Coğrafi İşaretlerde Türk ve İtalyan Deneyimleri Semineri - Son Dakika
Ekonomi

Coğrafi İşaretlerde Türk ve İtalyan Deneyimleri Semineri

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "Her ilde bir coğrafi işaret olmasını istiyoruz.

20.11.2017 15:03

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "Her ilde bir coğrafi işaret olmasını istiyoruz. Ülkemizin bu değerlerini iyi tanıtarak, uluslararası toplumda etki yaratırız." ifadesini kullandı.

Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT), kurum binasında, "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdim Töreni" ve İtalya Büyükelçiliğinin iş birliğiyle "Coğrafi İşaretlerde Türk ve İtalyan Deneyimleri Semineri" düzenlendi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çelik, burada yaptığı konuşmada, coğrafi işaretin, bulunduğu topluma ait olduğunu belirterek, "Her ilde bir coğrafi işaret olmasını istiyoruz. Ülkemizin bu değerlerini iyi tanıtarak, uluslararası toplumda etki yaratırız." dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Veysel Yayan da coğrafi işaretin, gerek Türkiye gerek İtalya ve pek çok Avrupa Birliği ülkesi için ekonomik ve kültürel açıdan ön plandaki bir konu olduğuna dikkati çekerek, "Yüksek teknolojiye ve Ar-Ge'ye önem verdiğimiz gibi coğrafi işaretlere de önem verilmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Üreticilerin ürünlerine ve yörelerine sahip çıkmasını isteyen Yayan, "Bu anlamda her türlü teknik desteği TÜRKPATENT vasıtasıyla sağlıyoruz." diye konuştu.

TÜRKPATENT Başkanı Habip Asan, Türkiye'nin coğrafi işaretler alanında son dönemde atılımda olduğunu vurgulayarak, 230 olan tescilli coğrafi işaret sayısını bu yıl sonunda 300'e çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

İşlemleri devam eden 404 tane coğrafi işaret olduğunu dile getiren Asan, 10 tane coğrafi işaretin Avrupa Birliği (AB) Komisyonunda işlemlerinin devam ettiğini, 3 tanesinin de komisyonda tescilinin alındığını bildirdi.

Asan, bu yıl patentte yüzde 8-9 artış olduğuna dikkati çekerek, "Marka başvurusunda bu sene 115 binin üzerinde başvuru bekliyoruz. Bu yılın tarihi rekor yılı olacağını öngörüyoruz. Son yıllarda Türkiye marka başvurularında birinci sırada yer alıyor." dedi.

Seminerin İtalyanlar ile karşılıklı deneyimleri paylaşmak açısından önemli olduğunu anlatan Asan, "Avrupa'da coğrafi işarette katma değer yaratma noktasında İtalyanlar örnek bir ülke. Yaklaşık 800'e yakın coğrafi işaretleri var. Bu konuda 15 milyar avroluk katma değer yaratarak, 50 milyar avroluk ihracat rakamına ulaşıyorlar." diye konuştu.

Asan, Türkiye'nin coğrafi işaret açısından zengin bir ülke olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Sayısal olarak başvuruları artırıyoruz fakat katma değer açısından istediğimiz yerde değiliz. Coğrafi işarette katma değerin artmasını istiyoruz. Bu etkinliklerle coğrafi işaret alanlarında farkındalığın daha da artacağını ve katma değer konusunda önemli kazanımlar elde edeceğimizi umuyorum."

İtalya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ofisi Müdürü Luigi Gentile de ülkesinin AB'de 294 coğrafi işaret tescili bulunduğunu ve bunun da dünyadaki en büyük tescil sayısı olduğunu söyledi.

Türkiye'de 4 İtalyan coğrafi işaret ürününü tescil ettirdiklerini belirten Gentile, "Coğrafi işaret konusunda İtalya ile Türkiye birer süper güç. İtalya'daki coğrafi işaret büyüklüğü 15 milyar avro." ifadesini kullandı.

Gentile, coğrafi işaret konusunda Türkiye ile ortak çalışmalar yürütmek istediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından, Gaziantep lahmacunu, tırnaklı pidesi ve fıstık ezmesi, Susurluk ayranı, Susurluk tostu, Şanlurfa şıllık tatlısının coğrafi işaret tescil belgeleri başvuru sahiplerine verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Coğrafi İşaretlerde Türk ve İtalyan Deneyimleri Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement