Başbakan Yardımcısı Şimşek: (3) - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Şimşek: (3)

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de halka açıklık oranının çok düşük olduğuna dikkati çekerek, "Bugün birçok şirket sermaye piyasasının yollarına hiç aşina değil, o yolları hiç yürümek istemedi.

29.03.2016 14:26

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de halka açıklık oranının çok düşük olduğuna dikkati çekerek, "Bugün birçok şirket sermaye piyasasının yollarına hiç aşina değil, o yolları hiç yürümek istemedi. Halbuki borç yerine ortak almak, halka açılmak daha doğru bir stratejidir" diye konuştu.

Şimşek, Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sermayenin güçlenmesi için daha çok katma değeri yüksek ürün üretilmesi gerektiğine işaret etti.

Şimşek, "Siz eğer sermayenizi artırırsanız, sanki piyasadan borç almışsınız gibi her sene o sermayeye bir faiz uygularız. O faizi siz vergi matrahınızdan düşürebilirsiniz. Sermaye artırın, daha çok kar edin. Devlet, sermaye artırırsanız vergisinden vazgeçiyor. Hep şikayet ediliyordu" dedi.

Kar marjı yüksek, bilgi yoğun, teknoloji yoğun ürün üretilmesinin zor olduğunu belirten Şimşek, halka açılmanın, sermaye bulmanın kolay kısmı olduğunu söyledi. Vatandaşa 100 lira tasarruf etmesi halinde 25 lira devlet desteği imkanı sunduklarını anımsatan Şimşek, faizler düşükken vatandaşa bu kadar cömert Ar-Ge ve tasarruf desteği sunulmasının önemine dikkati çekti.

Şimşek, "Faizler niye yüksek? Bankalar mevduat toplar, sonra o mevduatı kredi olarak verir. Şu anda kredilerin mevduata oranı, mevduat 100 liraysa, krediler 120 liraya çıkmış. Fakat şimdi kimse dışarıdan borç vermiyor. Borç vermeyince faizler yükseliyor" şeklinde konuştu.

"Çok iyi gidiyoruz, çünkü temellerimiz sağlam"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'nin tek çıkış yolunun yapısal reformlar olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Her platformda sizin mutlaka çok yüksek sesle gündeme getirmeniz gereken, takip etmeniz gereken husus, bütün platformlarda olmazsa olmazınızın kalıcı, yapısal reformlar olması lazımdır. Reform yapmak zordur. Sıkışmadan, problem yaşamadan, krize girmeden reform yapmak çok zordur ama imkansız değildir. Reformların yol haritası çok güçlü olarak var. Biz 2-3 yıldır, 2013 ortasından beri çok kapsamlı bir reform programı hazırladık. Şimdi uygulamaya koyacağız, koyuyoruz. Biz de sizden istirham ediyoruz, lütfen muhalefet partilerine uğrayın, onlarla bir araya gelin ve onlara deyin ki 'Bu memleketin sorunlarının kalıcı bir şekilde çözümü için şu hükümetin getirdiği reformlara destek verin, yapıcı olun.' Bu hızla bu reformları yapmak kolay değil. 2 yıl seçimle gitti. 2014'te iki, 2015'te iki seçim. Ona rağmen çok iyi gidiyoruz, çünkü temellerimiz sağlam."

Bugün Türkiye'nin bütün olumsuzluklara ve sıkıntılara rağmen çok iyi yol aldığını ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Yarın öbür gün açıklanacak, Türkiye muhtemelen yüzde 4 veya biraz üzerinde büyüdü. Gelişmekte olan ülkeler, Latin Amerika'da büyümediler 0,3 küçüldüler. Gelişmekte olan ülkelerin iki katından daha hızlı bir şekilde Türkiye büyümüştür iki seçime rağmen. Bütçesinde geçen sene dengeyi sağlamıştır. Geçen sene Avrupa standartlarındaki bütçe sıfır açıkla kapanmış. En son ne zaman böyle bir şey görülmüş Cumhuriyet tarihinde. Osmanlı'nın da Türkiye'nin de en büyük sorunlarından bir tanesi bütçenin iki ucunun bir araya getirilememesi meselesidir. Türkiye, böyle bir konjonktürde, iki seçimin yapıldığı bir yılda, etrafımızda büyük çatışmaların yaşandığı bir ortamda, gelişmekte olan ülkeler, Çin ve Hindistan hariç, iki katından hızlı büyüyor, 800 binin üzerinde insana, vatandaşa iş buluyor, cari açığını aşağı çekiyor, bir tek enflasyon yukarı doğru. Fena bir yıl olmadı ama yetmez. Çünkü biz iddialı bir ülkeyiz, büyük hedeflerimiz var. Bu büyük hedefleri gerçekleştirmek için yeni nesil reformlara ihtiyacımız var."

"Muhalefet sudan sebeplerle hayata geçmesini engelledi"

Esnek çalışma düzenlemesinin Meclis'te beklediğini anlatan Şimşek, bunun engellenmesi için muazzam çaba harcandığını söyledi. Basit düzenlemelerin bile hayata geçirilmesinin haftalar aldığını vurgulayan Şimşek, "Muhalefet partilerinin sudan sebeplerle bunların hayata geçmesini engellediğini" dile getirdi.

Kalıcı çözümler olmadan Türkiye'nin yeni bir sıçrama gerçekleştirmesinin mümkün olmadığına işaret eden Şimşek, geçen sene 530 milyar dolardan fazla paranın gelişmekte olan ülkelerden kaçtığını, bu durumun tamamen gelişmekte olan ülkelere yönelik beklentilerin kötüleşmesinden kaynaklandığını bildirdi.

Şimşek, Türkiye'nin son 10-15 yılı fena geçirmediğini belirterek, "Kişi başına milli gelirde Avrupa ile arayı 20 puan kapatmışız. Keşke her 10, 15 yılda 10, 15'er puan kapatabilsek. Seçim yok, siyasi açıdan bunları söylemiyorum. Türkiye bütün sıkıntılarına rağmen iyi bir performans ortaya koymuş... Hedef önümüzdeki 10 yılda bir 20 puan daha kapatmak. Bunu reformlarla başaracağız" diye konuştu.

Türkiye'de 6,7 milyon vatandaşa iş bulduklarını fakat buna rağmen işsizlik oranının yüzde 10'un üzerinde olduğunu anlatan Şimşek, işgücü piyasasına yönelik reformlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Şimşek, "Bunu yapan ülkeler başarılı ülkelerdir. ABD ve İngiltere. Bugün işsizlik oranı yüzde 5-6 civarında. Niye çünkü esnek işgücü piyasalarına sahipler. Kıta Avrupasında niye yüzde 10 civarında, iki kat? Çünkü Kıta Avrupası katı işgücü piyasası düzenlemelerine sahip. Tekerleği niye yeniden keşfedeceğiz?" ifadelerini kullandı.

Kıdem tazminatı düzenlemesine ilişkin de Şimşek, "Bu sorunun çözülmesi gerekmiyor mu? 'Bu soruna el atarsanız, şunu yaparız, bunu yaparız' diye tehditler yapılıyor. Biz daha çok kişi çalışsın, hak ettiği alın terini zamanında alsın, kıdem tazminatını da alsın, diyoruz. İşte bu nedenle Türkiye'nin reforma ihtiyacı var" şeklinde konuştu.

25 sektörel dönüşüm programlarının en önemlilerinden birinin sağlık olduğunu dile getiren Şimşek, gelecek ay IMF toplantısı için gideceği ABD'de, Türkiye'de sağlıktaki dönüşümü anlatması için geçen yıl katıldığı Harvard Üniversitesi Danışma Kurulunun toplantısında da yer alacağını kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Başbakan Yardımcısı Şimşek: (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement