2016 yılının ilk günleriyle birlikte İzmir'de çimento fiyatlarına yapılan zamma müteahhitler cephesinden tepkiler gelmeye devam ediyor.
Müteahhitler Federasyonu'na (MÜFED) bağlı on üç dernek tarafından zamma karşı yapılan açıklamanın ardından İzmir'in önde gelen inşaat firmaları da zamma tepkilerini dile getiriyor. Yapılan zamla İzmir'de 1 metreküp hazır betonun pompa ve KDV dahil fiyatı 123 TL'den 157 TL'ye çıkmıştı. Aynı hazır betonun fiyatı Konya'da ise KDV dahil 97 TL.
İzmirli müteahhitler, beton zammının acilen geri alınarak, konunun Rekabet Kurumu'na taşınmasını ve sektörün bu konuda ortak hareket etmesini istiyor.
"HİÇBİR AÇIKLAMASI YOK"
Özemeksan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Binali Özbaykız, tekelleşmenin mutlaka kırılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "İzmir'de çimento sektörün tekellerin elinde bulunuyor ve bu tekelleşme mutlaka kırılmalı. Geçtiğimiz yıllarda da aynı şekilde fahiş zamlara maruz kalmıştık. İzmir'de ciddi bir tekelleşme var. Çimento üreten firmalar, beton mikseri de üretiyor. Sektörü tamamen ellerine geçirmiş durumdalar. Bu durum da sektörü ve fiyatları etkiliyor. Son zamların ardından artık şehir dışından beton getirmeyi bile düşünür olduk. Hatta müteahhitler olarak aramızda toplanıp yeni bir çimento fabrikası kuralım diye de düşünmeye başladık. Yapılan zamlar gerçekten akıl alır gibi değil. Ne oldu da bu kadar zam geldi? Ülkemizde çimento bitti de, başka bir ülkeden mi çimento getirmeye başladık. Bizim haberimiz yokken devalüasyon mu oldu? Gerçekten zamların hiç bir açıklaması yok."
"MALİYETE CİDDİ YANSIMASI OLACAK"
Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer, "Çimento, inşaat sektöründe ana girdilerden biri. Keyfi yapılan zamlar, mutlaka kontrol altına alınmalı. İzmir, çimento fiyatlarıyla sadece Anadolu kentlerini değil başkent Ankara ve İstanbul'u bile geride bırakıyor. Çimento ve demir, inşaat maliyetlerinin yüzde 60'ını oluşturuyor. Yeni zamların maliyete ciddi yansıması olacak. Bu da son tüketiciye yansıyacak. Bu zamların Rekabet Kurumu'na taşınması şart" dedi.
"TÜM FİYATLAR DÜŞERKEN DOĞRU DEĞİL"
Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı da "Dünyada emtia fiyatları düşerken İzmir'de çimento fiyatlarına yapılan astronomik zam, anlaşılabilir gibi değil. Alüminyum, demir ve petrol fiyatlarının, son yılların en düşük seviyesine gerilediği dönemde, yüksek zamlar doğru bir yaklaşım değil. Zamlar, sektör kadar ev almak isteyen İzmirliler'i de etkileyecek. Çimento üreticilerinin daha mantıklı fiyatlarla piyasada daha doğru bir rol üstlenmeleri gerekiyor. İzmir'de doğru olmayan bir durum var. Çimento fiyatları diğer illerin çok üstünde. Oysa çimentonun hammaddesi belli. Fiyatların tüm Türkiye'de aynı olması gerekiyor. Rekabet Kurumu'nun aradaki farkın kaynaklarını iyi incelemesi gerekiyor. Yüksek fiyatlar İzmirli müteahhitlerin iş yapma olanağını düşürüyor, sektörü olumsuz etkiliyor" diye konuştu.
"CEZALARI DA SEKTÖRE YANSITIYORLAR"
Egesel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şahin ise şunları söyledi: "İzmir'de çimento firmaları tekelleşti ve tamamen kendi yüksek kar marjlarını daha da çoğaltmak amacıyla zaten yüksek olan fiyatlara yüzde 30'a yakın zam yaptılar. Zamlar, akla hayale sığmayacak oranda. İzmir'de çimento zaten Anadolu'dan yüzde 20 daha pahalıyken, üstüne bir de bu kadar zam yapmak insanların cebinden haksız kazanç sağlamaktır. Bu zamlar, hem sektörü, hem işsizliği, hem de müşteriyi olumsuz etkiler. Bu firmaların ortalığın boş olmadığını bilmeleri gerekiyor. Haksız kazanç elde edenlere karşı birlik olunmalı ve zamlar geri çekilmeli. Rekabet Kurumu'nun keseceği ceza da çimento firmaları açısından caydırıcı değil. Firmalar kendilerine kesilen cezayı yine sektöre ve tüketiciye yansıtıyor. O yüzden bu cezalar canlarına minnet. Zaten müteahhitlerin içinde bulunduğu sıkıntılar had safhada. Bu keyfiyete karşı birlik olup, ortak bir tavır geliştirmek gerekiyor." - İZMİR
Son Dakika › Ekonomi › Beton Zammına Sektörden Tepki Yağıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?