Marka Koruma Grubu (MKG) Koordinatörü Tolga Sobacı, sahte ve kaçak ürünlerle mücadelenin önemine işaret ederek, "İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesinin kilometre başına maliyetinin 3,5 milyon dolar olduğunu göz önüne alırsak, sahte ve kaçağın önlenmesi ile ülkemizde her yıl ortalama 3 bin kilometrelik yeni hızlı tren hattı için kaynak yaratılabilir." ifadesini kullandı.
Sobacı, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Gümrük Örgütünün 2018 yılı temasını "Ekonomik Kalkınmaya Yönelik Güvenli Bir İş Ortamı" olarak belirlediğini belirtti.
Temanın özellikle iktisadi kalkınma alanında bir üst gruba çıkmayı hedefleyen Türkiye açısından çok önemli olduğuna değinen Sobacı, Türkiye'nin daha ileri bir kalkınma seviyesine ulaşabilmesi için yatırım, üretim ve ihracatın artırılmasının önemine dikkati çekti.
Marka Koruma Grubu'nun 2017'de yaptığı araştırmaya göre Türkiye'deki sahte ve kaçak ürünlerin toplam büyüklüğünün tahminen 17,2 milyar dolar civarında olduğunu belirten Sobacı, bu durumun marka sahiplerinin yanı sıra ekonominin tümü üzerinde olumsuz bir hasar bıraktığını kaydetti.
Sobacı, sahte ve kaçağın yol açtığı vergi kaybının kamuya maliyetinin tahminen yıllık 7.2 milyar dolar civarında olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:
"İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesinin kilometre başına maliyetinin 3,5 milyon dolar olduğunu göz önüne alırsak, sahte ve kaçağın önlenmesi ile ülkemizde her yıl ortalama 3 bin kilometrelik yeni hızlı tren hattı için kaynak yaratılabilir. Bu da İstanbul-Ankara arasındaki hızlı tren projesi uzunluğunda 6 projeye denk gelir. Özetle sahte ve kaçağın önlenmesi, iktisadi kalkınmanın sağlanabilmesinde çok önemli bir rol oynuyor."
Son Dakika › Ekonomi › Dünya Gümrük Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?