Atm ve Pos'ları Ortak Kullanıp, Büyümeye Geçelim - Son Dakika
Ekonomi

Atm ve Pos'ları Ortak Kullanıp, Büyümeye Geçelim

Atm ve Pos\'ları Ortak Kullanıp, Büyümeye Geçelim

Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, Bankaların Atm ve Pos'larda İşbirliğine İlişkin, "Türkiye'de Hala Küçük Bir Şeyi Yönetmek İnsanları Daha Fazla Tatmin Ediyor. Halbuki Paylaşarak Büyüme Devrine Geçmemiz Lazım" Dedi.

24.12.2007 01:37

Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, bankaların ATM ve POS’larda işbirliğine ilişkin, "Türkiye’de hala küçük bir şeyi yönetmek insanları daha fazla tatmin ediyor. Halbuki paylaşarak büyüme devrine geçmemiz lazım" dedi.

Sezgin, Türkiye’de kart pazarındaki büyümenin sürdüğünü, ancak bu büyüme hızının, 2003-2004’teki yüzde 80-90’lara varan artışlarla karşılaştırıldığında biraz aşağı inerek devam ettiğini söyledi.

YÜZDE 30 BÜYÜME: Bu yıl kart pazarının geçen seneye göre yüzde 30 büyüdüğüne işaret eden Sezgin, 36 milyona yaklaşan kredi kartı pazarındaki cironun 2007 yılı sonunda 140 milyar YTL’ye ulaşmasını, 2008 yılında ise pazarın yüzde 20-25’lik büyüme ile 170-175 milyar YTL olmasını beklediklerini bildirdi. Toplam kredi kartı harcamalarında taksitli alışverişlerin yüzde 22-23’lük pay aldığını, bunun sağlıklı bir rakam olduğunu belirten Sezgin, Türkiye’de tüketicilerin kredi kartı harcamasında büyüme rakamlarından çok etkilenmediklerini, ancak enflasyon ve faiz oranlarını etkileyen unsurlar olduğunu ifade etti. Sezgin, "Türkiye’de gazetelerden hiç ekonomiyi izlemeyen insan, hala iki şeyi izliyor. Biri döviz kuru, diğeri faizler" diye konuştu.

1.4 MİLYON POS: Ortak POS ve ATM kullanımına ilişkin olarak da Sezgin, Türkiye’deki POS cihazı sayısının 1.4 milyonu geçtiğine ve hala mağazalarda 4-5 adet POS görülebildiğine işaret ederek, şu görüşleri aktard "POS sayısında herhalde Avrupa’da en büyük pazar biz olduk. Her bankanın stratejileri biraz farklı. Ortak POS’a gidiyoruz diye yeşil POS ithal etmemeye başladık ama bakıyoruz her banka kendi renginde ithal etmeye devam ediyor. Şu anda Garanti olarak 280 bin POS kullanıyoruz. Bunun 40 bini ortak. Çok daha fazla olmalı. Bazı bankalar, ATM konusundaki işbirliğinin gereksiz olduğuna inanıyor. Bazı bankaların ise POS konusundaki işbirliğinin nasıl olacağı konusunda fikirleri yok. Dolayısıyla kağıt üzerinde, birleşirsek maliyetin azalacağına herkes inanıyor. Ancak (benim olsun, ben yöneteyim) hissi henüz Türkiye’de ortadan kalkmış fikir değil. Türkiye’de daha küçük bir şeyi yönetmek insanları daha fazla tatmin ediyor. Halbuki paylaşarak büyüme devrine geçmemiz lazım. Biraz zaman meselesi. Belli kafaların değişmesini beklemek çok zor. O nedenle bu, kuşaklarla oluyor. Bizler de o yüzden alttan tırmalıyoruz."

KOMİK RAKAM: Mehmet Sezgin, Türkiye’de 1.4 milyon POS içinde toplam 80 bin ortak POS bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu, çok komik bir rakam. Hala birçok mağazada 4-5 POS olması teknik açıdan anlamsız. Teknik açıdan hala büyük ölçüde güçlükler bitmiş durumda. Bu konunun hızlanması için biraz daha vizyon, inanç, liderlik lazım" diye konuştu.

Öde-Geç birçok şeyi şekillendirecek

TÜRKİYE’de ödeme sistemlerinde son yıllarda kaydedilen gelişmelere ilişkin olarak da Mehmet Sezgin, Garanti olarak bu konuda oldukça fazla çalışma yaptıklarını ve 2007 yılında 15 ürün çıkardıklarını anlattı. Bunlardan bazılarının bonus tring uygulamasının olduğu anahtarlık ve sticker ile çevreye duyarlı bonus, filo kart gibi ürünler olduğunu belirten Sezgin, "Dünyada sticker bir tek bizde var. Cep telefonuna nasıl girebilir düşüncesiyle hareket ettik ve cep telefonuna yapışabilen kredi kartı işlevi gören ürünü çıkardık" diye konuştu. Sezgin, bu alanda önümüzdeki yıllarda çok farklı açılımlar görülebileceğini ve bu teknolojinin birçok şeyi şekillendireceğini söyledi.

Kredi kartı faizi düşmeye başladı

KREDİ kartı faizlerine ilişkin olarak da Sezgin, söz konusu faizde aslında bir iniş olduğunu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) çıkardığı hesaplama yöntemleri ve ilgili yönetmeliğin, tüketici lehine faiz hesaplama şeklini değiştirdiğini söyledi. BDDK yasasından önceki yüzde 5 ile bugünkü yüzde 5 arasında tüketici lehine yüzde 25 ila 35 arasında bir fark bulunduğuna işaret eden Sezgin, "Hesaplama yöntemleri aynı kalsaydı, bugün yüzde 3.5-3.75’ler civarında kredi kartı faizi görebilecektik. Ancak kağıtların üzerine 5 yazıyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Atm ve Pos'ları Ortak Kullanıp, Büyümeye Geçelim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement