Denizli'de Kooperatif Tesisleri Kapanıyor - Son Dakika
Ekonomi

Denizli'de Kooperatif Tesisleri Kapanıyor

Denizli\'de Kooperatif Tesisleri Kapanıyor

Türkiye'nin elma deposu olarak bilinen Denizli'nin Çivril ilçesinde, üreticilerin bir araya gelerek kurdukları soğuk hava depoları bir bir kapanıyor.

17.09.2013 11:48  Güncelleme: 11:55

Türkiye'nin elma deposu olarak bilinen Denizli'nin Çivril İlçesi'nde, üreticilerin bir araya gelerek kurdukları soğuk hava depoları başta olmak üzere elma işleme tesisleri bir bir kapanıyor. Birinin icra yoluyla satıldığı Çivril'de, son üç yıl içinde 4 tesis atıl duruma düştü.

Çivril İlçesi yıllık 225 bin ton elma üretimi ile ülke genelinde üçüncü sırada yer alıyor. Meyve üretiminde Denizli'yi de ülke genelinde beşinci sıraya taşıyan Çivril'de üreticiler dertli. Çivril'de yıllık 185- 225 bin ton elma, 15 bin ton kiraz, 12 bin ton şeftali, 8 bin ton kayısı ve 5- 6 bin ton angelino cinsi erik üretimi yapılıyor. Meyveciliğin başkenti olarak bilinen Çivril'de üretici, pazarlama sorunu yaşıyor. 40 soğuk hava deposunun bulunduğu Çivril'de üreticilerin bir araya gelerek kurduğu elma işleme tesisleri bir bir kapanırken, icra yoluyla satılan tesis de bulunuyor.

EKSİK YAPILAŞMA VE BECERİKSİZLİK

Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, Emirhisar Beldesi'nde elmayı 17 boya ayıran elma ambalajlama tesisinin geçen yıl icra yoluyla satıldığını ve üç soğuk hava deposunun da kapatılarak atıl durumda bekletildiğini belirterek, "Çivril kooperatifleşmeyi beceremedi. Üreticilerin bir araya gelerek kurdukları tesisler bir bir kapanıyor. Burada kooperatif yönetim kurulu üyelerinin beceriksizliği büyük rol oynuyor. Ancak yanlış ve eksik yapılaşma da tesislerin kapatılmasında büyük rol oynamıştır" dedi.

MALİYET ARTTI, FİYATLAR AYNI

Elma üreticisinin bu yıl zarar ettiğini dile getiren Başkan Özkul, "Üretici pazarlama sorunu yaşıyor. Ürettiğimiz elmaları, soğuk hava deposunda fazla bekletmeden satmanın yolunu arıyoruz. Ayrıca üretici, soğuk hava deposu maliyetinden kaçtığı için 14 yıl öncesinin birim fiyatından elma satıyor" diye konuştu.

Özkul, 14 yıl önce kullandıkları elektrik, mazot, ilaç ve gübre birim fiyatlarının bugün 10 kat artmasına rağmen elma fiyatının değişmediğini söyledi.

'ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ AYÇİÇEĞİ GÜLDÜRDÜ'

Çerezlik ayçiçeği fiyatlarının beklenmedik bir şekilde arttığını hatırlatan Özkul şunları söyledi:

"14 yıl önce 60 kuruştan sattığımız elmayı bugün aynı fiyata satıyoruz. Ancak kullandığımız elektrik, mazot ve gübre fiyatları tam 10 kat arttı. Ayrıca, hava koşulları da elma üreticisini vurdu. Elma üreticisini bu yıl çerezlik ayçiçeği kurtardı. Ayçiçeğinin fiyatı hiç beklenmedik bir şekilde yükseldi. Üretici 2- 2.5 liradan alıcı bulmayı beklerken 4.5- 5 liradan satılmaya başlandı. Çiftçinin yüzünü ayçiçeği güldürdü." - Denizli

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Denizli'de Kooperatif Tesisleri Kapanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement