Dijitalleşme, tüm dünya için olduğu gibi ülkemiz için de önem taşıyor. Uzmanlara göre, dijitalleşmenin sunduğu fırsatlar Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayarak ülkenin küresel pazardaki duruşunu güçlendirebilir. Ne var ki araştırmalar, dijitalleşme konusunda daha gidilecek yolumuz olduğunu ortaya koyuyor. Dünya Ekonomik Forumu 2014-15 Küresel Rekabetçilik Raporu'nda Türkiye, 144 ülke arasında 45. sırada yer alıyor. Yapılan araştırmalar şirketlerin bir dijital stratejisi olması gerektiğini ortaya koyuyor.
EKONOMİ SERVİSİ
TEKNOLOJİ hayatımıza girdiğinden beri yaşam koşullarımızdan, iş yapma biçimimize pek çok alanda büyük değişimler yaşadık. Yaşamaya da devam ediyoruz. Artık teknoloji hem günlük yaşamımızın, hem iş yapma biçimimizin tam ortasında. Bireyler, şirketler, günlük hayatımızda dahi her geçen gün etki alanını büyüten teknolojiyi bugün "nasıl daha verimli olabilirim" yaklaşımıyla da benimsiyor. Üretim ve verimin gelişen teknolojiler sayesinde arttırılması hedefleniyor. Bugün teknolojinin en önemli ayaklarından biri olan dijitalleşmenin ise başarılı uygulamalarda verimlilik ve üretkenlik artışı sağlayarak şirketlerin büyüme beklentilerine, karlılıklarına ve rekabet güçlerine katkıda bulunduğu otoritelerce kabul ediliyor. Araştırmalara göre, dijitalleşme, bilgiye çok daha hızlı erişim sağlarken, beraberinde getirdiği fonksiyonellikle verimliliği de artırıyor.
1.36 TRİLYON DOLAR KATKI
İnsanlar sadece bir tık düğmesi ile hayatlarına yön verirken, dijital ortamda herkes artık her şeye erişebilir noktaya geldi. Alışkanlıklarımız da teknoloji ve dijital ortamdaki gelişmelerle birlikte hızla değişiyor. Şirketlerin de bu yeni çağa ayak uydurabilmek için dijitalleşme noktasında doğru vizyona sahip olmaları büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalar öyle gösteriyor ki, dijital teknoloji penetrasyonundaki yükselme, ülke genelinde verimlilik ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışını da beraberinde getiriyor. Örneğin Accenture ve Oxford Economics ortaklığında yapılan bir araştırmaya göre, ekonomik aktivite içinde dijital teknoloji penetrasyonunun artması, 2020 yılına kadar dünyanın ilk 10 ekonomisinin GSYH'sine yaklaşık 1.36 trilyon dolar katkı sağlayacak. Ülkelerin dijitalleşme seviyesini ölçmeye yönelik olarak yapılan bir başka araştırmaya göre ise bir ülkenin Dijital Yoğunluk Endeksi'ndeki her 10 puanlık artış, GSYH'nin yıllık ortalama büyüme hızını 0.25 ile 0.5 yüzde puanı kadar yükseltebiliyor.
EN DİJİTAL SEKTÖR BANKACILIK
Türkiye'nin önde gelen sektörlerinin ve şirketlerinin dijitalleşme alanındaki durumunu değerlendiren Accenture Dijitalleşme Endeksi'ne göre, Türkiye'de şirketlerin büyük bölümü dijitalleşmenin önemini kabul ediyor ve sektörel gelişim üzerinde etkili olacağını düşünüyor. Finansal hizmetler sektörü dijitalleşme performansı açısından lider konumunda. Bu noktada doğrudan bankacılık şirketlerinin istisnai bir durumu söz konusu; bu şirketler pek çok diğer şirketin açık ara önünde yer alıyor. Motorlu kara taşıtlarının imalatı, hizmet faaliyetleri ve perakende ticaret sektörleri de en yüksek performansı gösteren sektörler arasında. Türkiye'de dijitalleşme skorundaki 10 puanlık bir artış şirkete ilave yüzde 1.5 kar getiriyor . Bu sonuca göre dijitalleşmenin, Türk şirketlerinin yeni büyüme ve verimlilik fırsatları yakalamasını sağlaması ve nihayetinde Türkiye ekonomisine önemli oranda katkıda bulunması bekleniyor.
15 dakikada bir telefona bakıyoruz.
BİREYSEL hayatımızda teknolojinin ve dijital yaşamın önemine göz atacak olursak, Deloitte Global Mobil Kullanıcı Araştırması'na göre Türkiye'deki kullanıcılar 15 dakikada bir cep telefonuna bakıyor. Türkiye, sosyal medyada fotoğraf paylaşımında başı çekiyor; her iki kullanıcıdan biri sosyal medyada günlük fotoğraf paylaşımında bulunuyor.
Son Dakika › Ekonomi › Dijital Ekonomi' ile Gelen Büyüme - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?