Avro Bölgesi, yılın üçüncü çeyreğinde önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 büyüyerek beklentilerin altında performans gösterdi.
Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) bugün açıkladığı öncü verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) üçüncü çeyrekte yüzde 0,4 artış beklentisine karşın yüzde 0,3 arttı.
Veriler ayrıca Avro Bölgesi'nde yıllık GSYH'nin, yüzde 1,7'lik beklentinin altında, yüzde 1,6 arttığını ortaya koydu. Böylece Avro Bölgesi'nde GSYH artışı çeyreklik ve yıllık bazda beklentinin altında gerçekleşti.
Yunanistan ekonomisi daraldı
Bu arada 28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) ise mevsimsellikten arındırılmış GSYH, önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,4, yıllık bazda yüzde 1,9 büyüdü.
Verinin kapsadığı AB üyesi ülkeler arasında çeyreklik bazda en yüksek büyüme yüzde 1,4 ile Romanya'da görüldü. Bu dönemde GSYH İspanya'da yüzde 0,8, İngiltere'de yüzde 0,5, Almanya'da yüzde 0,3, Fransa'da yüzde 0,3 ve İtalya'da yüzde 0,2 arttı. Avrupa'nın sorunlu ülkesi Yunanistan'ın ekonomisi ise söz konusu dönemde yüzde 0,5 daraldı. AB'de aynı dönemde Yunanistan'ın yanı sıra ekonomisi daralan diğer ülkeler yüzde 0,6 ile Finlandiya ve yüzde 0,5 ile Estonya oldu.
Yıllık bazda kıyaslandığında üçüncü çeyrekte AB'ye üye ülkeler arasında en yüksek büyüme, yüzde 4,3 ile Çek Cumhuriyeti'nda kaydedildi. Polonya ve Romanya yüzde 3,6, Slovakya yüzde 3,5, İspanya yüzde 3,4, Bulgaristan yüzde 2,9, İngiltere yüzde 2,3, Almanya yüzde 1,7, Fransa yüzde 1,2, İtalya yüzde 0,9'luk büyüme performansı gösterdi. Bu dönemde ekonomisi daralan ülkeler ise yüzde 0,7 ile Finlandiya, yüzde 0,4 ile de Yunanistan şeklinde sıralandı.
Avro Bölgesi'ne ilişkin ikinci tahmin GSYH verileri 8 Aralık'ta açıklanacak.
Son Dakika › Ekonomi › Avro Bölgesi 3. Çeyrekte Yüzde 0,3 Büyüdü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.