CHP, Meclis'te Hesap Sordu Halkbank, 'Çalık'ı Savundu - Son Dakika
Ekonomi

CHP, Meclis'te Hesap Sordu Halkbank, 'Çalık'ı Savundu

CHP, Meclis\'te Hesap Sordu Halkbank, \'Çalık\'ı Savundu

Halkbank'ın TBMM Kit Komisyonu'nda 2006 Hesaplarının Görüşüldüğü Oturum, Çalık Grubu'na Sabah -Atv İçin Verilen Kredinin Hesaplaşmasına Dönüştü.

30.05.2008 02:25

Halkbank’ın TBMM KİT Komisyonu’nda 2006 hesaplarının görüşüldüğü oturum, Çalık Grubu’na Sabah-atv için verilen kredinin hesaplaşmasına dönüştü.

Komisyon’un CHP’li üyeleri "Buraya hesap sormaya geldik" deyince, oturuma daha başlangıçta ara verildi. Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Garanti Yatırım’ın raporlarından alıntı yaparak, Çalık’a verdikleri 385 milyon doları savundu.

HALKBANK Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Çalık Grubu’na Sabah-atv ihale bedelinin ödenmesi için kullandırdıkları krediyi, bilinenden 10 milyon dolar fazla, 385 milyon dolar olarak açıklayarak, bu kredinin banka açısından "son derece kárlı" olduğunu söyledi. Çalık kredisi hakkında ilk kez kamuya açık bir alanda, TBMM’de bilgi veren Aydın, "Bu projenin kendisi teminat. Kendisi fon yaratıyorsa, banka başka teminat almaz. Buna karşılık bütün hisse senetlerini rehin aldık. Bir aydır 1.5 milyon dolar oldu. Bütün nakit akışı bankadan geçiyor. İpotekler aldık. Yüzde 40’ı özkaynakla karşılandı. Önceki proje finansmanlarının hiçbirinde yüzde 40 özkaynak olmadı" diye konuştu.

Çalık hesaplaşması

Halkbank’ın 2006 yılı hesaplarının görüşüldüğü TBMM KİT Komisyonu, CHP’li vekillerin sert çıkışları üzerine yaşanan tartışmalar ve ardından gelen açıklamalarla tam bir "Çalık hesaplaşması"na dönüştü.

Saat 10.30’da başlayan Komisyon görüşmeleri, Başkan Ünal Kacır’ın sunuş konuşmasında Halkbank’ı tebrik eden ve performansından memnun olduğunu belirten sözleri nedeniyle hemen ilk dakikalarda elektriklendi. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal ve Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, AKP’li Başkan Kacır’ı "Halkbank Genel Müdürü gibi konuşuyorsunuz. Taraf gibisiniz. Böyle konuşamazsınız" diye eleştirdi.

Hesap sormaya geldik

CHP’li vekillerin, "Biz buraya Çalık kredisinin hesabını sormaya geldik" sözleriyle tartışma alevlenince, Başkan oturuma hemen 10 dakika ara verdi. Komisyon’un AKP’li üyeleri, ara sırasında CHP’li vekilleri yatıştırmaya çalıştı. Ancak Ekici, "Ben de sanayiciyim. Bütün teminatım hazır 1 milyon dolar kredi arıyorum bulamıyorum. Bir kamu bankası teminatsız nasıl 375 milyon dolar kredi verebilir" dedi.

Garanti Yatırım’a sarıldı

Halkbank Genel Müdürü Aydın, soruları yanıtlarken, kredilerin yüzde 50’sini KOBİ’lere vermekle birlikte Türkiye’nin ilk 500 firması arasına giren listenin yarısıyla çalıştığını ve büyük gruplara büyük krediler kullandırdığını söyledi. "Kimin olduğunu biliyorsunuz" dediği Garanti Yatırım’ın TMSF ihalesinden önce Çalık Grubu hakkındaki raporuna atıfta bulunan Aydın, 10 yıllık bu kredinin anapara ödemesi yapıldıktan sonra gruba 250 milyon YTL kaldığını söyledi. Büyük kredilerde vadenin 5 ile 15 yıl arasında değiştiğini kaydeden Aydın, şu bilgileri verdi: "Sektör oyuncularına baktığınızda ortalama süre 10 yıldır. Burada sektör ortalaması dışına çıkılmadı. Uyguladığımız faiz oranı, banka için son derece kárlı ve verimli. Ayrıca son derece yüksek komisyon da var. Aslında projenin kendisi teminat. Kendisi fon yaratıyorsa banka başka teminat almaz."

Yönetimde değişen olmadı, krediye kimse şerh koymadı

HALKBANK Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Çalık kredisi yüzünden yönetimden iki kişinin değiştirildiği yönündeki sorulara şu yanıtı verdi: "Biz yedi yönetim kurulu üyesiyle çalışıyorduk. Erol Bektaş BDDK üyesi oldu. Artı, değişen ana statüye göre 9 yönetim kuruml üyesi bulunması gerekiyordu. Son genel kurulda üç yeni üye atandı. Kimse değiştirilmedi. Ayrıca kararlarda bütün yönetim kurulu üyelerinin imzaları var. Hiçbirinin şerhi yok. Beş yıldır çalışıyorum. Bize hiçbir konuda en ufak bir baskı yapılmamıştır. Yeni yapıda bu mümkün deeğli. Hem SPK hem BDDK’ca denetleniyoruz. Diğer bankalarda olmayan YDK denetimi bizde var. Eskiden buraya gelen YDK raporlarında çok sayıda madde olurdu. Bugün sadece dört tane var. Bu da bizim daha gayretli olduğumuzu gösteriyor."

Sabah-atv aynı kalsa, kamu gibi yönetilse yine öderler

HÜSEYİN Aydın, yine Garanti Yatırım’ın hazırladığı raporu atıf yaparak, Çalık Grubu’nu şöyle savundu: "Grubun 2 milyar dolar cirosu, iki bankası var. Gazetenin tirajı hiç artmayacak, televizyon ekstra reklam almayacak, kamu gibi yönetilecek, ülkenin nüfusu hiç değişmeyecek olsa da, yani bütün bu olumsuz varsayımlara rağmen, bütün borcu ödedikten sonra, 10 yılın ardından getirisi 250 milyon dolardır."

Bir haber kanalının 350 milyon doları var

HALKBANK Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bir başka medya kuruluşuna büyük kredi kullandırıp kullandırmadıkları sorusuna "Elbette. Örneğin bir haber kanalının sahibinin bizde 350 milyon dolarlık limiti var" dedi. Aydın, Çalık Grubu’nun finansman çalışmasında özel bankaların da yer aldığını açıklayarak, şunları söyledi: "Tekrar bizden alabilirler. Likiditeleri müsaitse, her zaman satış yapabiliriz. Örneğin havaalanı yatırım yapan bir firmaya da 10 yıl vadeli kredi vermiştik. Daha uygununu buldu kapattık. Kesinlikle biz kárdayız. Bizim yurtdışına ödeyeceğimiz kredi yok. Halka açık bir bankayız. Performansımız çok iyi."

Koç’tan Tüpraş için hiç teminat almadık

HÜSEYİN Aydın’ın açıklamaları üzerine CHP’li Hüseyin Ünsal, "Çalık’tan teminat alınmadığını sizden öğreniyoruz. Elinizi vicdanınıza koyun. Bence proje kredisi, olmayan bir üretim faaliyetinin finansman ihtiyacı için yapılır. Kaldı ki o söylediğiniz önemli kurumdan Arçelik ve Migros hisselerini teminat olarak aldığınız bilinmektedir" dedi. Aydın’ın yanıtı şöyle oldu: "Tüpraş için 200 milyon dolar verdik. Artık söylemek durumundayım. Koç’tan hiçbir teminat almadık; ne Migros ne de Arçelik."

Çalık’ın toplam gideri 1 milyar 250 milyon dolar

HÜSEYİN Aydın, Çalık Grubu’nun Sabah-atv’yi 1.1 milyar dolara satın almasına karşın, 150 milyon dolarlık da işletme gereksinimi olduğunu açıklayarak, şu bilgileri verdi: "Yani toplam gideri 1.250 milyon dolar. Bunun 750 milyon dolarını iki banka karşıladı. Firmanın 649 milyon YTL ödenmiş sermayesi vardır. Türk medya sektöründe ödenmiş sermayesi bu kadar yüksek olan ikinci bir grup yoktur! Kaldı ki, yatırım kredisiyle proje finansamnıın ayırmak lazım. Mevcut yatırımla fon yaratıp yaratmadığına bakmak lazım. Burada mevcut yatırımla fon yaratıp uzlaşmışlardır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi CHP, Meclis'te Hesap Sordu Halkbank, 'Çalık'ı Savundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement