ÖMER SÜT - İzmir Açık Ceza İnfaz Kurumunda mahkumların meslek edinmesi için kurulan marangoz atölyesinde yapılan üretimle, bazı büyükşehir belediyelerinin tabut ihtiyacı karşılanıyor.
Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü içinde yer alan İzmir Açık Ceza İnfaz Kurumu içinde Adalet Bakanlığı İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı tarafından hükümlülerin meslek edinmesi, tahliyeleri sonrası hayata hazırlanmaları amacıyla marangoz, demir ve inşaat alanlarında atölyeler açıldı.
Atölyelerde uzman öğreticilerden mesleki eğitim alan hükümlüler, yaptıkları üretimlerle ceza infaz kurumlarının yanı sıra kurum dışından gelen siparişlere yanıt veriyor. Hükümlülerin gelir imkanı yakaladığı bu atölyelerden biri olan mobilya ve marangoz atölyesi, günlük hayatta kullanılan eşyaların yanı sıra tabut üretimiyle de öne çıkıyor.
İzmir Açık Ceza İnfaz Kurumu 2. Müdürü Mustafa Çayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atölyeler sayesinde mahkumların yaşamdan kopmadıklarını, meslek öğrendiklerini belirtti.
Atölyelerin kaliteli üretimi ve uygun fiyatları nedeniyle dışarıdan çok miktarda sipariş aldığını, günlük 50'ye yakın tabut ürettiklerini ifade eden Çayır, belediyelerle bu noktada yakın temas içinde olduklarını söyledi.
Çayır, "Büyükşehir belediyeleriyle yaptığımız protokol sonrası 2014 yılında mezarlıkların temizliği için hükümlüleri görevlendirdik. Bu esnada büyükşehirlerle iletişime geçince, tabut ihtiyaçlarının olduğunu öğrendik. Aynı zamanda kurumda barındırdığımız hükümlülerin meslek edinebilmeleri için de 'biz bunu yapabilir miyiz?' diye düşündük. Böylece işe başladık. Talebe istinaden üretime başladık ve başardık. Atölyemizde bazı büyükşehirlere tek kullanımlık tabut imalatı yapıyoruz. Belediyeler, bizi hizmet kalitesi ve fiyat açısından tercih ediyor. Üretim sürecinde kendimizi geliştirdik." diye konuştu.
Büyükşehirlerde hayatını kaybedenlerin memleketlerine taşınması sırasında kullanılan tek kullanımlık tabutların üretimini yaptıklarını anlatan Çayır, İzmir, Ankara ve Muğla Büyükşehir belediyeleri için üretim yaptıklarını bildirdi.
Bu yıl içinde İzmir'e 750, Ankara'ya ise bin tabut üreteceklerini dile getiren Çayır, başta cenaze nakil araçları olmak üzere deniz ve havayolu taşımacılığına uygun imal edilen tabutların sızdırmazlık özelliği taşıdığını, kolay temizlenebildiğini, 27 kilogram ağırlığında olması nedeniyle kolay taşınabildiğini söyledi.
Yine ihtiyaçlar doğrultusunda ceset torbası imalatı için de çalışma yürüttüklerini ifade eden Çayır, bu alanda deneme üretimlerinin devam ettiğini belirtti.
Hükümlülerden K.K, cezaevine girmeden önce ağaç işleriyle uğraştığını, bundan dolayı cezaevinde marangoz atölyesinde çalışmaya başladığını ifade ederek, "Tabut üretimi olduğundan ilk çalışmaya başladığımda işi yadırgadım. Sonradan alıştık. Çalışma ortamımız, arkadaşlarımız çok iyi." dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Büyükşehirlerin Tabutları Mahkumlardan - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?