Aso 1. Osb Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Aso 1. Osb Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Açıklaması

Ankara Sanayi Odası (ASO) 1.Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, sanayicinin ilk ve temel sıkıntısının yüksek kredi faizleri olduğunu vurgulayarak "Seçimlerden sonra güvenli, istikrarlı ve kuvvetli bir iktidar gelirse, ilk gündem üretimin önündeki engellerin kaldırılması olmalı" dedi.

30.03.2015 13:12

Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, sanayicinin ilk ve temel sıkıntısının yüksek kredi faizleri olduğunu vurgulayarak "Seçimlerden sonra güvenli, istikrarlı ve kuvvetli bir iktidar gelirse, ilk gündem üretimin önündeki engellerin kaldırılması olmalı" dedi.

Kaya, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile bir araya geldiği toplantıda, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Son 2 yıldır Türkiye ve çevre ülkelerde gelişen olayların, ekonomiyi etkilediğine işaret eden Kaya, çevre ülkelerdeki sıkıntılar nedeniyle sanayicinin alternatif pazar arayışına girdiğini ve farklı bölgelerde satış yaptığını söyledi. Sanayicilerin bir görevinin de "işsizliği ortadan kaldırmak" olduğunu vurgulayan Kaya, bu bakımdan sanayicilerin her zaman desteklenmesi ve el üstünde tutulması gerektiğini dile getirdi.

"Büyümenin önündeki en büyük engel yüksek faiz"

Büyümenin önündeki en büyük engelin yüksek kredi faizleri olduğunu savunan Kaya, şöyle konuştu:

"Avrupa'daki sanayici döviz bazında yüzde 2 ile kredi kullanırken, Türkiye'deki sanayicimiz yüzde 8 ile çok zor şartlarda kredi kullanıyor. Hem yüzde 8 ile kredi kullanacaksınız hem Avrupa ile rekabet edeceksiniz hem de kar edip kendinizi geliştireceksiniz, bu oldukça zor. Kredi meselesi siyasetten de uzak tutularak ciddi şekilde düzeltilmeli. Seçimlerden sonra güvenli, istikrarlı ve kuvvetli bir iktidar gelirse, ilk gündem üretimin önündeki engellerin kaldırılması olmalı. Bizim ilk ve temel sıkıntımız yüksek kredi faizleri. Sanayinin, kredi yani yüksek faiz meselesinin çözülmesini istiyoruz.

Malezya hükümeti, İslami bankaların uyguladığı sukuk sistemi ile geçen yıl 160 milyar dolarlık fonu Körfez'den alıp yüzde 1-1,5 masrafla ülkesine götürüyor. Türkiye Cumhuriyeti bunu alıp neden getirmiyor? Normal banka ve şahısların bu kadar fonu bu kadar cazip şartlarda ülkeye getirmesi zor, çünkü gücü yetmez ama devletimiz, devletimizin görevlendireceği bankalar, bu tür fonları yurtdışından alıp sanayici ve yatırımcıya kullandırabilirler. Bu sanayiciye çok büyük destek sağlar ve Türkiye'nin büyümesinin önündeki en büyük engel olan yüksek faizleri ortadan kaldırmış olur."

Kaya, Türk sanayicisinin yaklaşık 200 ülkeye ihracat yaptığını kaydetti. Sanayicinin dünya piyasa şartlarına uygun kredi kullanması halinde, 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin rahatlıkla gerçekleştirilebileceğini belirten Kaya, devletin sanayiciye kredi yönünden destek olmasını istedi.

"Elektrik faturasındaki TRT kesintisi daha makul olabilir"

Elektrik faturalarından kesilen yüzde 2'lik TRT payına ilişkin açıklamalarda bulunan Kaya, "TRT'nin elektrikten aldığı pay 2011 yılında 400 trilyon, 2014 yılında 900 trilyon. Yüzde 2 değil de daha makul bir oran verilebilir, bunun gözden geçirilmesi gerekir. TRT'ye verdiğimiz yüzde 2 bizim rekabetçiliğimizi azaltan fonksiyonlardan biri haline geldi. Bunu hiç bir sanayici, ihracatçı istemez" ifadelerini kullandı.

Kaya, Sincan Organize Sanayi Bölgesinin 2014'te yüzde 7 büyüdüğünü hatırlattı. Hükümetin son 2-3 aydır teşvikle ilgili bir çalışması olduğunu duyduklarını dile getiren Kaya, bunun çok olumlu bir adım olduğunu vurguladı. Kaya, "Türkiye'nin yaklaşık 170 milyar dolar ihracatı var, bunun ortalama birim kilogram fiyatı 1,6 dolar, Sincan Organize Sanayi Bölgesinin ortama birim kilogram fiyatı ise 5,5 dolar" şeklinde konuştu.

"6 firmanın Ar-Ge merkezi var"

Bölgede yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edildiğini ve her yıl 2 bin kişinin daha istihdam edilmesi gerektiğini kaydeden Kaya, ara eleman sıkıntısı yaşadıklarını anlattı.

İhracattaki en büyük sorunlardan birinin limanlara nakliye sıkıntısı olduğunu belirten Kaya, Ankara'dan bir konteynıra 2 bin lira ödediklerini bildirdi. Bölgede 6 firmanın Ar-Ge merkezi bulunduğunu anlatan Kaya, bunun yanı sıra Türkiye'de ilk defa OSB içine Hacettepe Üniversitesi ile ortak teknopark yapacaklarını anlattı.

Ankara'dan, Avrupa ülkelerine veya şehirlerine direkt uçuş olmamasını eleştiren Kaya, bunun çok büyük bir sıkıntı olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Aso 1. Osb Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement