Bank Asya'ya Körfez'den Dev Ortak Geliyor - Son Dakika
Ekonomi

Bank Asya'ya Körfez'den Dev Ortak Geliyor

Bank Asya\'ya Körfez\'den Dev Ortak Geliyor

Bank Asya, Katar'ın en büyük İslami bankası olan Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık amacıyla görüşmelere başladı.

25.03.2014 19:51  Güncelleme: 07:59

Bank Asya’nın orta ve uzun vadeli büyüme hedeflerini gerçekleştirmek, reel sektöre, ülke ve bölge ekonomisine verdiği finansman desteğini artırmak amacıyla, Katar’ın en büyük İslami bankası olan Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık amacıyla görüşmelere başladı. 

Bu görüşmelerin, QIB’nin Bank Asya’da stratejik ortak olması amacıyla yapıldığı bildirildi. Ortaklık tesis sürecinin yasal izinlerin alınması ile birlikte kısa süre içerisinde neticelendirilmesi planlanıyor.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK 13. BANKASI

1996 yılında kurulan, 2006 yılında hisseleri halka arz edilen Bank Asya, 2013 yıl sonu itibariyle 900 milyon TL ödenmiş sermaye, 2,5 milyar TL özkaynak, 29 milyar TL aktif toplamı, 21 milyar TL nakdi kredi, 19 milyar TL toplanan fonları, 181 milyon TL net karı ile aktif büyüklüğü sıralamasında Türkiye’nin 13. büyük bankası konumunda bulunuyor.

Banka; Işık Sigorta, Tuna GYO, Asya Yatırım, Asya Girişim gibi finansal iştirakleri ile 281 şubesi, yaklaşık 1000 ATM, 1000 yurtdışı muhabir banka ve 4,2 milyon müşterisi ile katılım bankacılığının en önemli oyuncularından biri. 

İLK FAİZSİZ EMEKLİLİK ŞİRKETİ DE BÜNYESİNDE 

2012 yılında Banka tarafından Türkiye’nin ilk faizsiz emeklilik şirketi olan Asya Emeklilik ve Hayat A.Ş. kuruldu ve faaliyete geçti. Faaliyete başlamasının üzerinden henüz iki yıl geçmesine rağmen 2013 yıl sonunda Asya Emeklilik 200 bin katılımcı sayısına ulaştı.

KATAR'IN İLK İSLAMİ FİNANS KURUMU

QIB, 1982 yılında Katar’ın ilk İslami finans kurumu olarak faaliyetine başlamış olup ülkesinin İslami bankacılık sektöründe yüzde 35, toplam bankacılık sektöründe ise yüzde 9’luk paya sahip. Katar’ın yanı sıra Lübnan, İngiltere, Sudan ve Malezya’da da bankacılık faaliyeti gösteren QIB’nin 2013 yıl sonu itibariyle QAR 13,7 milyar özkaynağı, QAR 77,3 milyar aktif büyüklüğü bulunuyor. QIB, Fitch ve Standards & Poor’s tarafından A/ A- derecelendirme notlarına sahip.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Bank Asya'ya Körfez'den Dev Ortak Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement