Maliye Bakanı Naci Ağbal, 7020 sayılı kanunda yer alan bir düzenlemenin, vergiye gönüllü uyumu teşvik eden iyi niyetli mükelleflerin zor günlerinde borçlarını ödemede yardımcı olan yeni bir sistemi devreye sokmuş olduğunu belirterek, "Zor durumda olan mükellefler bu yeni sistem sayesinde uygun taksitlerle yaklaşık 5 yıla kadar taksit imkanı var. Mali durumlarının kötülük derecesine bağlı olarak da daha düşük faiz oranlarıyla borçlarını ödeme imkanına kavuşmuş olacaklar" dedi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bakanlık Konferans Salonunda 7020 sayılı yeni yapılandırma kanunu ve mevcut yapılandırma kanununa ilişkin basın toplantısı düzenledi. Ağbal, "7020 sayılı kanunda yer alan önemli düzenlemelerden bir tanesi de zor duruma düşen vergi mükelleflerinin borçlarını daha kolay şekilde ödemelerine imkan sağlayan yasal düzenleme oldu. Bu çerçevede vergiye uyumlu mükelleflerin, vergisini tam ve düzenli bir şekilde ödeyen mükelleflerin varsa geçmişe dönük en fazla 1 yıla kadar olan vergi borçlarını uygun şartlarla ödemelerinin de önünü açmış olduk. Bu düzenleme vergiye gönüllü uyumu teşvik eden iyi niyetli mükelleflerimizin zor günlerinde borçlarını ödemede yardımcı olan yeni bir sistemi devreye sokmuş oldu. Bu düzenleme vergi sistemimize yepyeni bir müessese kazandırmış oldu. Zaman zaman yeniden yapılandırma kanunlarını yaparken söylüyoruz. Bir şekilde zor durumda olan mükelleflerin, borçlarını uygun koşullarda ödemelerini sağlayacak bir sistemin olması gerekir diye. 7020 sayılı kanundaki düzenlemeyle artık bu ihtiyacın ortadan kalktığını düşünüyoruz. Çünkü zor durumda olan mükellefler bu yeni sistem sayesinde uygun taksitlerle yaklaşık 5 yıla kadar taksit imkanı var. Mali durumlarının kötülük derecesine bağlı olarak da daha düşük faiz oranlarıyla borçlarını ödeme imkanına kavuşmuş olacaklar" diye konuştu.
"Muhtasar beyanname ile SGK'ya verilen aylık prim hizmet belgesini birleştirdik"
7020 sayılı kanunda yaptıkları diğer bir düzenlemenin ise haziran ayında pilot uygulamasına başlanacak muhtasar ve prim hizmet beyannamesiyle ilgili olduğunu kaydeden Ağbal, "İş çevrelerinin ve meslek mensuplarının yoğun taleplerini de dikkate alarak vergi dairelerine verilen muhtasar beyanname ile SGK'ya verilen aylık prim hizmet belgesini birleştirdik. SGK ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bununla ilgili teknik alt yapıyı tamamladı. İnşallah gelecek ay pilot uygulamaya başlıyoruz. Hedefimiz yılbaşından itibarende tüm Türkiye'de muhtasar beyanname ile bildirgeleri tek bir beyanname olarak GİB'in internet ortamında almak. Beyannamenin herhangi bir şekilde süresinde verilmemesi eksik verilmesi gibi hallerde normalde ayrı ayrı ceza uygulanması gerekiyordu. 7020 sayılı kanunda yapmış olduğumuz düzenlemeyle birleştirilen bu beyanname dolayısıyla artık tek bir cezanın verilmesini düzenlemiş olduk" açıklamasında bulundu.
"Şu anda GİB'in elektronik tebligat sistemi üzerinde 2 milyon 600 bin kayıtlı mükellefimiz, vatandaşımız var" diyen Ağbal, "Bu vatandaşlarımızın herhangi bir şekilde diğer kamu idareleriyle ilgili bir idari para cezalarının olması halinde bunları da artık GİB sistemi üzerinden ödeme imkanına kavuşmuş olacağız. 7020 sayılı kanunla hem gümrük idaresi bakımından, hem SGK bakımından önemli bir düzenleme yaptık. Nasıl GİB tebligatlarını elektronik ortamda yapabiliyorsa gerek Gümrük İdaresi gerekse SGK'nın tebligatlarını elektronik ortamda yapmasına imkan sağladık. Yine bu idarelerin GİB ile protokol yapmaları halinde gerek Gümrük İdaresinin gerek SGK'nın tebligatlarını da GİB sistemi üzerinden yapma imkanına kavuşacağız" ifadelerini kullandı.
Ağbal, konuşmasına şöyle devam etti:
"Özellikle 1997 model ve daha eski yıllara ait modelde aracı olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ilgili araçları vatandaşlarımız hurdaya ayırmaları halinde bu araçlar üzerinden alınması gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi ve diğer buna bağlı cezalarından hepsini de tahsilinden vazgeçeceğiz. Bu da trafikte seyreden çok eski yıllara ait araçlarında trafikten çekilmesine imkan sağlayacak."
"Ödemeler için son 3 gün"
6736 sayılı yeniden yapılandırma kanunuyla ilgili gelinen noktayı paylaşan Bakan Ağbal, "6736 sayılı Yeniden Yapılandırma Kanunu 2016 Haziran öncesi dönemlere ait borçları kapsamaktadır. 6736 sayılı kanun 19 Ağustos 2016'da yürürlüğe girdi. Kasım ayında da vatandaşlarımızdan müracaatları alıp, ilk tahsilatları yaptık. Aralık ayında da yine SGK'nın tahsilatları yapılmış oldu. Ödemeler için son 3 güne girdiğimiz bu yeniden yapılandırma kanununa göre 2016 Haziran döneminden önceye ait gelir, kurumlar, katma değer, motorlu taşıtlar vergisi başta olmak üzere tüm vergilerle bunlara bağlı vergi cezaları, faizler ve gecikme zamları yeniden yapılandırma kapsamındadır. Ayrıca SGK'ya ödenmesi gereken sigorta primleri idari para cezaları, gecikme cezaları, faizleri, gecikme zamlarından oluşan alacaklarda yeniden yapılandırma kapsamında taksitlerini mayıs ayı sonuna kadar önümüzdeki 3 gün içerisinde mutlaka ödenmesi gerekiyor. 2016 Haziran döneminden önceye ait olup bugüne kadar ödenmemiş trafik para cezası, askerlik para cezası, nüfus para cezası, karayolu taşıma kanuna göre verilen para cezalarıyla karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle verilen para cezalarının da bu hafta Çarşamba günü gece saat 24'e kadar mutlaka ödenmesi gerekir. Öğrencilerimizin de 2016 Haziran döneminden önceye ait öğrenim kredisi borçlarını da mutlaka çarşamba günü akşam saatlerine kadar ödemeleri gerekiyor. Tüm bu borçların en geç çarşamba günü itibariyle ödenmesi büyük önem arz etmektedir. Vatandaşlarımızın bu şekilde ödeme yapmaları kendi menfaatleri için son derece önemlidir" değerlendirmesinde bulundu. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Ağbal'dan Yapılandırma Kanunlarına İlişkin Açıklama - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?