Bozuk Akaryakıta Ceza Yağdı - Son Dakika
Ekonomi

Bozuk Akaryakıta Ceza Yağdı

Bozuk Akaryakıta Ceza Yağdı

Güler, Son 5 Yılda Bozuk Akaryakıt Sattığı Tespit Edilen 3 Bin 128 Gerçek ve Tüzel Kişiye Toplam 1 Milyar 969 Milyon 166 Bin 376 YTL Ceza Kesildiğini Bildirdi.

30.11.2008 08:53

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, son 5 yılda bozuk akaryakıt sattığı tespit edilen 3 bin 128 gerçek ve tüzel kişiye toplam 1 milyar 969 milyon 166 bin 376 YTL ceza kesildiğini bildirdi. Bunlardan 156 adet firmaya teknik kriterlere uygun olmayan akaryakıt ikmali nedeniyle, 2 bin 480 bayiye de lisans faaliyetinden dolayı idari para cezası uygulandığını bildiren Bakan Güler, idari para cezası uygulanan firmalardan ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından toplam 9 milyon 519 bin 892 YTL tahsilat yapıldığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in son beş yıldır bozuk akaryakıt sattığı tespit edilen firma sayısı ve verilen cezalarla ilgili soru önergesini yanıtladı. Bakan Güler, petrol piyasasında dolaşımda olan akaryakıtın, piyasaya yasal yollardan girip girmediğinin tespit edilerek kaçak ve standartlara aykırı ürün satışının önlenmesi amacıyla 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun 18'nci maddesi ile öngörülen "Ulusal Marker' uygulamasının 1 Ocak 2007 tarihinde benzin, motorin ve biodizel türlerini kapsayacak şekilde başlatıldığını söyledi. 16 aydır devam eden uygulama kapsamında, Ulusal Marker olarak kullanılan katkı maddesinin taklit edildiğine veya kopyalandığına dair son günlerde yazılı ve görsel medyada yer alan iddialar dışında herhangi bir tespit bulunmadığını ifade eden Bakan Güler, son 5 yılda bozuk akaryakıt nedeniyle uygulanan cezalar konusunda ise şu bilgileri verdi:

"Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile ilgili mevzuata aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilen 3 bin 128 adet gerçek ve tüzel kişi hakkında toplam 1 milyar 969 milyon 166 bin 376 YTL idari para cezası uygulanmıştır. Bunlardan 156 adet firmaya teknik kriterlere uygun olmayan akaryakıt ikmali nedeniyle, 2 bin 480 adet bayiye de lisans piyasa faaliyetinden dolayı idari para cezası uygulanmıştır. İdari para cezası uygulanan firmalardan EPDK tarafından toplam 9 milyon 519 bin 892 YTL tahsilat yapılmıştır. Süresi içerisinde EPDK hesabına yatırılmayan idari para cezaları, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil için ilgili vergi dairelerine gönderilmektedir."

-"ULUSAL MARKER'E DNA ŞİFRESİ EKLENECEK"-

Bakan Güler, Ulusal Marker'in güvenlik önlemlerini artırmak ve taklit girişimlerini tespit etmek amacıyla Ulusal Marker'a DNA şifresi eklenmesi için Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini de belirterek "2009 yılından itibaren Ulusal Marker'e DNA eklenmesi hedeflenmektedir. Gerekli DNA Sentezleyici Cihaz'ın teknik özellikleri; ancak Ulusal Marker'a DNA eklenmesine yönelik laboratuar çalışmalarının tamamlanmasından sonra belirlenebilecek olup satın alma süreçleri başlatılmakla beraber cihaz temininin ihale yoluyla yapılacak olmasından dolayı fiyat konusunda henüz herhangi bir değerlendirme yapılamamaktadır" dedi. (ANKA)

(EG/BÜN)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bozuk Akaryakıta Ceza Yağdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement