Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, TÜİK olarak bazı araştırmaları özel şirketlere verebileceklerini belirterek, "Ben TÜİK başkanı olarak iş gücü istatistiklerini bir şirkete yaptırdığımda eğer aynı kalitede gelecekse, hiç tereddütsüz yarın veririm. Ama şu anda inanamıyorum" dedi.
Aydemir, Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) tarafından bu yıl 17'incisi düzenlenen Araştırma Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, her yıl 97 konuda 2 bin 464 adet istatistik yayınladıklarını, bunların bir bölümünü TÜİK'in dışında diğer kurumların yayınladığını söyledi.
Avrupa Birliği'ne (AB) uyum sürecinde TÜİK'in, uluslararası standartlara tam uyum sağlayan bir kurum haline geldiğini anlatan Aydemir, burada AB'ye uyum sürecinin kurumlara getirdiği değişimleri somut olarak görmenin mümkün olduğunu kaydetti.
50 tane çalışma grupları olduğunu aktaran Aydemir, idari kayıtların ulusal standartlarda olması için bir takım çalışmalar yaptıklarını söyledi.
İdari kayıtların nasıl olması gerektiğine ilişkin bir ulusal kayıt sistemi standardı geliştirmeye başladıkları bilgisi veren Aydemir, "Bu yıl içerisinde büyük oranda bitireceğiz ve bir dahaki yıl kamu kurumlarında tutulan kayıtlar bu standartlarda olacak. Bu şekilde bir rehber hazırlıyoruz" dedi.
Bu kapsamda kamu kurumlarına kalite logosu vereceklerini belirten Aydemir, kamu kurumları içerisinde istatistik birimi bulunmayanlar olduğunu ve bunun ülke için ciddi bir sorun niteliği taşıdığını ifade etti.
"Ankette Ulusal Meslek Standardı Yeterliliği" adı altında bir çalışma başlattıklarını da paylaşan Aydemir, sözlerine şöyle devam etti:
"Asıl verinin kalitesi, alandan geliyor. Eğer alandan veri kaliteli gelmediyse sizin yapabileceğiniz çok birşey yok. Dolayısıyla alandan gelen verinin kalitesini artırmak için anketörün kalitesini artırmak gerektiğini düşündük. Yani insana yatırım yapmamız gerektiğini düşündük. Biz ulusal meslek standardı yeterliliğini geliştirdik, hem yeterlilikleri de çıkardık. Bir sonraki aşama, sınav yaparak kişilerin bu bilgiye sahip olmasını sağlamak. Kişiler bu bilgiye sahip olduğu vakit, bu kişi aslında dünyanın her yerinde anketörlük yapabilir demektir. Bu sınavı yapacak kurumun da bağımsız olması gerekiyor, yani akrediteli. Biz TÜİK olarak, sınav yapılıp bu belge verilmeye başlandığında artık buradan eleman alacağız. Bütün araştırma şirketlerine de bunu zorunlu koşacağız. Bu belgeye sahip olmayan hiçbir anketörü kullanamayacaksınız."
"Detayları olmadan bir istatistiği açıklamak hiçbir şey ifade etmiyor"
TÜİK Başkanı Aydemir, araştırma şirketlerinin, seçim anketleri de dahil yayınladıkları bütün araştırmaların kapsam, örnekleme yöntemi ve örnek hacmi, veri derleme yöntemi ile uygulama zamanını araştırmanın sonuçlarıyla birlikte kamuoyuna açıklamakla yükümlü olduklarını söyledi.
Bir süre sonra bunu zorunlu hale getireceklerinin altını çizen Aydemir, detayları olmadan bir istatistiği açıklamanın hiçbir şey ifade etmeyeceğini belirtti.
Araştırma şirketlerinden belirli bir kalite unsurunu sağlamalarını isteyeceklerini aktaran Aydemir, "Biz, sizlerle birlikte çalışmak istiyoruz. Bazı istatistiklerimizi siz üretebilirsiniz. Ama bunun için bazı kalite unsurlarını sağlamanız gerekiyor" dedi.
TÜİK olarak bazı araştırmaları özel şirketlere verebileceklerini vurgulayan Aydemir, "Ben TÜİK başkanı olarak iş gücü istatistiklerini bir şirkete yaptırdığımda eğer aynı kalitede gelecekse, hiç tereddütsüz yarın veririm. Ama şu anda inanamıyorum" şeklinde konuştu.
Aydemir, Avrupa İstatistik Ofisi'nin de kendilerinin bütün istatistiklerini kontrol ettiğinin altını çizdi.
Büyük veride özel sektörün kamudan daha ileri gidebileceğine inandığını belirten Aydemir, şunları kaydetti:
"Büyük veriden istatistik üretmek için farklı bir insan tipi lazım. Biz kamu kurumları olarak bunları istihdam edemeyiz. Çünkü bizim verdiğimiz para bunları istihdam etmeye yetmez. Gerçekten çok kaliteli ve nitelikli insanlar. Sizler, büyük veriyi kullanarak çok istatistik üretebilirsiniz. Sizler için bence büyük bir şans. Ben özel sektörün bütün dünyada bu anlamda kamu kurumlarından daha iyi noktaya gideceğini düşünüyorum.
Kanada istatistikte dünyanın en iyisi, Hollanda ise Avrupa'nın en iyisi. Hollanda sosyal medyaya dair istatistik üretmeye başlamış, sosyal medyada bir akşam ne konuşuluyor diye. Yüzde 50'si boş, hiçbir şey yok, yani anlamsız... Yüzde 10'u boş zamanla ilgili konuşuyormuş, yüzde 7'si iş ile ilgili konuşuyormuş, yüzde 5'i medya ile ilgili konuşuyormuş, yüzde 3'ü de politika ile ilgili konuşuyormuş." - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Araştırma Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?