Diyarbakır'ın asırlık helvacısı Avrupa'ya tat veriyor - Son Dakika
Ekonomi

Diyarbakır'ın asırlık helvacısı Avrupa'ya tat veriyor

Diyarbakır'ın asırlık helvacısı Avrupa'ya tat veriyor 1923'ten bu yana bu dükkan aynı lezzetle helva üretiyor Helvacılık mesleğini dedesi Ermenilerden öğrendi, kendisi 3.

09.12.2022 09:56  Güncelleme: 10:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın asırlık helvacısı Avrupa'ya tat veriyor

1923'ten bu yana bu dükkan aynı lezzetle helva üretiyor

Helvacılık mesleğini dedesi Ermenilerden öğrendi, kendisi 3. kuşakta sürdürüyor

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da bulunan ve yaklaşık 100 yıldır helva üretimi yapılan dükkanda 3'üncü kuşak Kadir Vuranel, dedesinden öğrendiği helva yapımını aynı lezzetle sürdürüp Avrupa'ya da ihraç ediyor.

Sur ilçesinde 1923 yılından bu yana helva üretimi yapan dükkan, 3 kuşaktır mesleği devam ettiriyor. Dedelerinin Diyarbakır'dan göç eden Ermeni ustalarından öğrendiği helva yapımını, 56 yaşındaki Kadir Vuranel 7 metrekarelik dükkanında sürdürüyor.

"Dedem Ermeni bir aileden bu işi öğrendi"

Dedesi helvacı Hacı Hasan'ın 1923'te Sur ilçesindeki dükkanı açtığını söyleyen Vuranel, "Bu meslek dedemiz hacı Hasan'dan bize miras kaldı. İnşallah mirasını devam ettirmeye çalışıyoruz. Rahmetli dedem bu mesleği 1923 yılında Ermeni bir aileden öğrendi. Ermeniler Diyarbakır'dan ayrılırken dedeme 'biz bu şehirden gidiyoruz, gel sana helvanın yapılışını öğretelim' demiştiler. Dedem böylelikle 1923 senesinde bu mesleği öğrendi. O tarihten bugüne kadar çok şükür meslek devam ediyor" dedi.

"Ateşte ısıtıp elle yoğuruyoruz"

Dükkanda ilk helva yapımından bu yana herhangi bir katkı maddesi olmadan mesleği günümüze kadar taşıdıklarını belirten Vuranel, "Helvalarımızı eski usul ile yapıyoruz. Ürünlerimiz herhangi bir fabrikadan geçmiyor. 6 çeşit helva üretiyoruz. Helvalarımızı ateşte ısıtıp elle yoğuruyoruz. Kadim kentimiz Diyarbakırlı müşterilerimiz de sağ olsun dededen oğula gelmekte. Nasıl ki dedemizden, dayımızdan bize kalmışsa müşterilerimizin de damak tadı babadan deden kalmadır. Bundan ötürü yaptığımız işle gurur duyuyoruz" ifadelerinde bulundu.

"Helvalarımızın içerisinde sadece tahin, şeker ve susam bulunmaktadır. Bu üç ham madde helvamızın tadını veriyor" diye konuşan Vuranel, "Sadece beyaz helvada çöven otunu ekstradan kullanıyoruz. O da dağda bayırda yetiştiğinden doğal olduğu için hiçbir sıkıntı olmaz. Çöven otunun kaynatılmış olarak suyunu alırız beyaz helvanın içerisine koyarız. O da doğal sudur. Bizim ürünlerimizin insan vücuduna hiçbir zararı olmaz. Helvalarımızın tadını veren diğer önemli husus ise el emeği göz nurudur" şeklinde konuştu.

"İl dışına ve yurt dışına da siparişlerimiz oluyor"

Müşterilerinin de kuşaktan kuşağa devam ettiğini ifade eden Vuranel, Avrupa ülkelerine de sipariş gönderdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Dükkanımız 3 kuşaklık bir dükkan. 3 kuşak da aynı yerde mesleğin öncülerinden olmuştur. Helvalarımız 98 senedir yerli ve yabancı turistlerimizin damak tadına uygun. Müşterilerimiz bu yüzden hiçbir şekilde değişmedi. Potansiyelimiz genelde aynı oluyor. Artıyor ama azalmıyor. Sadece ilimiz sınırlarıyla kalmıyoruz. Aynı zamanda il dışına ve yurtdışına da siparişlerimiz oluyor. Geçen ay içerisinde yaptığımız helvalardan Norveç, Hollanda, İsviçre ve Hollanda'ya sipariş oldu. Çok şükür hizmetimiz sadece buraya değil yurt dışına da oluyor".

Son olarak her işin sevilerek yapılması gerektiğine vurgu yapan Vuranel, sevilerek yapılmayan işte muvaffak olunmayacağını söyledi.

Diyarbakır\'ın asırlık helvacısı Avrupa\'ya tat veriyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Diyarbakır'ın asırlık helvacısı Avrupa'ya tat veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi İhtiyaç Fazlası Araçları Sergiledi
    16:46 Denizli Büyükşehir Belediyesi İhtiyaç Fazlası Araçları Sergiledi

    Denizli Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç fazlası olan 45 adet kiralık aracını sergileyerek tasarruf sağlayacaklarını duyurdu. Başkan Çavuşoğlu, araçların geri gönderilmesiyle aylık 1 milyon 214 bin 962 TL tasarruf edileceğini ve belediyenin gereksiz harcamaların yapılmadığı bir kurum olacağını belirtti.

  • Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı
    16:41 Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı

    Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve beraberindeki heyet, Belçika'nın Brüksel kentinde düzenlenen Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na katıldı. Türk heyeti, etkinlikte iş insanları, politika yapıcılar ve uzmanlar ile temaslarda bulundu. Forumda döngüsel ekonominin önemi vurgulandı ve sektörün sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak projeler üzerinde çalışmalar yapıldı.

  • Çankırı ve Kastamonu'da Mart ayında 483 adet konut satıldı
    16:34 Çankırı ve Kastamonu'da Mart ayında 483 adet konut satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Çankırı'da Mart ayında 118 adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 37,6 azaldı. Kastamonu'da ise Mart ayında 365 konut satıldı ve bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 8,1 azaldı.

  • ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığına Tuğçe Bora Kılıç atandı
    16:29 ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığına Tuğçe Bora Kılıç atandı

    ING Türkiye, Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcılığı görevine Tuğçe Bora Kılıç'ı atadığını duyurdu. Kılıç, 1 Mayıs itibarıyla bu göreve başlayacak ve ING'nin Türkiye'nin en sevilen dijital bankası olma ve üstün müşteri deneyimi sunma hedeflerine liderlik edecek.

  • Efeler Belediyesi, Uluslararası Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'na katıldı
    16:24 Efeler Belediyesi, Uluslararası Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'na katıldı

    Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nın açılış törenine katılarak, belediyenin ürünlerini sergiledi.

  • Hanönü Kaymakamlığı, köylere hizmetlerin artırılması için yeni araç aldı
    16:15 Hanönü Kaymakamlığı, köylere hizmetlerin artırılması için yeni araç aldı

    Hanönü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, köylere yapılan hizmetlerin artırılması amacıyla kanal kazıcı ve yükleyici araç satın aldı. Kaymakamlık önünde düzenlenen törende dua edilerek, yeni araç hizmete girdi. Kaymakam Tolga Değirmenci, yeni araçların ilçeye ve millete hayırlı olmasını temenni ederek, 'İnşallah almış olduğumuz bu makine köylerimizde güzel hizmetler verecek.' dedi. Programa Hanönü Belediye Başkanı Metin Yamalı, kurum amirleri ve muhtarlar da katıldı.

  • Edirne'de Balkan İş Forumu düzenlendi
    16:10 Edirne'de Balkan İş Forumu düzenlendi

    Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarafından düzenlenen Balkan İş Forumu'na Balkanlar ve Trakya'dan 240 firma katıldı. Edirne Valisi Yunus Sezer, iş insanlarına bürokratik işlemlerde yardım edileceğini belirtti.

  • Hanönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Üreticilere 12 Bin Sebze Fidesi Dağıttı
    16:08 Hanönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Üreticilere 12 Bin Sebze Fidesi Dağıttı

    Hanönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, desteklemek amacıyla ilçedeki üreticilere 7 bin 680 domates ile 4 bin 320 biber fidesi dağıttı. Fide dağıtım programında üreticilerle sohbet eden İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aydın Arukan, bol ürünlü bir sezon temennisinde bulundu.

  • TZD'nin 43. Olağan Genel Kurulu'nda Hüseyin Demirtaş yeniden Genel Başkan seçildi
    16:01 TZD'nin 43. Olağan Genel Kurulu'nda Hüseyin Demirtaş yeniden Genel Başkan seçildi

    Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin (TZD) 43. Olağan Genel Kurulu'nda Hüseyin Demirtaş, tek aday olarak girdiği seçimde 64 oyla yeniden Genel Başkanlığa seçildi. Demirtaş, genel kurulda yaptığı konuşmada tarım sektöründeki sorunları ve tarım politikalarının önemini vurguladı.


Advertisement