Ali Ülker Eskişehirli İş Adamlarına Tecrübelerini Anlattı - Son Dakika
Ekonomi

Ali Ülker Eskişehirli İş Adamlarına Tecrübelerini Anlattı

Ali Ülker Eskişehirli İş Adamlarına Tecrübelerini Anlattı

Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (EGSİAD), tarafından düzenlenen Tecrübe Paylaşım Toplantısı'na katılan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Ülker, Türkiye'nin global bir ülke haline dönüştüğünü söyledi.

31.10.2013 23:45

Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (EGSİAD), tarafından düzenlenen Tecrübe Paylaşım Toplantısı'na katılan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Ülker, Türkiye'nin global bir ülke haline dönüştüğünü söyledi.

EGSİAD Kırmızı Salonda düzenlenen 'Tecrübe Paylaşım Toplantısı' etkinlikleri kapsamında 'Aile Şirketlerinde Ulusal ve Uluslararası Firmalarla Ortaklık Kültürü' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Ali Ülker, Türk firmalarının artık yabancı firmaları satın alarak pazarlarını genişletmesi gerektiğini belirtti.

İnivasyon hakkında konuşmasına devam eden Ülker, "İnivasyon farklı bir şey. Klasik manada anladığımız bir şey değil. Yenilikçilik, buluşçuluk değil. İnivasyonun birçok tanımı var ama benim anladığım şu; 'Var olmayan veya insanların farkında olmadığı bir hususu iyi analiz ederek, tüketiciyi anlayarak, katma değerleşebilen ve ticarileşebilen bir ürün, hizmet, mal ortaya koyabiliyorsanız işte bu inivasyondur.' Bu kültür Türkiye'de eksik. Çünkü üniversiteyle işbirliği gerektiriyor. Yurt dışından teknoloji transferi gerektiriyor. İleri teknoloji gerektiriyor. Kolay taklit edememe özelliği gerektiriyor. Bunu yapan Avrupa'da bazı ülkeler var. Japonya ve Amerika bu kollarda başarılı. Patentli ürünlere ihtiyacımız var yani patent verebileceğimiz ürüne ihtiyacımız var. Şirketler olarak bunu icra edebilirsek çok farklı bir konuma geçebiliriz. Rakiplerimize fark atabiliriz. Bence eğer bir ortaklık tesir edilebilecekse de en doğru ortak yüksek teknolojiye sahip olan ortak, bizi geliştirecek olan ortak, dünyada da kendimize yer açmamıza olanak sağlayacak olan ortaktır. Yıllarca biz pamuk ihraç ettik, üzüm ihraç ettik, incir ihraç ettik, zeytin yağını ihraç ettik. Bununla da övündük. Başkaları bizim ihraç ettiğimiz ürünleri işledi, paketledi, katma değerli, markalı olarak sattı. Şimdi bizim zamanımız. Hammaddeleri işleyelim, marka haline getirelim, bunları ihraç edelim. Eğer o pazarlara gidemiyorsak o pazarlarda bulunan kişilerle ortaklık yaparak gidelim. Niye biz Türkiye'deki müesseselerimizi açalım ve yabancılara satalım, fırsat verelim? Biraz da biz gidelim, dışarıdan şirket alalım. Dışarıdaki şirketlere ortak olalım figürü geldi artık" diye konuştu.

Türkiye'nin gelişen bir ülke olduğunu belirten Ülker, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'deki mühendislik birikimi, idarecilik birikimi, yönetim modelleri, eğitimli kadrolar, genç nüfus, Türk hava yolları, ulaşım imkanları, iletişim imkanları artık buna imkan sağlıyor. Birçok okulumuzda yabancı dil eğitimi var. Yurt dışına gittiğimiz zaman sıkıntı yaşamıyoruz. Hatta ve hatta turizmin gelişmesi, yurt dışına bu kadar seyahat edilmesi önümüze beklenmedik fırsatlar ve imkanlar sunuyor. Türkiye artık globalleşen dünyada global ülkelerden birisi haline geliyor. Bu fırsatları ve imkanları değerlendirmemiz şart." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ali Ülker Eskişehirli İş Adamlarına Tecrübelerini Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement