Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Açıklaması

"2013 yılında Avrupa'da enerji maliyetlerinin altında kalan bir maliyetle yolumuza devam edeceğiz" dedi.

26.12.2012 14:11

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün,

"2013 yılında Avrupa'da enerji maliyetlerinin altında kalan bir maliyetle yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Ergün, Demir-Çelik ve Demir Dışı Metaller Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın kamuoyuyla paylaşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Strateji belgelerinin geri dönüşümü nasıl olacak-" sorusuna Ergün, "Bütün sektör strateji belgelerinin önemli unsurlarından biri izleme, değerlendirme kurullarının bulunmasıdır. Bütün uygulamalar, 3 ayda bir, 6 ayda bir periyodik olarak bir kurul tarafından izleniyor. Hangi kamu kurumu ya da özel sektör kuruluşu yapması gerekenleri yaptı mı, yapmadı mı- Bütün bunların izlendiği takip var. Sanayi strateji belgesinde 4 yıl içerisinde varılması gereken hedeflerin yüzde 60-70'ine vardığınızı 1,5 yıl içerisinde görebiliyorsunuz" diye konuştu.

2013 beklentisine ilişkin soruya Ergün, "Belgelerde ana hedefler ve alt hedefler var. Bunlarla ilgili yapılması gereken alt eylemler var. Hangi eylem, hangi zamana kadar kim tarafından yapılacak önemli olan bu. Sektörün üretim artışını piyasadaki gelişmeler sağlar. Biz sektördeki Ar-Ge faaliyetlerinin artması gerektiğini öngörüyorsak, bu hedefe varıp varmadığımıza bakıyoruz" şeklinde konuştu.

MÜSİAD Başkanı'nın yerli otomobile ilişkin yaptığı yorumları hatırlatan bir soru üzerine Ergün, şunları söyledi:

"Otomobilde marka oluşturmak önemli bir konu. Fosil yakıtlı araçlarda marka oluşturma konusunda tabii biraz geç kaldık. Türkiye otomotivde önemli bir üretim merkezidir. Yeni teknolojilerde, özellikle elektrikli araçlarda markalaşma konusu önemli. Bu konuda da özel sektörde de çalışmalar var. O kritik teknolojilerinin geliştirilmesi çok önemli. Şu anda daha evvel hazırladığımız bir yönetmelikle, Türkiye'deki mevcut araçların bir kısmının elektrikli araçlara dönüştürülmesi imkanı tanınmıştır. Bu imkanlar çerçevesinde bazı arkadaşlar bu çalışmaları yaptılar. Belli araçları kendi teknolojileriyle elektrikliye dönüştürdüler. Ama bu elektrikli araçlarda markalaşma açısından önemli bir aşamadır. Bunu başarıyla yapanlar teknolojiyi geliştirme ve piyasaya aktarma konusunda büyük bir fırsat elde etti. MÜSİAD Başkanımızın söylemiş olduğu çalışma budur. Bir elektrikli araç dönüşüm projesini hayata geçirmesidir ve çok başarılı olmuştur. O arkadaşlarımız bunu üretime, markalaşmaya, dönüşme konusunu değerlendirecektir. Şu anda fizibilite yapıyor, seri üretime dönüştürme ile ilgili ön çalışma yapıyorlar. Bunu da gerçekleştirebilirlerse, Türkiye'de elektrikli araçlar konusunda özel sektör markalaşma doğrultusunda ciddi bir adım atmış durumda olacak."

-"Elektriği Avrupa en ucuza kullanan ülkelerden biriyiz"-

Girdi maliyetlerine ilişkin soruya da Ergün, şunları söyledi:

"Enerjideki fiyatların artışı, doğalgaz ve petrol fiyatlarıyla da alakalıdır. Şunu kabul etmek gerekir ki Avrupa ölçeğinde düşündüğümüzde elektrikte Avrupa ülkeleri arasında elektriği en ucuza kullanan ülkelerden biriyiz. Enerjinin kaynağı olan bir ülke değiliz, enerji açığı olan bir ülkeyiz ve bu konuda dışa bağımlılığı azaltmaya çalışan bir ülkeyiz. Buna rağmen enerji maliyetlerimizi Avrupa ortalamasının altında tutabiliyorsak bazı çalışmalar yürüterek gerçekleştiriyoruz. 2013 yılında da aynı istikamette olacaktır. 2013 yılında Avrupa'da enerji maliyetlerinin altında kalan bir maliyetle yolumuza devam edeceğiz."

-TRT payının azaltılması hakkında-

Enerji maliyetlerinin azaltılmasına yönelik TRT payının azaltılmasına gidilip gidilmeyeceğine ilişkin soruya da Ergün, "TRT payında bir azaltma zaten yaptık. Bir kanun değişikliği gerçekleştirmiştik. TRT payı yüzde 3'tü bu yüzde 3'ü yüzde 2'ye indirdik. Bugün itibariyle enerjide TRT payı yüzde 2 olarak kullanılıyor. Sektörün de bizden talebi tamamen sıfırlanmasıdır. TRT'ye de son yıllarda çok kanal açıldı ve Türkiye'nin imajını güçlendirecek ciddi bir rol üstlendiğini görüyoruz. Bunun da bir maliyeti var. Strateji belgesindeki mevzuat, kanun çalışmaları elektrik maliyetlerini azaltacak bölümü de barındırıyor. Eğer bu da gündeme gelirse tabii ki konuşacağız" şeklinde konuştu.

Ergün, not arttırımına ilişkin soruya da "Bize zaten cimri davranılarak notumuz arttırılıyor. Yunanistan'a bakıyorsunuz, konjonktürel olarak destek verelim diye 5-6 puan birden arttırıyorlar. Türkiye'nin notunu arttırırken de kırk dereden su getiriyorlar" dedi.

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement