Arazi Sahipleri Expo'dan Karlı Çıktı - Son Dakika
Ekonomi

Arazi Sahipleri Expo'dan Karlı Çıktı

Arazi Sahipleri Expo\'dan Karlı Çıktı

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'in Expo 20015 Adaylığından En Fazla Karlı Çıkan Kesimin İnciraltı'ndaki Arsa Sahipleri Olduğunu Söyledi.

21.06.2008 11:49

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'in EXPO 20015 adaylığından en fazla karlı çıkan kesimin İnciraltı'ndaki arsa sahipleri olduğunu söyledi.

İzmir'in EXPO 2015 adaylığının emlak sektörüne etkisini değerlendiren İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, EXPO fuarının kurulacağı İnciraltı'ndaki arazi fiyatlarının 10 kat arttığını, arsaların metrekare fiyatlarının EXPO öncesinde 200 ile 500 dolar arasında değişirken, adaylık süreciyle birlikte 2 bin 250 ile 2 bin 500 dolara kadar yükseldiğini kaydetti. Ancak İzmir'in EXPO'yu kaybetmesinin ardından arazi fiyatlarının 4 bin dolarlara ulaşma şansını kaybettiğini söyleyen Güleroğlu, EXPO'nun ardından İnciraltı'ndaki arazi sahiplerine fiyat artışıyla ilgili yeni bir ışık doğduğunu ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İnciraltı'ndaki alanlarda yeni düzenlemeler yaparak, belediyeye devredeceğini hatırlatan Güleroğlu, "EXPO'yu İzmir kazansaydı, İnciraltı'ndaki araziler metrekaresi 3 bin 500 ila 4 bin dolardan alıcı bulabilecekti. İnciraltı'ndaki arazilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenerek belediyelere devredilmesinin ardından, arazi fiyatları da sanki EXPO kazanılmış gibi 3 bin 500-4 bin dolar arasında alıcı bulacaktır" diye konuştu.

"MANHATTAN PROJESİ'NE YOĞUN TALEP" İzmir'de çok katlı iş merkezleri kurulmasını ve yapılaşmayı öngören Manhattan Projesi'nin Bayraklı semtine ivme kazandıracağının altını çizen Güleroğlu, projeyi uygulamak isteyen 7 yeni firmanın daha olduğunu söyledi. İkiz Kuleler'e benzer yapıları inşa etmeyi planlayan firmaların da projeye başvurduğunu açıklayan Güleroğlu, "İzmir ancak bu projelerle gelişir. Emekli kenti imajını İzmir'in artık silmesi lazım. Yatırımcıları kaçıracağımıza onları buraya çekmek için elimizden geleni yapmamız gerekir.

İzmir, Bayraklı, İnciraltı, Kadifekale, Agora ile canlanır. Kentin önünü açacak yatırımlar ne yazık ki İzmir'e gelmiyor. Yönetimin yatırımcıyı kendine çekmesi ve kentin önünü açması gerekir" dedi.

Küçük yatırımcıların Menemen-Torbalı- Aliağa aksında, büyük yatırımcıların da Bayraklı-İnciraltı-Aliağa-Koyundere- Çiğli bölgelerinde uzun vadeli yatırım yaparak kazanç sağlayabileceğini savunan Güleroğlu, son dönemlerde emlak fiyatlarının da düşük olması nedeniyle konuta yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu söyledi. Güleroğlu, sektörde yaşanan durgunluğun herkesi etkilediğini hatırlatarak, "Sektörde 1,5 yıldır yaşanan durgunluk herkesi etkiledi. İnsanlar geçim sıkıntısına düştüğü için piyasada talep yok.

Bu yüzden fiyatlar düştü. Öyle ki İzmir'deki ikinci, hatta üçüncü el yatırımlar bile satılığa çıkarıldı" şeklinde konuştu.

Konut fiyatlarının düşük olduğu dönemde bankaların da düşük faizli konut kredisi vererek piyasayı hareketlendirmeye çalıştığını belirten Güleroğlu, bazı bankaların Japon yeni ile kredi verdiğini ifade etti. Mortgage krizinden Türkiye'nin de etkilendiğini dile getiren Güleroğlu, "2006 yılında 180 bin YTL değeri olan bir ev, bugünkü koşullarda 140 bin YTL'ye alıcı buluyor. Böyle bir evi bankadan yıllık 1.60 faizli krediyle satın alırsanız bu yerin fiyatı arttığı zaman avantajlı konuma geçersiniz. Çünkü alınan konut kredisinin yüzde 2 cezasını ödeyerek mortgage sistemine geçilebilir. Böylece daha düşük faizle ev sahibi olunabilir" dedi.

(EY-YK-CC-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Arazi Sahipleri Expo'dan Karlı Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement