Büyümeye "Özel Sektör" Eli Değdi - Son Dakika
Ekonomi

Büyümeye "Özel Sektör" Eli Değdi

Büyümeye "Özel Sektör" Eli Değdi

Özel sektör yatırımları büyümeye altı çeyrek aradan sonra ilk kez katkı sağladı İş Yatırım Araştırma Direktörü Gürleyen: "Türkiye'de, Fed'in son dönemdeki açıklamalarının piyasalarda yar...

10.12.2013 14:41

ÜMİT ÇEVİK - Türkiye ekonomisinin 3. çeyrek büyüme hızı yüzde 4,4 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, özel sektör sabit sermaye yatırımlarının 2011 yılının son çeyreğinden itibaren büyümeye ilk kez katkı sağlaması dikkati çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 3. çeyrek GSYH rakamlarına göre, Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 4,4 büyüme kaydetti. Büyüme rakamlarında dikkati çeken unsur ise önceki altı çeyrekte üst üste daralan özel sektör sabit sermaye yatırımlarının büyümeye 3. çeyrekte pozitif katkı vermeye başlaması oldu.

Özel sektör yatırımlarında 3. çeyrekte yüzde 5,3 büyüme gerçekleşirken, bunun büyümeye katkısı 1 puan oldu. Özel sektör yatırımlarının detayları incelendiğinde ise makine ve teçhizat sektörünün yatırımları 3. çeyrekte 4,2 ve inşaat sektörünün yatırımları ise yüzde 7,5 büyüme kaydetti.

Özel sektör yatırımlarının art arda altı çeyreklik daralmadan sonra yüzde 5,3 ile büyümeye geçmiş olmasının iç tasarrufların arttığına işaret etmesi açısından olumlu olduğunu belirten analistler, özel yatırım harcamalarının artmaya başlayarak büyümeye 1 puanlık bir katkı yapmasının gelecek dönem büyüme performansı açısından da ümit verici olduğunu ifade ediyor.

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen ise konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Türkiye'de, Fed'in son dönemdeki açıklamalarının piyasalarda yarattığı korkuya, kurun artmasına ve yurt içinde faizlerin yükselmesine rağmen uzun dönemli olarak işine bakan, yatırım planlanlamasını da dünya ekonomisindeki dalgalanmalardan mümkün olduğunca az etkilenerek sürdürmeye çalışan bir yatırımcı grubu var" dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar'da 3. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, özel sektörün yatırım harcamalarındaki artışa dikkati çekerek, iş adamlarının makine-teçhizat yatırımlarının yılın üçüncü çeyreğinde arttığını ve bu tablonun iş aleminin geleceğe artık daha büyük bir güvenle baktığını ve yatırımlarını artırmaya başladığını gösterdiğini söyledi.

2012 yılı ilk çeyrekten itibaren özel sektörün yatırım harcamalarının dağılımı ise çeyrekler itibariyle şöyle:

Özel Sektör Makine-Teçhizat İnşaat 2012 -4,8 -7,0 0,2 1.çeyrek  -1,5 -3,8 3,9 2.çeyrek  -5,6 -7,1 -1,9 3.çeyrek  -5,3 -7,4 -0,5 4.çeyrek -6,8 -9,8 -0,6 2013- 9 Aylık  -1,4 -0,4 -3,5 1.çeyrek  -7,0 -3,8 -13,9 2.çeyrek  -1,9 -1,1 -3,8 3.çeyrek  5,3 4,2 7,5 - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Büyümeye 'Özel Sektör' Eli Değdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement