Depremden 21 yıl sonra da Kocaeli ve Sakarya "Türkiye'nin sanayi üssü" - Son Dakika
Ekonomi

Depremden 21 yıl sonra da Kocaeli ve Sakarya "Türkiye'nin sanayi üssü"

Depremden 21 yıl sonra da Kocaeli ve Sakarya "Türkiye\'nin sanayi üssü"

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen 17 Ağustos 1999 depreminin izlerinin 21 yıldır sürdürülen çalışmalarla silindiği Kocaeli ve Sakarya, "Türkiye'nin sanayi üssü" olmaya devam ediyor.

17.08.2020 10:57  Güncelleme: 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen 17 Ağustos 1999 depreminin izlerinin 21 yıldır sürdürülen çalışmalarla silindiği Kocaeli ve Sakarya, " Türkiye'nin sanayi üssü" olmaya devam ediyor.

Depremi yaşayan Kocaeli'de vatandaşlar kadar sanayi de bu durumdan etkilendi.

Kocaeli Sanayi Odasının (KSO) çalışmasına göre, depremden sonra kentte 200'e yakın firma ya bölgelerini değiştirmek istedi ya da bölgeden taşınmak durumunda kaldı.

Depremden sonra yaralarını saran Kocaeli sanayisi, başta otomotiv, otomotiv yan sanayi ve petrokimya alanında olmak pek çok sektörde yaptığı üretimle adından söz ettiriyor.

"Kentte depremin izleri pek kalmadı"

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, AA muhabirine, Kocaeli'nin 17 Ağustos'ta büyük bir doğal afet yaşadığını ve depremden sanayinin çok etkilendiğini belirterek, o süreçten sonra bazı firmaların üretime dönemediğini, bir kısmının ise toparlandığını kaydetti.

Zeytinoğlu, kendi fabrikasının da depremde yıkıldığını ancak yeni yatırımla üretime devam ettiklerini dile getirerek, "En büyük hasarlı firmalarımızın başında Tüpraş geliyordu. Pirelli de önemli hasarı olan firmalarımızdandı. Onlara tek tek baktığımızda Tüpraş, Türkiye'nin en büyük şirketi olmaya devam ediyor. Pirelli de çok uluslu oldukları için anında yaralarını sarabildi. Yerli olup küçük olan birçok sanayi şirketimiz maalesef deprem nedeniyle ya işlerini terk etti ya da bulundukları mekanlardan taşındı." diye konuştu.

Kentte depremin izlerinin pek kalmadığını belirten Zeytinoğlu, şöyle devam etti:

"Kocaeli hala sanayi üretim üssü olmaya devam ediyor. Yapılan değişikliklerle yeni binalar artık çok daha üst seviye depremlere dayanıklı hale geldi. Bilhassa fabrikalarda olağanüstü tedbirler alındı. Sanayinin yapılaşması da benzer bir şekilde oldu. İmar değişikliklerinden sonra sanayi tabii daha hızlı davranır, ihtiyaçları daha hızlı gündeme gelir ve yapımı da daha hızlı olur. Binalarımızı artık çelik yapıyoruz, betonarme binalar sanayide yok gibi diyebiliriz. Dolayısıyla o uyumu sanayi olarak biz çok hızlı şekilde yaptık. Depremsellik açısından baktığımızda bizim hazır olduğumuzu söyleyebilirim ama Allah inşallah bir daha böyle bir afeti bize göstermez."

Sakarya ekonomisini 33 kat büyüttü

Depremde büyük yıkımın yaşandığı Sakarya, 21 yılda kentsel dönüşümünün yanı sıra sanayideki atılımlarla da öne çıkarak ekonomisini 33 kat büyüttü.

Kentte afet sonrası başlatılan çalışmalarla yeni yerleşim alanları oluşturulurken, sanayici ve yatırımcılara sağlanan teşviklerle iş dünyası desteklendi.

Sakarya, otomotiv sektöründeki tecrübeli ve nitelikli istihdamı, nüfus için hazırlığı ve özellikle lojistikteki ayrıcalıklı özelliğiyle öne çıkıyor.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, AA muhabirine, Türkiye'nin bir deprem ülkesi, kentin de bir deprem şehri olduğunu belirterek, olası afetlere karşı her an hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Altuğ, depremde il genelinde 70 bin 222 konut ile 11 bin 480 iş yerinin hasar gördüğünü, sanayi kuruluşlarının yüzde 30'unun tamamen yıkıldığını, 125'inin ise ancak uzun süre bakım ve onarım yapıldıktan sonra üretime geçebildiğini aktararak, şöyle devam etti:

"133 sanayi kuruluşunun ve KOBİ'nin deprem sebebiyle ağır hasar görmesi sonucu işsizlik oranı yüzde 40 seviyesine ulaşmıştır. Diğer yandan depremde yaşanan ölümler, hastalık ve sakatlıklar sebebiyle kentte önemli bir iş gücü kaybı yaşanmıştır. Şehir göç vermiştir. Depremin ardından geçen 21 yılda Sakarya pek çok alanda büyük gelişme kaydetti. Alt ve üst yapısı yeniden kurulmuş bir şehir oldu."

"Üreten bir şehiriz"

Sakarya'nın beklenmeyecek bir şekilde ekonomik ve üretim anlamında gelişme gösterdiğine işaret eden Altuğ, "1999 yılı itibarıyla yaklaşık 180 milyon dolar ihracat yapmışız. Bugün ihracatta 6 milyar doları aştık. Yani şehrin ekonomi ve üretim anlamında nerelerden nerelere gittiğini çok net açıklayan bir rakam. Nüfus 600 bin civarındaydı, şimdi 1 milyonu aştı. Bunun sebebi üreten bir şehir olmamız. Hem sınai anlamda hem de tarımsal anlamda cidden üreten bir şehiriz, bu şekilde de devam edeceğiz." diye konuştu.

Altuğ, kentteki OSB sayısının 3'ten 11'e yükseldiğini belirterek, 1999'da SATSO'nun 1266 faal üyesinin olduğunu, bugün ise bu sayının 8 bin 849'a çıktığını bildirdi.

Özellikle yeni organize sanayi bölgeleri, mevcut sanayi alanlarının büyüme alanları, buralara hem ülke içinden hem de yurt dışından gelen yatırımcıların, şehrin hem üretim hem de istihdam anlamında büyümesine katkı sağladığını vurgulayan Altuğ, "Çok ciddi bir jeopolitik özelliğimiz, avantajımız var. Bu özelliğimizi korumaya gayret ediyoruz." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Depremden 21 yıl sonra da Kocaeli ve Sakarya 'Türkiye'nin sanayi üssü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak
    13:06 ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'de sürdürülen enflasyon mücadelesinin bir yıl içerisinde başarıya ulaşacağına inandıklarını belirtti. Baran, enflasyon nedeniyle ticaretin her alanında sıkıntı yaşandığını ancak bu sürecin bir yılı geçeceğini düşünmediğini ifade etti. Ayrıca, hizmet sektörünün ekonominin omurgası olduğunu vurgulayan Baran, hükümete ve ekonomi yönetimine güvendiklerini ve desteklediklerini söyledi.

  • Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor
    13:04 Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas-İstanbul seyahat süresi aktarmasız tren seferleriyle kısalacak.

  • Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:54 Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

    Koç Holding'in 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Koç Holding üst yönetimi ve hissedarların katılımıyla Nakkaştepe'deki Holding merkezinde yapıldı. Koç Holding'in ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam ettiği belirtilerek, karlı ve sürdürülebilir büyüme fırsatlarını değerlendirdiği ve yatırımlarına devam ettiği ifade edildi. Ayrıca, Koç Holding'in geçen yıl da Fortune Global 500'de ülkemizi temsil eden tek şirket olduğu vurgulandı.

  • DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik
    12:48 DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik

    DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Edirne'de son 21 yılda 8 baraj ve 32 gölet inşa ettiklerini belirterek, böylece 422 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldığını söyledi. Ayrıca, taşkın koruma tesisleri ile Edirne şehir merkezi, 95 yerleşim yeri ve 23 bin 370 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlandığını ve arazi toplulaştırma çalışmalarının da yapıldığını ifade etti.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    12:43 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi bir tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini söyledi.

  • Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı
    12:40 Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi dağıttı. Dağıtım töreninde İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin tarım arazilerinin etkin kullanımını hedeflediğini belirtti.


Advertisement