Ankara Ticaret Odası, (ATO) "Arabuluculuk Sistemi"ne katkı sağlamak üzere önemli bir adım attı. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci ve Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuk faaliyetlerinin tanıtılması, takibi, desteklenmesi amacıyla bir "Arabuluculuk Protokolü" imzaladı.
Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Salonu'nda gerçekleşen imza töreninde bir konuşma yapan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, "Arabuluculuk sayesinde mahkemelerin yükü azalacak. Belki de bir yılda bitecek olan dava bu sistem sayesinde 1 haftada çözüme kavuşacak" dedi.
Mahkemelerin iş yükünün sürekli arttığına dikkat çeken Bezci, "Attığımız bu imzayla üyelerimiz öncelikli olarak arabuluculuk sistemine yöneleceği için, mahkemelerin yükü nispeten de olsa azalacak" dedi.
ATO'DAN ARABULUCULUK HİZMETİ
ATO üyelerine arabuluculuk hizmeti verebilmek için çalışmalar yürüttüklerini bildiren Bezci, "Bu protokol, üyelerimize karşı önemli bir hizmet olacak. Mahkemelerde uzun zaman harcayan üyelerimiz, vereceğimiz bu arabuluculuk hizmeti sayesinde, hukuki anlaşmazlıklarını 10-15 günlük sürelerde çözüme kavuşturabilecek ve buradan mutlu bir şekilde ayrılacak" dedi. Bezci, işçi-işveren, işveren-işveren, esnaf-tacir, kiracı-kiralayan, alacaklı-borçlu, tüketici-esnaf, davalı-davacı arasındaki hukuki uyuşmazlıkların arabuluculuk sistemiyle kolaylıkla çözülebildiğine dikkat çekti.
"MODERN VE BARIŞÇIL BİR SİSTEM"
Arabuluculuk sistemin 160 ülkede uygulandığını ve Türkiye'nin arabuluculuk sistemi uygulayan 161. ülke olduğunu bildirenAdalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakim Hakan Öztatar, "Arabuluculuk sistemi zaten bizim kültürümüzde olan bir sistemdir. Bu sistem ahilik sistemimizin hukuka uyarlanmış halidir" dedi. Ankara Ticaret Odası'yla imzalanan protokolle arabuluculuk sistemini yaygınlaştırma arzusunda olduklarını kaydeden Öztatar, "Adalet Bakanlığı olarak arabuluculuğu bir hak olarak görüyoruz" dedi.
Arabuluculuk sisteminin en modern ve barışçıl sistem olduğunu vurgulayan Öztatar,"Bu sistemde uyuşmazlık yaşayan taraflar çözümü de kendileri üretiyorlar. Arabuluculuk süreci gizlidir. Gizlilik ihlal edildiğinde 6 ay hapis cezası vardır. ATO üyelerinin gizlilik içinde ticari itibarlarını, sırlarını koruyarak bu süreçten yararlanmasını istiyoruz" diye konuştu.
Arabuluculuk Sistemi'nin uygulanmaya başlamasından bu yana maddi tazminattan, iş kazasına, işçi işveren uyuşmazlığından nafaka konularına kadar pek çok sorunun anlaşmayla sonuçlandığını bildiren Öztatar, başarı oranının yüzde 98 olduğunu kaydetti. Öztatar, "Uyuşmazlıklar arabululculuk sistemi sayesinde çözülürken hem zamandan tasarruf sağlanıyor, hem de yargının iş yükü azalıyor" dedi.
Toplumda çatışma değil, uzlaşı kültürünün artması açısından Arabuluculuk Sistemi'nin çok önemli olduğuna dikkat çeken Hakan Öztatar, "İşçi ile işverenin, iki esnafın ya da işadamının, komşuların anlaşabildiği bu yönteme dünyada alternatif çözüm yöntemi deniyor ama biz buna daha çok dostane çözüm yöntemi diyoruz" dedi. Mahkemeye yansıyan her davada husumet olduğunu ve kararın bu husumeti ortadan kaldırmadığına dikkat çeken Öztatar, arabuluculuk sisteminde amacın barışçıl bir yöntemle çözüm üreterek anlaşma sağlamak olduğunu söyledi. Öztatar, Arabuluculuk Sistemi'nin mahkeme masraflarıyla kıyaslandığında da çok ekonomik bir yöntem olduğunu ifade etti.
ÇATIŞMA DEĞİL UZLAŞMA
Öztatar, ATO ile imzalanan protokolün önemine de değinerek şunları söyledi: "ATO ailesi bugün bizimle bu anlaşmayı yaparak, toplumsal barıştan yana olduğunu, sorunları iletişim kurarak hep beraber çözmek istediğini ortaya koymuştur. Bizler artık Türkiye'de toplumsal barışın egemen olmasını istiyoruz. 100 yıldır hukuk fakültelerinde hep çatışmayı öğrettiler. Mutlaka mahkemeye giderek bu çatışmanın önleneceğini söylediler. 100 yıl sonra biz uzlaşarak da arabuluculuk yoluyla sorunların çözülebileceğini söylüyoruz. Bu adım hayırlı bir adımdır. Ben inanıyorum ki ATO üyeleri bundan fayda elde edecektir." - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › ATO'da 'Arabuluculuk Protokolü' İmzalandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?