Bakanın Nükleer Santral Açıklaması Vatandaşı Ayağa Kaldırdı - Son Dakika
Ekonomi

Bakanın Nükleer Santral Açıklaması Vatandaşı Ayağa Kaldırdı

Türkiye'nin 3'üncü nükleer santralinin İğneada'ya yapılma kararı, çevrecileri ayağa kaldırdı. Uzmanlara göre Türkiye'deki memelilerin yüzde 57'si bu bölgede yaşıyor.

16.10.2015 08:08  Güncelleme: 08:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un, üçüncü nükleer santral için doğa harikası İğneada'yı işaret etmesi çevreciler arasında büyük infiale yol açtı. Bu bölgenin, tehlike altındaki 184 kuş türüne ev sahipliği yaptığına, Türkiye'deki memelilerin yüzde 57'sinin İğneada'da yaşadığına dikkat çeken çevrecilere göre, inşaatı ve nükleer santralın kendisi, tüm doğanın, longoz ormanlarının ve korunması gereken türlerin son bulmasına neden olacak.

DÜNYADAKİ 3 LONGOZDAN BİRİ

İğneada'ya yapılması planlanan nükleer santralın, dünyanın üç longoz ormanından birine sahip bölgeyi ciddi anlamda tahrip edeceği savunuluyor. Longozlar dünyada sadece Amazon, Afrika Kongo Havzası ve İğneada'da bulunuyor. Ayrıca, Bern Sözleşmesi ölçütlerine göre bölgede konaklayan veya yaşayan 184 kuş türü, koruma altına alınması gerekenler arasında.
İğneada Doğa Elçileri Grubu'ndan Yaşar Mersin, nükleer santralin yapılacağı alanın İstanbul'a kuş uçuşu 100 kilometre mesafede olduğuna dikkat çekerek, şu tepkiyi dile getirdi:

"BULGAR 'OLUR'U DA LAZIM"

"Sadece buradaki canlı yaşam değil, nükleer santralla İstanbul da büyük bir risk altına girecek. Bulgaristan'la bir köyümüzün 500 metre sınırı var. Bu nedenle komşu ülke oluru da gerekiyor. Büyük bir habitat ve longoz ormanları var. Amazonlar'dan sonra en büyük miktarı teşkil eden 3 bin 515 hektar gibi bir alan. Türkiye'de bulunan 453 kuş çeşitliliğinden 258'i İğneada'da. Istrancalar Türkiye'nin kliması durumunda, Balkanlar'dan gelen hava budur. 670 çeşit bitki, 668 çeşit özel yabani hayvan türü var. Korunması gereken türlerin hepsi tehdit altına girecek. Tüm bu türler büyük bir canavarın tehdidi altında bulunuyor."

ORMANLAR TAHRİP EDİLECEK

Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu da İğneada'daki longoz ormanlarında hâlâ yeni türlerin keşfedildiğini belirterek, "Yağmur ormanları nasıl değerli ve mevsimleri değiştirecek kadar önemliyse longozlar da Türkiye için bu kadar kıymetlidir" dedi. İğneada'nın çok hassas bir habitatı olduğunu dile getiren Bozoğlu, "Kuzey ormanları yok ediliyor, bir burası kalmıştı burası da yok ediliyor. Neden burası seçildi. Nükleer santral için elektrik iletim hatları da yapmaları gerekiyor. Bu hatlar ağ gibi ormanların içinde yayılacak. Bu da cennet ormanlarda ciddi tahribat yaratacak" görüşünü savundu.

Bakanın Nükleer Santral Açıklaması Vatandaşı Ayağa Kaldırdı

Son Dakika Ekonomi Bakanın Nükleer Santral Açıklaması Vatandaşı Ayağa Kaldırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • yok: çevreci gecinenlere dikkat edin asil amaclari ulkenin büyümesini engelleyeme calisanlardir 17 9 Yanıtla
  • abc: bu dangalozlara neyi anlatacaksin..sevgiyi mi doğayı mı? oy vermeyeceksin ki def olup gitsinler 3 16 Yanıtla
  • Republican: Ulan memleket için herşeye de karşı olunmaz ki be. Çöl'e kursalar yohh iztemezük kertenkeleler yaşıyor kaktüsler var derler. 1 14 Yanıtla
  • Çevreci: Nükleer santral Lütfen başka bir yerde yapılsın.Hatta hiç yapılmasa keşke. .. 11 2 Yanıtla
    .....: Lan nerden enerji alıcaz he nerden boş konusma bre 0 0
  • Bölücüler KAHROLSUN..: ne sanıyodun doğuda kalleşler batıda sömürgeciler biz öyle zor bir konumdayız ki kendi kendine yetebilen bir ülke olamadığımız sürece bu böyle devam gibi görünüyor. . 11 1 Yanıtla
  • bas gitar: ulan gergedan .....ları,bırakın devlet işini yapsın.sonrada geberiyosunuz rusyaya neden karşı koyamıyoruz diye. 5 5 Yanıtla
  • melis: ya adamlar terminatör gibi ne bulsalar yakıp yıkıolar Allah baiımızdan alsın artık şunları 4 6 Yanıtla
  • asi: Akp yi ve secmenlerini bukadar güzel anlatamazdi bi fotoğraf:))) 3 1 Yanıtla
  • Reyhan: E allah cezanızı verecek doğa intikamını alır bir karş yeşil bırakmadınız 3 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement