Çatalkaya: Kentsel Dönüşüm Kanunundan Yararlanabilmek İçin Deprem Risk Raporu Almak Yeterli - Son Dakika
Ekonomi

Çatalkaya: Kentsel Dönüşüm Kanunundan Yararlanabilmek İçin Deprem Risk Raporu Almak Yeterli

Çatalkaya: Kentsel Dönüşüm Kanunundan Yararlanabilmek İçin Deprem Risk Raporu Almak Yeterli

Kentsel dönüşümün, sadece İstanbul ya da diğer büyük şehirlerle sınırlı olmadığını, Türkiye'nin bütün illerini kapsayan bir proje olduğunu belirten Tektaş Mühendislik Başkanı Hakan Çatalkaya, "Kentsel dönüşüm kanunundan yararlanabilmek için"...

15.07.2013 13:58

Kentsel dönüşümün, sadece İstanbul ya da diğer büyük şehirlerle sınırlı olmadığını, Türkiye'nin bütün illerini kapsayan bir proje olduğunu belirten Tektaş Mühendislik Başkanı Hakan Çatalkaya, "Kentsel dönüşüm kanunundan yararlanabilmek için apartman, site veya yapı adasındaki tüm binalarınız için bakanlık lisanslı kuruluşlara başvuruda bulunarak 'Deprem Risk Raporu' almak yeterli" dedi.

ANKARA -Kentsel dönüşümün, sadece İstanbul ya da diğer büyük şehirlerle sınırlı olmadığını, Türkiye'nin bütün illerini kapsayan bir proje olduğunu belirten Tektaş Mühendislik Başkanı Hakan Çatalkaya, "Kentsel dönüşüm kanunundan yararlanabilmek için apartman, site veya yapı adasındaki tüm binalarınız için bakanlık lisanslı kuruluşlara başvuruda bulunarak 'Deprem Risk Raporu' almak yeterli" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm konusundaki yetkili kuruluşu Tektaş Mühendislik'in Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, kentsel dönüşümde kritik öneme sahip bilgiler paylaştı. "Deprem Risk Raporu" sonucuna göre deprem riskli, hasarlı, ekonomik ömrünü tamamlamış binalar kentsel dönüşüm kanunuyla birlikte ile bireyler, kendi inisiyatif ve talebi doğrultusunda şuan evlerinin bulunduğu alanlarda yenilemeyi hedefliyor.

-TÜRKİYE'NİN BÜTÜN İLLERİNİ KAPSAYAN BİR PROJE-

Kentsel dönüşüm, sadece İstanbul ya da diğer büyük şehirlerle sınırlı olmayan Türkiye'nin bütün illerini kapsayan bir proje. İkamet edilen binanın yenilenmeye ihtiyacı varsa, ekonomik ömrünü tamamladıysa tek yapılması gereken bakanlıkla ilgili lisanslı şirketlere dilekçe ile başvuruda bulunmak. Başvuru üzerine binada yapılan incelemeler sonucunda bina riskli çıkarsa kentsel dönüşüm kapsamına girmiş oluyor.

Gecekondularda oturanların da kentsel dönüşümün avantajlarından faydalanabileceğini belirten Çatalkaya, "Arsa tapusu hazine arazisi kapsamında ise ve gecekonduda oturanlar "işgalci" konumunda ise devletten arsa satın alınıp, kentsel dönüşüm kapsamında bina inşa edilebilir. Kaçak arsa tapulu binalar da dahil olmak üzere kat mülkiyetli ve kat ittifaklı binalar da kentsel dönüşümden yararlanabilir" dedi.

-KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ-

Kentsel dönüşüm kredisinden yararlanabilmek için öncelikle binanın kentsel dönüşüm kapsamına girmiş olmasının gerekliliğini belirten Çatalkaya, "Müteahhit seçimi yapıldıktan sonra kentsel dönüşüm kredisi veren anlaşmalı bankalara başvuru yapılabilecek" dedi. Çatalkaya, bir daire için en fazla 100 bin lira, eğer başvuru yapan kişinin dört ya da beşten fazla dairesi var ise toplamına en fazla 500 bin lira kadar kentsel dönüşüm kredisi alabileceğini ifade etti. Tektaş Mühendislik Başkanı Hakan Çatalkaya bankadan alınacak kredi sürecini şöyle anlattı: "Bankadan alınan kredi blokeli olarak seçilen müteahhitin hesabına geçiyor. Hesap blokeli olduğundan müteahhit paranın hepsini kullanamıyor. İnşaatın safhalarına göre müteahhit, yaptığı imalatı sunup kontrol yapılmasını talep ediyor. Banka, inşaatı kontrol eden yapı denetimden belgeleri alıyor ve inşaat yerinde inceleme yapıyor. O zamana kadar yapılan işin tutarı ne kadarsa banka, müteahhite o kadar para veriyor. Yani inşaat devam ederken müteahhit eğer işten ayrılırsa ya da siz yapılan imalatı beğenmeyip durdurduğunuzda inşaatı tamamlayacağınız para zaten blokeli olarak banka hesabında bulunuyor. Yani para koruma altında tutuluyor. Bu sürecin içinde bakanlık yok. Yani bakanlık sadece onay veriyor. Sonrasında seçtiğiniz müteahhit ve bankadan kullandığınız krediyle binanızı yeniden yaptırabiliyorsunuz."

-BELEDİYE HARÇLARINDA MUAFİYET-

Kentsel dönüşümün vatandaşların talebiyle gerçekleşeceği için devlet bu konuyla ilgili bazı avantajlar sağlıyor. Yeni inşaatlarda tutarı fazla olan belediye harçları olduğunu vurgulayan Çatalkaya, kentsel dönüşümle birlikte bunların tamamından muaf olunacağını bildirdi. Çatalkaya, sözlerine söyle devam etti: "Kat karşılığı sözleşme ve inşaat yapım sözleşmeleri noterden yapılıyor, noter masraflarının da tamamından muafiyet var. Bina bittikten sonra satışlarda tapu harçlarından muafiyet de kentsel dönüşüm kapsamında yer alıyor. Kentsel dönüşümün bir diğer avantajı da daire ve iş yeri satışındaki KDV oranı yüzde 18dir. Mevcut KDV uygulamasında daire satışında dairenin m2 ve özelliklerine göre satıştaki KDV yüzde 8, yüzde 18'dir. Ekonomik ömrünü tamamlamış, eski bir binaya Deprem Risk Raporu alarak Kentsel Dönüşüme kapsamına girdiğinde yeni dairelerin satışındaki KDV yüzde 1 olup daire başına yüzde 7 ila yüzde, 17 KDV avantajı sağlanmaktadır."

(NM/ÖZK) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Çatalkaya: Kentsel Dönüşüm Kanunundan Yararlanabilmek İçin Deprem Risk Raporu Almak Yeterli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement