Doğalgaz Fazlası 200 Milyar Metreküp Olacak, Türkiye Bundan Yararlansın - Son Dakika
Ekonomi

Doğalgaz Fazlası 200 Milyar Metreküp Olacak, Türkiye Bundan Yararlansın

Doğalgaz Fazlası 200 Milyar Metreküp Olacak, Türkiye Bundan Yararlansın

Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Dr. Fatih Birol, "Dünyada Önümüzdeki Dönemde 200 Milyar Metreküp Doğalgaz Arzı Fazlası Olacak. Türkiye, Planlarını Bundan Yararlanma Üzerine Kurmalı" Dedi.

10.12.2009 03:53

Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Dr. Fatih Birol, “Dünyada önümüzdeki dönemde 200 milyar metreküp doğalgaz arzı fazlası olacak. Türkiye, planlarını bundan yararlanma üzerine kurmalı” dedi.

ULUSLARARASI Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Dr. Fatih Birol, Kopenhag zirvesinde alınacak karara göre enerji konusunda dünyayı iki senaryonun beklediğini belirterek, doğalgaz piyasalarında önemli değişiklikler olacağını, Türkiye’nin bunlara çok önem vermesi gerektiğini belirtti. Fatih Birol, “Gaz fiyatlarında düşüş olurken, doğalgaz anlaşmalarında petrol fiyatları endekslendiği için, ikisi arasında bir makas oluşacak. Bu gaz ithalatçıları açısından önemli fırsatlar doğurabilir. Gaz ithal eden ülkeler ihracatçıların kapısını çalıp, anlaşmalarındaki petrol endeksini tartışmak isteyebilir. Türkiye gibi ülkelerin 4-5 yıl içinde gaz bolluğundan yararlanması son derece önemli” dedi.

Talebin yüzde 40’ı Çin’den

Hazırlanan rapora göre, 2010’da dünya ekonomisinin tekrar büyümeye başlamasıyla enerji yatırım ve talebinde yeni bir dalga beklediklerini ifade eden Birol, Kopenhag’da anlaşmaya varılamaması durumunda dünyada enerji, petrol ve doğalgazda olacakları Referans Senaryoya göre şöyle anlattı: “Çin, Ortadoğu ülkeleri ve Hindistan petrol talebinin motoru olacak. Enerji talebindeki büyümenin yüzde 40’ı Çin’den gelecek. Petrol talebi 2008’de günlük 85 milyon varilden 2015’te 88 milyon varile ve 2030’da 105 milyon varile çıkacak.”

Petrol yatırımları düşecek

Fatih Birol, 2009 yılında petrol yatırımları 2000 yılından bu yana ilk kez yüzde 19 seviyesinde düşeceğini belirterek şunları söyledi: “Yatırımların azalmasıyla da petrol fiyatlarının daha yukarı gitmesi bekleniyor. Mevcut sahalardan gelen üretim 2030’da üçte iki oranında düşecek. Bu günle 2030 arasında 45 milyon varil yeni üretimi meydana getirmemiz lazım. Ucuz petrol devri bitti, 75-80 dolarlar bile iyi seviyeler olacak.”

Doğalgazda arz fazlası

Doğalgazda ise mevcut gaz sahalarındaki üretimin yarıya düşeceğini anlatan Birol, şu bilgileri verdi:

Artan talebi karşılamak için 2 bin 700 milyar metreküp ek kapasiteye yani 4 tane Rusya’ya daha ihtiyaç duyulacak.

Dünyada doğalgaz talebi düşecek, Avrupa’da talep yüzde 8-9 seviyelerinde gerileyerek 1999 seviyelerine geri dönecek.

Avrupa’daki doğal gaz talebinin 2009 yılında yüzde 8-9 düşeceğini tahmin ediyoruz ki bu da 2009 yılında Avrupa doğal gaz talebini 1998 seviyesine getirecek.

Nükleer enerjide şartnameyi görmek gerek

SABANCI Holding CEO’su Ahmet Dördüncü,  “Türkiye’de enerji talebinde geçici bir düşüş yaşandı. Bu yıl gerek birincil enerji tüketimi gerekse elektrik talebi, geçen yılın değerlerinin altında kalacağını öngörüyorum” dedi.  Ahmet Dördüncü, nükleer enerji ihalesi ile ilgili olarak da, “Şartnameyi görmemiz lazım. Hukuki altyapısını çok sağlam bir şekilde oturtuyor olmamız lazım. Sigorta işlemleriyle ilgili şartları görüyor olmalıyız” diye konuştu. 

Yatırımların önü açılsın

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye’de enerji piyasalarının serbestleşme sürecinin öngörülen şekilde işlemediğini, elektrik ve doğal gaz piyasalarının serbestleşmesini öngören kanunların arzu edildiği şekilde uygulamaya konulamadığını bildirdi. Yalçındağ, “Enerji Bakanlığı 2020 yılına kadar 100 milyar doların üzerinde yatırım ihtiyacı öngördü. Yatırımların yapılması için devlet finansman başta olmak üzere özel sektör yatırımları için uygun ortamı yaratmalıdır.”

Kamu payında kesinlik yok

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci,  LNG’de fiyatların ucuzlamasının Türkiye’ye nasıl yansıyacağıyla ilgili, “O günün şartlarında anlaşma şartları işimize gelirse yaparız” dedi. Yenilenebilir enerji yasasındaki gecikmeyle de ilgili olarak Kilci, bütçe kanunundan dolayı biraz geride kaldığını, ancak ocak ayı içerisinde Meclis’e sunmayı planladıklarını söyledi. Kilci, “Nükleer santrale ilişkin kamu payının yüzde 25 olduğu ” yönündeki iddiaların sorulması üzerine de, “O konuda kesinlik yok” dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Doğalgaz Fazlası 200 Milyar Metreküp Olacak, Türkiye Bundan Yararlansın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement