Aso'dan Sürpriz İstihdam Önerisi - Son Dakika
Ekonomi

Aso'dan Sürpriz İstihdam Önerisi

Aso\'dan Sürpriz İstihdam Önerisi

Kriz Karşısında Yaptığı 'Makul' Önerilerle Dikkat Çeken Ankara Sanayi Odası (Aso), Hükümete İstihdamı Artıracak Yatırımları Canlandıracak Yeni Bir Öneride Bulundu. Aso, Geçici Süreyle Yatırım İndirimi veya Hızlı Amortisman İndirimi İstedi.

18.05.2009 15:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kriz karşısında yaptığı ‘makul’ önerilerle dikkat çeken Ankara Sanayi Odası (ASO), hükümete istihdamı artıracak yatırımları canlandıracak yeni bir öneride bulundu. ASO, geçici süreyle yatırım indirimi veya hızlı amortisman indirimi istedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), sabah oturumunda işsizliği ele aldı. Kurul akşam saatlerinde yapacağı ikinci oturumda ise yatırım teşviklerini masaya yatırıp,son şeklini verecek.

 

Edinilen bilgiye göre, yatırım teşviklerine ilişkin çalışma uzun süre önce tamamlanmıştı. Ancak Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dışındaki 4 üyesinin yeni olması nedeniyle bugün bir kez daha ele alınacak. Toplantıda sadece Başbakan Yardımcısı Babacan ve 5 bakan ile 5 müsteşar yer alacak.

 

Bakanlar Kurulu öncesinde yapılan birinci oturumda, geçen hafta açıklanan Şubat ayı işsizlik verileri değerlendirildi. Yüzde 16.1’e ulaşan resmi işsizlik rakamının daha da tırmanmaması için alınması gereken kısa ve uzun vadeli önlemler üzerinde duruldu. Kamuda geçici süreyle işçi istihdamının çare olup olmayacağı ve maliyeti konusu değerlendirildi.

 

ASO’dan sürpriz öneri!

 

Kriz karşısında yaptığı ‘makul’ önerilerle dikkat çeken Ankara Sanayi Odası (ASO), hükümete istihdamı artıracak yatırımları canlandıracak yeni bir öneride bulundu.

 

Aysel ALP YAZIYORMüsteşarlar aracılığıyla yeni önerilerini Ekonomi Koordinasyon Kurulunun yeni üyelerine ileten ASO, geçici süreyle yatırım indirimi veya hızlı amortisman indirimi istedi. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, KDV ve ÖTV indirimlerinin hem ertelenen talebi harekete geçirdiğini; hem de gelecekte yapılması planlanan harcamaları öne çektiğini vurguladı.

 

Özdebir, hızlı amortisman indiriminin 10 yıl yerine 2 yıla çekilmesinin ertelenen yatırımları ve gelecek yatırımları harekete geçireceğini ileri sürdü. ÖTV indiriminin büyük bölümü yurtiçinde üretilen ticari araç satışlarına fazla yansımadığını belirten Özdebir, hızlı amortisman indirimi durumunda bu kalemde de ciddi bir satış gerçekleşeceğini söyledi. Bu canlanmanın da istihdama ‘olumlu’ yansıyacağını anlattı.

 

Çiftçinin geliri artacak!

 

Özdebir’in bir diğer önerisi de tarım sektörüne yönelik oldu. Bu yıl tarımsal verimin iyi olacağına dikkat çeken Özdebir, uzun süredir yüzü gülmeyen çiftçinin bu yıl hasatla birlikte yüzünün güleceğini söyledi. Bunun fırsata çevrilebileceğini belirten Özdebir, tarım makinelerinde yüzde 8 KDV alındığını ve bunun da çiftçinin sırtında bir yük olduğunu anımsattı. En azından bu yıl için tarım makinesi alımında KDV oranının yüzde 1’e indirilmesini öneren Özdebir, böylece çiftçinin makinelerini yenilerken sektörün de stoklarını eritme fırsatı bulacağını söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Aso'dan Sürpriz İstihdam Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement