Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde verilecek bireysel sulama makine ve ekipman alımlarına yönelik destekler tarla içi damla sulama, yağmurlama sulama, mikro yağmurlama sula kurulması, lineer sistem yağmurlama sulama makinesi, center pivot sistem ile tamburlu sistem yağmurlama sistemi alınması ile güneş enerjili sulama sistemlerini kapsayacak Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde verilecek bireysel sulama makine ve ekipman alımlarına yönelik destekler 7 yatırım konusunu kapsayacak. Söz konusu yatırım alanları tarla içi damla sulama sistemi; tarla içi yağmurlama sulama sistemi; tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması; lineer sistem yağmurlama sulama makinesi; center pivot sistem yağmurlama makinesi; tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alınması ile güneş enerjili sulama sistemleri kurulması olacak. Başvurular 60 gün içinde yapılacak. Referans fiyatlar içinde kalmak şartıyla, hibeye esas mal alım tutarı gerçek kişiler için 100 bin TL, tüzel kişiler için 200 bin TL'yi geçemeyecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ Resmi Gazete'de Yayımlandı.
Tebliğ, tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama makine ve ekipmanlarının üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda bedenen çalışan üreticilerin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir seviyeye getirebilmek için bireysel sulama makine ve ekipman satın alımlarının desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirliyor. Kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeye katkı sağlamak için belirlenmiş bireysel sulama makine ve ekipman alımları ile yerinde montajının desteklenmesine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
Program 7 adet yatırım konusunu kapsayacak. Bunlar şu alanlar olacak:
"Tarla içi damla sulama sistemi kurulması; tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması; tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması; lineer sistem yağmurlama sulama makinesi alınması; center pivot sistem yağmurlama makinesi alınması; tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alınması; güneş enerjili sulama sistemleri kurulması. Bu yatırım konuları kapsamında Program tüm illerde uygulanacak.
-YATIRIMLARIN TAMAMLANMA SÜRESİ-
Program kapsamında, kabul edilen başvurular ile il müdürlüğü veya valiliğin yetkilendirdiği ilçe müdürlükleri arasında hibe sözleşmesinin imzalanmasından sonra, mal alımları en fazla 60 gün içerisinde tamamlanacak. Süresi içerisinde yatırımcılar tarafından usulüne uygun olarak alımı ve tarlada montajı gerçekleştirilen bireysel sulama makine ve ekipmanlarının tespit işlemleri il proje yürütme birimince en geç 30 gün içerisinde tutanağa bağlanacak.
-BAŞVURACAK YATIRIMCILAR-
Bakanlık tarafından oluşturulan güncel çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olmak şartıyla gerçek ve tüzel kişiler bu Tebliğin 8'inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen yatırım konularından yararlanmak üzere başvuru yapabilecek.
Türk Ticaret Kanunu'nda tanımlanan kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler, kuruluş tüzük ve sözleşmelerinde belirtilen çalışma konularına uygun olması şartı ile tüzel kişilik olarak başvurabilecek. Sulama kooperatifleri ve tarımsal kalkınma kooperatifleri de ana tüzüklerinde tarımsal üretim yapabileceklerinin yer alması şartıyla, kendilerine ait arazilerde veya kamu arazilerinden en az 10 yıl ve üzeri kiralama yaparak tüzel kişilik olarak başvuru yapabilecek.
-BAŞVURACAK YATIRIMCILARDA ARANACAK ÖZELLİKLER-
Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişiler, belirlenen yatırım konularından sadece birisi için başvuru yapabilecek.
Program kapsamında daha önce hibe desteğinden yararlananlar, bu Tebliğ kapsamında aynı yatırım konusunda başvuru yapamayacak. Ancak, farklı parsel için farklı yatırım konusunda başvuru yapabilecek. Başvuru tekliflerinde, proje sahipleri hibeye esas mal alım tutarının yüzde 50'si oranındaki katkı payını ve toplam tutara ait KDV'nin tamamını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlü ve sorumlu olacak. Mal alım tutarının hibe desteği kısmı, kamu kaynakları kullanılarak karşılandığı için gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanması gereken katkı payının finansmanının tamamında kamu kaynakları kullanılamayacak.
-HİBE DESTEĞİ ORANI-
Tebliğ kapsamında kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek.
Referans fiyatlar içinde kalmak şartıyla, hibeye esas mal alım tutarı gerçek kişiler için 100 bin TL, tüzel kişiler için 200 bin TL'yi geçemeyecek.
Mal alım bedellerinin, bu miktarları aşması durumunda aşan kısım başvuru sahibi tarafından ayni katkı olarak karşılanacak. Başvuru bütçeleri KDV hariç hazırlanacak.
-PROJE KAYNAKLARINDAN KARŞILANACAK GİDERLER-
Bireysel sulama makine ekipman alımı giderleri hibe desteği kapsamında değerlendirilecek. Yatırımcılar tarafından, bu Tebliğ kapsamında satın alınacak tüm mal alımları tedarikçilerle yapılacak uygulama sözleşmesi kapsamında sağlanacak. Yatırımcılar tarafından bu Tebliğ kapsamında satın alınacak tüm mal alımlarının gerçekleşme bedelleri hibe sözleşmesinde belirtilen tutarı aşamayacak. Yerinde teslim ve montaj giderleri, mal alım bedeli içinde olacak şekilde mal alım faturası düzenlenmesi durumunda, toplam tutara hibe desteği verilecek. Mal alım giderleri ile yerinde teslim ve montaj giderlerinin faturada ayrı kalemler olarak faturalandırılması durumunda sadece mal bedeline hibe desteği sağlanacak.
-HİBE DESTEĞİ VERİLECEK MAKİNE VE EKİPMAN-
Deneme ve kontrollerin yapılması şartıyla hibe desteği verilecek makine ve ekipman grupları şöyle:
"Gerçek ve tüzel kişilere ait tarla içi yağmurlama, mikro yağmurlama ve damla sulama sistemi kurulması ile güneş enerjili sulama sistemleri kurulması başvuruları kapsamında güneş paneli, pompa, filtre, kontrol ünitesi, ana ve yan dallara ait borular, bağlantı ekipmanları, vanalar, damlatıcı ve yağmurlama ekipmanları gibi sadece tarla içinde kullanılan malzemelerin başvuruya ait parselde eksiksiz montaj kontrollerinin yapılması ve tespit tutanaklarının düzenlenmesi; gerçek ve tüzel kişilere ait center pivot, lineer sistem, tamburlu sistem yağmurlama sulama makinelerinin yerinde çalıştırılıp, kontrollerinin yapılması, tespit tutanaklarının düzenlenmesi."
Başvuru sahipleri ve ortakları tarafından sürekli çalıştırılan veya düzenli ya da dönüşümlü olarak işe alınmış kişiler, kamu çalışanları ve kamu kurumları tedarikçi olamayacak.
Başvurularda belirtilecek mal alım tutarları referans fiyat listelerine dayandırılmalı ve ayrıntılı olarak belirtilmelidir. Hibe sözleşmesine bağlanan mal alım tutarları hibe sözleşmesi süresince artırılmayacak.
-BAŞVURU ZAMANI-
Tebliğ kapsamında yapılacak olan mal alım başvuruları, 60 gün içerisinde il müdürlüklerine veya valiliğin yetkilendirdiği ilçe müdürlüklerine teslim edilecek.
Başvurular, yatırımın gerçekleşeceği il müdürlüklerine veya valiliğin yetkilendirdiği ilçe müdürlüklerine yapılacak. Başvurunun idari yönden incelenmesi il proje yürütme birimi tarafından yapılacak. Gerektiğinde il müdürlüğünce, bu birime konu ile ilgili teknik personel görevlendirilecek.
-BAŞVURULARIN TEKNİK İNCELEME VE DEĞERLENDİRİLMESİ-
Referans Fiyat Komisyonu tarafından program kapsamındaki bireysel sulama makine ekipmanları için belirlenen referans fiyat listeleri, değerlendirmelerde esas alınacak. Belirlenen bu listeler Genel Müdürlük resmi internet sitesinde yayınlanacak.
Başvuru sahibi, hibe sözleşmesi kapsamında sağlanmış bireysel sulama makine ekipmanlarının mülkiyetini ve amacını yatırımın bitiminden iki yıl sonrasına kadar değiştiremeyecek.
-DENETİM-
Tebliğ kapsamında yapılan tüm işlemler Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından denetlenecek. Bu denetimler sırasında yapılan işlemlere ait talep edilen tüm bilgi ve belgeler il proje yürütme birimi elemanlarınca sunulacak. Program kapsamındaki kaynakların usulsüz kullanılması, israfı veya heba edilmesi durumunda ilgililer hakkında gerekli inceleme ve soruşturma Bakanlıkça yapılacak.
Tebliğ gereği, Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı genel uygulama usul ve esaslarına açıklık getirmek, destek sağlamak amacı ile Bakanlık tarafından Uygulama Rehberi ve genelgeler yayınlanacak. Bu yayınlar uygulamada dikkate alınacak. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarına Yönelik Desteklerine Başvurular 60 Gün İçinde Yapılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?