Danıştay'ın Harcırah Yasası Kararı Üst Kurulları Karıştırdı

Danıştay'ın, Üst Kurulların da Harcırah Yasası'na Tabi Olması Gerektiği Yolundaki Kararı, Bu Karara Uyulması Konusunda Üst Kurullarda Tartışma Yarattı.
Danıştay’ın, üst kurulların da Harcırah Yasası’na tabi olması gerektiği yolundaki kararı, bu karara uyulması konusunda üst kurullarda tartışma yarattı.
Rekabet Kurulu Başkanı Parlak, "Karar bizi bağlamıyor. Biz Sayıştay’a bağlıyız. Bu parayla olmaz" dedi.
DANIŞTAY İdari İşler Kurulu’nun (DİİK) üst kurulların, yasalarında özel istisna hükümleri olsa bile Harcırah Kanunu’na tabi olduklarına ilişkin kararı, üst kurullar arasında tartışma yarattı. Bu karar, düzenleyici ve denetleyici bütün üst kurulların (EPDK, BDDK, SPK, RK, KİK, TAPDK, RTÜK) personelinin, Ankara dışındaki denetimlerde günlük en fazla 20 YTL harcırah alabilecekleri anlamına geliyor. Enerji Pİyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, karara tepki göstererek, Danıştay kararının, üst kurulları, "denetlediği sektöre mahkum etmek" anlamına geldiğini söylemişti. Hürriyet’in görüştüğü iki üst kurul başkanı, kararı farklı yorumladı. Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, Danıştay kararına uyacaklarını söyledi. Gül, "Denetçileriniz günlük 20 YTL ile ne yapacak?" sorusuna, "Diğer kamu kurumları nasıl yapıyorsa biz de aynısını yapacağız" yanıtını verdi. Harcırah Kanunu’na tabi olan kurumlar için öngörülen harcırah miktarının "1.5 katını" uyguladıklarını belirten Gül, "Bu tutara zaten ulaşım dahil değil" dedi. Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak ise "Biz Harcırah Kanunu’na tabi değiliz. Giderler için çıkardığımız bir yönetmelik var. Bunu uyguluyoruz" dedi.
BAĞLAYICI DEĞİL: Parlak, Danıştay kararına dayanak olan Kamu Mali Kontrol ve Yönetim Kanunu çıktığında, konuyla ilgili tereddüt yaşadıklarını, ancak Maliye Bakanlığı’ndan gelen görüşün "Harcırah Kanunu’na tabi değilsiniz" yönünde olduğu bilgisini verdi. Başbakanlığın, Maliye Bakanlığı’nın bu görüşünü Danıştay’a götürdüğünü belirten Parlak, "Danıştay 1. Dairesi tabi olmadığına karar verdi. Ancak temyizde İdari İşler Kurul 8’a karşı 9 oyla tabi olduğuna karar verdi. Bu karar bizim için bağlayıcı değildir" dedi. Parlak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Biz mali denetim bakımdan Sayıştay’a bağlıyız. Bizi denetleyen uzman, Harcırah Kanunu’na tabi olmadığımızı bildirmiş. Ama tereddütler çıkınca, Sayıştay konuyu ele aldı. Şimdi Sayıştay’ın bütün üst kurullar açısından yaptığı incelemenin sonucunu bekliyoruz. Sayıştay neye karar verirse uygulayacağız."