Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, "Yunanistan ile öncelikle vergi, emeklilik ve istihdam piyasası reformu gibi konularda tam mutabakat sağlanması gerekiyor. Bu başarılabilirse borçlarının hafifletilmesi konusunda siyasi anlaşma sağlanması için konu Avro Grubu'na gelecek." dedi.
Dijsselbloem, Brüksel'de düzenlenen, avro kullanan 19 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin maliye bakanlarının bir araya geldiği Avro Grubu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.
Toplantıda Yunanistan'ın kurtarma programının değerlendirildiğini belirten Dijsselbloem, "Yunanistan programının ikinci değerlendirme sürecinde ilerleme sağlandı ama bazı konularda görüşmeler devam ediyor. Kredi sağlayan kurumların temsilcileriyle Yunan yetkililer, görüşmelerin hızlandırılması ve Brüksel'de devam etmesi konusunda uzlaşı sağladı." diye konuştu.
Dijsselbloem, önemli bazı konularda görüşmelere devam edilmesi gerektiğine işaret ederek, tarafların önümüzdeki günlerde hızlandırılmış ve yoğun görüşmeler gerçekleştireceğini kaydetti.
Yunanistan ile kurum temsilcileri arasında gerçekleştirilecek görüşmelere ilişkin Dijsselbloem, "Yunanistan ile öncelikle vergi, emeklilik ve istihdam piyasası reformu gibi konularda tam mutabakat sağlanması gerekiyor. Bu başarılabilirse borçlarının hafifletilmesi konusunda siyasi anlaşma sağlanması için konu Avro Grubu'na gelecek." ifadelerini kullandı.
-Avro Grubu Başkanlığı belirsizliği
Dijsselbloem, kendi siyasi partisi olan Sosyalistlerin Hollanda'da yapılan seçimleri kaybettiğini anımsatarak, "Hollanda'da yeni koalisyon hükümetinin kurulmasıyla benim maliye bakanlığım son bulacak. Bu koalisyon görüşmeleri uzun sürebilir. Benim Avro Grubu'ndaki başkanlık görev sürem Ocak 2018'e kadar devam ediyor. Bu ara dönemde bir boşluk yaşanırsa Avro Grubu'nun başına kimin geçeceğine Avro Grubu üyeleri karar verecek." dedi.
Yunanistan ve kreditörler arasında yapılan önceki görüşmelerde en zor konular olan emeklilik kesintileri, enerji piyasalarının liberalleştirilmesi, vergi ve çalışma yasası reformu gibi önemli başlıklar çözümsüz kalmıştı.
- Kurtarma programı
Öte yandan, Yunanistan kurtarma programının ikinci değerlendirme süreci tamamlanamadığı için yeni kredi dilimleri serbest bırakılamıyor. Yunanistan'ın temmuz ayında kreditörlere 7 milyar avro geri ödemesi gerekiyor.
Kreditörler, Yunanistan'dan, toplam 86 milyar avroluk kurtarma programı çerçevesinde gerekli reformları yapmasını istiyor. Yunanistan'dan talep edilen iş gücü piyasası reformunda şirketlerin eleman çıkartmalarının daha kolay hale getirilmesi ve işçi sendikalarının haklarının sınırlandırılması gibi tedbirler yer alıyor.
Yunanistan'ın toplam borç yükünün bu yıl 300 milyar avroyu geçmesi ve borçların milli gelirinin yüzde 180'ine ulaşması öngörülüyor. 2010 yılından beri üç kurtarma programı uygulanan Yunanistan, avro bölgesi ülkeleri arasında milli gelirine oranla en yüksek borca sahip ülke durumda bulunuyor.
Son Dakika › Ekonomi › Avro Grubu Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?