Bakan Yıldız'ın Açıklamaları - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Yıldız'ın Açıklamaları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP ve HDP’nin seçim vaatlerine ilişkin, “CHP’yi hesabı ben tekrar yapmaya davet ediyorum.

27.04.2015 12:11

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP ve HDP'nin seçim vaatlerine ilişkin, "CHP'yi hesabı ben tekrar yapmaya davet ediyorum. Bütün bunların önlemlerini 13 yıl sonra almaya çalışan bir muhalefetin bu sektöre koyabileceği bir katkı yoktur" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) AR-GE Çalıştayına katılmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, CHP ve HDP'nin elektrik ve doğalgazın bedava verileceği yönündeki seçim vaatlerini sorması üzerine Bakan Yıldız, "Bunları ciddiye almadığı söylemem lazım. 230 kilovatlık yoksul ailelere kullandığı bir ay içerisindeki elektriğin bedelsiz ödetilmesine doğru bir açıklama yapıldı. Türkiye'de yoksul aileler ortalaması kesinlikle öyle değil. Yaklaşık 110-120 kilovatlık saatler civarında kullanılıyor bir ay içerisinde. Bunun toplam tutarı yoksul ailelerin daha üzerine çıktığınız için yıllık 33 milyar TL'lik vergiler dahil bir kalem oluşturuyor. Türkiye'de aylık fatura ortalaması 54 TL. siz kalkıp da 105 TL'lik bir faturayı da ben bu manada ödeyeceğim dersiniz, aylık geliri asgari ücretin 3-4 katı olan bir kişinin de parasını ödemiş olursunuz. Bu hesabı ben tekrar yapmaya CHP'yi davet ediyorum. İthalat yaptığımız bir doğalgazın dağıtılmasını yerli kömüre bir darbe olarak görüyorum. Biz 2 milyon ton yaklaşık 2 milyon aileye fakir fukara kömürü dağıtıyoruz. Yerli üretimimiz var. İstihdamı var. Nakliyeleri var. Bu popülizmin ötesinde yerli enerji politikalarına vurulan bir darbe demektir. Gerçekçi olacağız. Bütün bunların önlemlerini 13 yıl sonra almaya çalışan bir muhalefetin bu sektöre koyabileceği bir katkı yoktur. Biz yerli kömürümüzün özellikle kükürt sülfür oranlarıyla beraber doğru bir şekilde yönetilmesinin yerli istihdamımızla gerçekleştirilebilecek bir sosyal yardım olduğu kanaatindeyiz. İthal doğalgazın dağıtılmasının doğru olmadığını söylemek isterim" değerlendirmesinde bulundu.

"ORADAN ALMADIĞINIZ VERGİNİN 46 MİLYAR TL'NİN GEÇTİĞİMİZ YIL İÇERİSİNDEKİ YAPILAN YATIRIMLARI NEYLE YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?"

Motorinin 1,5 TL'ye satılmasının mümkün olup olmadığı sorusuna ise Yıldız, " Her kullandığınız litre başına 'ben 0,3 TL daha para vereceğim demektir' bu. Yaklaşık 1,75 1,80 TL civarındadır motorinin maliyeti. Siz diyorsunuz ki ben maliyetinden de vazgeçtim. Para kazanmaktan zaten vazgeçmiştim. Buradan topladığımız 46 TL'lik vergiden de vazgeçtim. O vergilerin Edirne'den Kars'a Sinop'tan Hatay'a dağıtılacağından da vazgeçtim bunların yol, su, köprü, hastane olarak yapılmasından da vazgeçtim ama motorin kullanana üzerine para veriyorum demektir bu. Arkadaşlar buna kim inanır. O yüzden gerçekçi olacağız. Bu işler ciddi işler. Böyle gayri ciddi bir kısım vaatlerle yürütülebilecek işler değil. Tek sorun var sizin oradan almadığınız verginin 46 milyar TL'nin geçtiğimiz yıl içerisindeki yapılan yatırımları neyle yapmayı düşünüyorsunuz? Bunun kaynağını nereden bulacaksınız" dedi.

"DOLAR PARİTESİNİN 2.73 OLMASI ENERJİ BAKANLIĞIMIZIN HOŞLANMADIĞI BİR ŞEYDİR"

Doların 2.73 seviyesinde olmasıyla ilgili soruya Bakan Yıldız, "Dolar paritesinin 2.73 olması her zaman söylüyorum enerji sektörünün, enerji bakanlığımızın hoşlanmadığı bir şeydir. Bizim maliyetlerimizi artıran bir unsurdur. Buradan gelen maliyet farklılıklarını yerli kaynaklarımızı üreterek dengelemeyi düşünüyoruz. Vatandaşımıza da sirayet ettirmeden bu şekliyle devam etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

"SON GELİNEN NOKTADA BEN HERHANGİ BİR YATIRIMCIMIZIN NE BÖYLE BİR KALEMİ İSTİSMAR EDECEĞİNİ NE DE ÜLKEMİZDEN ÇIKACAĞINI AÇIKÇASI İNANMIYOR VE TEMENNİ ETMİYORUM"

Bir gazetecinin, Türkiye'de akaryakıt marjında karların düşük olması nedeniyle Fransız kökenli bir firmanın Türkiye'den çekileceği iddiasının sorulması üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

"EPDK'nın denetleme ve düzenleme yetkisi var. Bağımsız ve özerk kurumumuz bu makul noktayı yakalamakla hesaplamalarını çalışmalarını bu yönde geliştiriyor. Dağıtım şirketlerinin makul etmesi gereken bir kar var. Bu kar ne fahiş bir nokta olacak ne de çok düşük olacak. Çünkü biz buraya gelen uluslararası yatırımcılarımızın vatandaşımızla paylaşacağı kar oranının makul noktalarda olmasını istiyoruz. Bununla alakalı bir kısım düzenlemeler yapıldı. Son gelinen noktada ben herhangi bir yatırımcımızın ne böyle bir kalemi istismar edeceğini ne de ülkemizden çıkacağını açıkçası inanmıyor ve temenni etmiyorum. Çünkü Türkiye özellikle siyasi istikrarıyla beraber daha çok uluslar arası yatırımcı çekebilen enerji sektörüyle alakalı son 4 ay içerisinde gelen uluslar arası yatırımın yarısının enerji sektöründen kaynaklandığını söylemem lazım. Herhangi bir tedirginliğe ulaşacak durum yoktur. Dağıtım şirketlerinden ve bayilerimizden normal makul karlarını edeceklerdir. Fahiş karları zaten onlarda istemeyecektir. Bununla alakalı her türlü düzenleme ve denetleme yapılmaktadır."

"KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞIMIZLA BERABER ORADA BİR MADENCİ MÜZESİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR"

Zonguldak'ta ki bir madenci anıtının harabe halde olduğu hatırlatılarak, bununla alakalı bir girişimin olup olmayacağı sorusuna Bakan Yıldız, "Kültür ve Turizm Bakanlığımızla beraber orada bir madenci müzesi gerçekleştiriliyor. Gerek şimdiye kadar şehit olan bütün madencilerimizi gerekse o plaketlerdeki isimliklerin düşmesi alınmasıyla alakalı bazı ailelerimizin onları hatıra olarak aldıklarını gördük. Üç defa yenilendi bunlar. Tekrar fiziki şartlardan dolayı da düşebiliyor. Oraya yakışır daha güzel bir şey gerçekleştiriyoruz. Bu maden müzesinin yanına da böyle bir anıt kısmı isimliği de gerçekleştireceğiz" ifadelerini kulandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Yıldız'ın Açıklamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement