BTK 2'nci Başkanı Ayhan Beydoğan, uluslararası tecrübe açısından İspanya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Müsteşarlığı (SETSI) ile yürütecekleri Eşleştirme Projesi'nin çok önemli olduğunu belirterek, "SETSI ile yapacağımız Eşleştirme Projesi çerçevesinde tecrübe paylaşımı, bizlere yeni ufuklar açacak" dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile SETSI'nin birlikte yürüteceği Bilgi ve İletişim Sektörü İçin Güçlendirilmiş Piyasa Gözetimi Sistemi Eşleştirme Projesi'nin açılış toplantısı, Gordion Otel'de yapıldı.
Beydoğan, açılışta yaptığı konuşmada, ülkeler arasında ticari malların serbest dolaşımının artması sonucunda, ticari faaliyetlerin uluslararası ortak kurallar ile belirlenmeye başlandığını ifade ederek, bu sürecin Türkiye'de ortak Gümrük Birliği süreci hazırlıklarıyla başladığını anımsattı.
BTK'nın da 2001 yılı itibarıyla telsiz ve telekomünikasyon ekipmanlarının serbest ticaretinde, AB ile mevzuat uyumunun sağlanmasına ilişkin çalışmalar yaptığını anlatan Beydoğan, şöyle konuştu:
"Memnuniyetle söylemek isterim ki telsiz ekipmanları ile ilgili denetim düzenlemelerimiz konusunda, mevzuat hazırlıkları, ülkemiz genelinde piyasa denetleme süreçleri, akredite laboratuvar kurulması gibi çok temel süreçlerimizi tamamlamış bulunuyoruz.
Kurum olarak, piyasa gözetim ve denetim süreç hazırlıklarımızın çok büyük bir kısmını bitirdik, ancak uluslararası tecrübelerin kurumumuza aktarılması bizim çok önem verdiğimiz bir süreç. SETSI ile yapacağımız eşleştirme projesi çerçevesinde tecrübe paylaşımı bizlere yeni ufuklar açacak. Proje ile elde edeceğimiz deneyimler, kurumumuz içerisinde iş süreçlerini olumlu etkileyeceği gibi, piyasamızda faaliyet gösteren şirketlerin ürünlerinin imalat ve ithalat süreçlerini uluslararası ölçütlere daha da yaklaştırmış olacak."
Söz konusu eşleştirme projesinin yaklaşık 1 yıl süreceğini belirten Beydoğan, projenin iki ülke arasındaki dostluğu daha da geliştireceğine gönülden inandığını söyledi.
"Proje, daha adil rekabet ortamı sağlayacak"
Proje lideri ve BTK Teknik Düzenlemeler Daire Başkanı Atilla Arslan da telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanlarının, Türkiye'deki piyasa gözetimi ve denetimi iş sürecinin, fiili etkinliğin artırmaya ve iş süreçlerin detaylarını daha başarılı olarak uygulamaya çalıştıklarını ifade etti.
Bu nedenle, tecrübe paylaşımını, ortak deneyimlerin elde edilmesini ve AB'deki düzenlemelerin tecrübe edilmesini çok önemli gördüklerini belirten Arslan, söz konusu eşleştirme projesinin, Türkiye'deki piyasa gözetimi ve denetimi süreçlerini olumlu destekleyeceğini kaydetti.
Arslan, karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımının sektörde daha adil bir rekabet ortamının oluşturulmasına, tüketiciler için daha çevreci, haberleşme şebekeleri ile daha uyumlu cihazların ithal ve imal edilmesine imkan sağlayacağını dile getirdi.
"Yeni kanun hazırlıklarında sona gelindi"
Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Kalite Altyapısı ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Devran Ayık da 11 yıldır uygulanan piyasa gözetimi ve denetimine ilişkin kanunun artık değişmesi gerektiğini belirterek, AB'ye uyumlu yeni kanun hazırlıklarında sona gelindiğini kaydetti. Yeni kanun ile imalatçı, yetkili temsilci ve ithalatçıların sorumluluklarının daha net bir şekil alacağını vurgulayan Ayık, düzenlemenin yakında Meclise sunulacağını ifade etti.
"İspanya her zaman destekledi"
İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Christobal Gonzalez-Aller Jurado da Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerin son 15 yıldır güçlenerek arttığına dikkati çekerek, "İki ülke arasında ortak çıkarlar ve güçlü bir adanmışlık taşıyan ortak bir gelecek var" diye konuştu.
Jurado, Türkiye'nin AB'ye katılımı konusunda İspanya'nın her zaman tam destek verdiğini ifade etti.
SETSI proje lideri Cristobal Guzman Lopez ise iki ülke arasında küreselleşen bir sektörde, güçlü bir işbirliği sağlanması gerektiğinin altını çizdi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › BTK ile SETSI Arasında Eşleştirme Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?