Arap Sermayesi Türkiye'ye Yatırım İçin Zirve Yapıyor - Son Dakika
Ekonomi

Arap Sermayesi Türkiye'ye Yatırım İçin Zirve Yapıyor

Arap Sermayesi Türkiye\'ye Yatırım İçin Zirve Yapıyor

AKP Hükümeti Döneminde Yeniden Türkiye'ye İlgi Göstermeye Başlan Arap Sermayesi, 12 -13 Haziran Tarihlerinde İstanbul'da Bu Yıl Üçüncüsü Düzenlenecek

09.06.2008 01:34

AKP Hükümeti döneminde yeniden Türkiye’ye ilgi göstermeye başlan Arap sermayesi, 12-13 Haziran tarihlerinde İstanbul’da bu yıl üçüncüsü düzenlenecek

Türk-Arap Ekonomi Forumu’nda yine Türkiye’deki yatırım fırsatlarını mercek altına alacak. İki ülke arasındaki yatırımları konuşmak için bir ’zirve’ niteliği taşıyan foruma, 3 başbakan ve 4 bakan geliyor.

TÜRK Telekom’u ve bazı bankaları satın alan Körfez sermayesi 12-13 Haziran tarihlerinde bir kez daha Türkiye’deki yatırım fırsatlarını incelemek için İstanbul’da buluşacak. AKP Hükümeti döneminde yeniden Türkiye’de yatırıma ilgi duymamaya başlayan Arap sermayesi bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Türk-Arap Ekonomi Forumu’nda finans yatırımları ağırlıklı bir buluşma için güçlü katılım yapıyor. Üç ülkenin başbakanı ve 4 bakan da bir yatırım zirvesi havasında geçecek Forum için İstanbul’a gelecek. İstanbul’da Ceylan Intercontinental Oteli’nde gerçekleştirilecek olan forumu, DEİK işbirliğiyle, Arap Ligi Genel Sekreterliği’nin resmi desteğiyle Al-Iktissad Wal-Aamal Group düzenliyor. Açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı foruma, Filistin Başbakanı Salam Fayyad, Suriye Başbakanı Mohammed Naji Otari, Katar Başbakanı Hamad bin Jasim bin Jabir al-Thani de katılacak. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Moussa ve BAE Ekonomi Bakanı Sultan Bin Saeed Al Mansouri, Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Yousuf Hussein Kamal, Ürdün Maliye Bakanı Dr. Hamed Kasasbeh, Yemen Maliye Bakanı Noman Al-Suhaibi de katılımcılar arasında. Ayrıca, BAE Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Salah Salem Bin Omair Al Shamsi de Zirve’de önemli ortaklıklar için nabız yoklayacak.

Finans sektörü gözde

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, forumda Arap dünyası ve Türkiye’nin önde gelen işadamlarının buluşacağını, farklı sektörlerde işbirliklerinin göndeme geleceğini ancak bankacılık ve finans konularının büyük ağırlığı olacağını söyledi. TOBB Başkanı, "150’ye yakın katılımı kesinleşen yabancı yatırımcı ve işadamı arasında finansçıların fazlalığı da dikkat çekiyor" dedi.

Banka alanlar da geliyor

Türk Arap Ekonomi Forumu’na geçen yıl temmuz ayında 1 milyar 80 milyon dolara Türkiye Finans Katılım Bankası’nın yüzde 60 hissesini satın alan Suudi Arabistan’ın en büyük bankası National Commercial Bank (NCB), yine geçen yıl mart ayında MNG Bank’ın yüzde 41 hissini alan Lübnan bankası BankMed ile aynı dönemde MNG Bank’ın yüzde 50 hissesini alan Arab Bank da geliyor. Kuveyt’in Türkiye’de ilk yatırımcısı olan Kuveyt Finance da yeni yatırım olanaklarını incelemek için forumda olacak. Ayrıca geçen yıl Acıbadem Sigorta’nın yarısını satın alan Arap yarımadasının en büyük yatırım fonlarından Abraaj Capital de Türkiye’de sağlık alanında yeni yatırım imkanlarını inceleyecek. Katar’ın en büyük yatırım fonu Qinvest LLC. de Türk firmalarıyla görüşmeler planlıyor.

Zirve’de Türkiye’nin stratejik önemi de tartışılacak

Türkiye’nin yatırım ortamı, gayrimenkul, turizm, enerji, bankacılık ve mali piyasalar anlatılacak.

Türkiye’nin bölgedeki jeopolitik rolü, Türk ve Arap dünyası arasında yeni işbirliği imkanları tartışılacak.

Avrasya-Avrupa-Orta Doğu üçgeninde enerji akışında Türkiye’nin stratejik önemi ortaya konulacak.

22 devlet ve 200 milyon nüfustan oluşan Arap dünyasının ticaret potansiyeli de gündeme gelecek.

Körfez ülkeleri başta olmak üzere zengin Arap ülkelerinde, petrol ve doğal gaz fiyatlarına bağlı olarak biriken 1.2 trilyon dolarlık fonların yeni yatırım stratejisi ele alınacak.

Arap ülkelerinde 2015 yılına kadar devam eden ve planlanan 1.7 trilyon dolarlık altyapı projelerinde Türklerin rolü konuşulacak.

Foruma katılacak bazı şirketler

NCB Bahrain

Societe Arabe Int. De Banque

Europe Sadc Satete Bridge

Jordan Co. Bank

Jordan Investm.

Jaradat&Khazaela

Al Safat Investment

Arap Investment

Global In. House

HSBC Bank Middile East

Kuveyt Finance Hause

BankMed

Lebanon&Gulf Bank

Banque Libano

Petro Gas

Qinvest L.L.C.

United Development

NCB Capital

The National Commercial

Al Talaq Est For Trading

Saudi Sudanese

The International Bank for Trade&Finance

Oman Chromite

Atalanta Commerce Int

Al Multaq Group

Al Safwa İslamic Financial

NCB London

British Arab Com. Bank

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Arap Sermayesi Türkiye'ye Yatırım İçin Zirve Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement