Berlin'de kafe ve restoranların dış alanları müşterilere açıldı - Son Dakika
Ekonomi

Berlin'de kafe ve restoranların dış alanları müşterilere açıldı

Almanya'da korona virüs insidans oranının düşüş göstermesiyle başkent Berlin'de restoranlar, kafeler, çay bahçeleri dış alanlarına masa, sandalye koyarak müşterilerini kabul etmeye başladı.

21.05.2021 17:38  Güncelleme: 19:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da korona virüs insidans oranının düşüş göstermesiyle başkent Berlin'de restoranlar, kafeler, çay bahçeleri dış alanlarına masa, sandalye koyarak müşterilerini kabul etmeye başladı.

Almanya genelinde korona virüs insidans değerlerinin istikrarlı bir şekilde 100'ün altına düşmesiyle, ülke genelinde bazı kısıtlamalar kaldırılmaya başlandı. Mart ayında Federal Hükümet ve eyalet başkanlarının birlikte aldığı kararlar gereği, yeni vaka sayılarının 5 gün üst üste 100'ün altında olduğu bölgeler, kısıtlamaları gevşetme yoluna gidiyor. Son dönemde ülke genelinde azalan vakalar sonucu Almanya'da pek çok eyalet salgın kısıtlamalarını esnetiyor. Bu doğrultuda başkent Berlin'de bugünden itibaren restoranlar, kafeler, çay bahçeleri dışarıya masa-sandalye koyabilecek ve dışarı servis yapabilecek.

MEKANLARIN İÇERİSİNDE SERVİS YASAK

Restoran, kafe izin şimdilik sadece aşı belgesi olanlar, 24 saat geçerli negatif hızlı test belgesi olanlar yararlanabiliyor. Yine son 6 ay içerisinde koronaya yakalanmış ve iyileşmiş olanlar da antikor geliştirmiş olacaklarından bu hizmetten yararlanabiliyor. Yine masaya oturmak isteyen müşteri cep telefonuna indireceği barkot okuyucuyla gittiği mekanda kaydını yaptırması gerekiyor. Bulaşma riskinin açık havada daha az olduğundan yola çıkılarak alınan kararlar gereği, şimdilik iki farklı aileden en fazla 5 kişi aynı masada oturabiliyor. Mekanların içerisinde servis ise kesinlikle yasak. Müşterilerin 2 saat kalmalarına izin veriliyor.

BERLİN HALKINDAN YOĞUN İLGİ

Restoran, kafe ve çay bahçelerinin dış mekanlarını kullanabildikleri için memnun olan Berlin'de yaşayanlar aşı, test gibi zorunluluklardan şikayetçi. restoran çalışanı İdris Dağdeviren, uzun aradan sonra müşterilerine hizmet verebilecek olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. İlk gün itibarıyla çok sayıda rezervasyon aldıklarını dile getiren Dağdeviren, "Uzun bir zaman sonra dışarıda da olsa izin verildi, bazı şartlar altında. Müşterilerimizden yoğun ilgi var. Millet sıkıldı, kendini dışarı atmak istiyor. Dışarıda çay kahve içmek istiyor, yemek yemek istiyor" dedi. Dışarıda oturma şartlarını da açıklayan Dağdeviren, iki farklı aileden en fazla 5 kişinin aynı masada oturabileceğini, 24 saat geçerli olan negatif hızlı testi ibraz eden müşterileri ya da aşı belgesi olanları müşteri olarak kabul edebileceklerini belirtti.

"DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ŞEY YAŞAMADIK"

Müşteri Vedat Kaya ise, sabah erkenden kalkıp, dışarıda oturabilmenin keyfini yaşamak istediğini söyledi. Daha önce böyle bir şey yaşanmadığı için zorluk çektiğini söyleyen Kaya, "Uzun bir 6 aylık süreden sonra dizlerimiz çürüdü artık dikile dikile. Alışkanlıklar var yıllardır, daha önce böyle bir şey yaşamadık. İnsanın alışkanlıkları gitti mi zor oluyor. Bugün de sabah erken kalkıp keyfini yaşamak istedik. Psikolojik olarak onun keyfini çıkaralım dedik" ifadelerini kullandı. Test ve aşı zorunluluğunun yorucu olduğuna da değinen Vedat Kaya, bir yerlerde oturabilmek için her gün yeniden test yaptırmanın zor olduğunu kaydetti.

Mustafa Aydın ise en kısa zamanda kapalı alanlarda da yemek yiyebilmeyi istediklerini söyledi. Bir an önce normal bir hayata dönebilmeyi umduğunu dile getiren Aydın "Bizim için iyi oldu. Dışarılarda oturabilmeyi, bir şeyler yiyebilmeyi özledik. Ama dışarıda oturabilmek için test yaptırmak normal değil. Her yerde test isteniyor, berberde, orada, burada. İyi bir şey değil, zorluyor" dedi.

Berlin'de salgının başından bu yana 176 bin 753 kişinin korona virüse yakalandığı, 3 bin 422 kişi korona virüse bağlı hastalıklardan hayatını kaybetti. bildirildi. Başkentte ilk aşısını olanların oranı yüzde 35,8 olarak kayda geçerken, iki aşıyı da vurulanların oranı yüzde 13,99 olarak belirlendi.

Alınan kararlar gereği kentte insidans değerlerinin yine 100'ün üzerine çıkması halinde, gevşeme rafa kaldırılacak ve eski kısıtlamalar tekrar uygulanacak.

(Mahmut Tosun/İHA)

Berlin\'de kafe ve restoranların dış alanları müşterilere açıldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Berlin'de kafe ve restoranların dış alanları müşterilere açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz
    17:35 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Siirt'in Kurtalan ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez gibi farklı etnik gruplara ayrım yapmadıklarını ve birlikte olduklarını belirtti. Yılmaz, terörün sona erdiği ve huzur ortamının egemen olduğu bir ortamda özel sektör yatırımlarının da bölgeye gelmeye başladığını söyledi. Ayrıca, çocuklara iyi eğitim verdiklerini ve mezhep, etnik ve dini ayrımcılığa karşı olduklarını vurguladı.

  • Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor
    17:31 Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor

    Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu ve Eskişehir Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ali Sefa Şen, yerel seçimler sonrası kemer sıkma politikalarında artış yaşanmasını beklediklerini söyledi. Şen, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, seçimlerden sonra fiyat artışları olacağını tahmin ettiklerini belirtti.


Advertisement