EBRD, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin enerji projelerine destek veriyor - Son Dakika
Ekonomi

EBRD, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin enerji projelerine destek veriyor

EBRD, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi\'nin enerji projelerine destek veriyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, Gaziantep'te Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yetkilileriyle bir araya geldi. Toplantıda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları ve enerji projeleri hakkında sunum yapıldı. Şatıroğlu, EBRD'nin Gaziantep'in projelerine sağladığı finansmanın Türkiye'nin enerji dışa bağımlılığını azaltmaya yardımcı olduğunu belirtti. Yeşil şehirler kavramının Gaziantep'te öncü olduğunu vurgulayan Şatıroğlu, güneş enerjisi potansiyelinin yüksek olmasıyla enerji üretiminde avantaj sağlandığını ifade etti. EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Jürgen Rigterink ise Türkiye'ye yaptıkları yatırımların önemli bir kısmının deprem bölgesinde yeniden yapılanma için olduğunu söyledi.

26.03.2024 12:20  Güncelleme: 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, Gaziantep'te Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yetkilileriyle bir araya geldi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, toplantıda, dünyada yaşanan iklim değişikliği ve Gaziantep'e etkileri, konu hakkında Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü çalışmaları anlatan sunum yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şatıroğlu, yapılan görüşmenin ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin çok değerli projelerinin finansmanının EBRD'den sağlanmış olmasını önemsediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu yaptığımız her bir proje enerjide dışa bağımlı olan Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltan projelerdir. Her ne kadar doğal gazımız ve petrolümüzü bulmuş olsak bile henüz başlangıç aşamasındayız. Dolayısıyla çok zengin olan güneş kaynaklarımız var. Çok zengin olan bu ışınım kaynaklarımızı ve rüzgarımızı kullanmak suretiyle de enerji ham maddelerimizi, kaynaklarımızı doğru kullanmak suretiyle de cari açığa ciddi katkı sağlıyoruz."

Yeşil şehirler kavramının Gaziantep'te öncü olduğunu ifade eden Şatıroğlu, "Gaziantep, güneş ışınım anlamında yüksek illerimizden biri. Güneş ışınımının yüksek olması, nemin olmayışı bu bölgede güneş santrallerini yükselten unsurlardandır. Bir Karadeniz bölgesinde 1100 saatte bir elektrik üretebiliyorken, Gaziantep'te bu yaklaşık 2000 saate kadar çıkabilmekte. Bu da buraya yapılan yatırımları ve geri dönüşümü daha hızlı hale getiriyor. Aynı yatırımla buradan diğer illere göre bir buçuk kat daha fazla enerji üretme şansına sahipsiniz." ifadelerini kullandı.

EBRD Birinci Başkan Yardımcısı ve Müşteri Hizmetleri Grubu Başkanı Jürgen Rigterink ise EBRD olarak Türkiye'ye her yıl ciddi yatırımlarda bulunduklarını belirtti.

Sadece 2023 yılında Türkiye'ye 2,5 milyar avroluk yatırım yaptıklarını anlatan Rigterink, şunları kaydetti:

"Bu yapılan yatırımların önemli bir kısmı deprem bölgesinde yeniden toparlanma için. 800 milyon avroluk bir deprem yatırım yardımı yapmış bulunmaktayız. Bu noktada Fatma Şahin bizlerin başta yenilenebilir enerji olmak üzere su, atık ayrıştırma ve diğer konularda önemli bir paydaşımız olmuştur. "

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Bakan Yardımcısı Şatıroğlu'na kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek, bu desteklerle kenti daha ileriye taşımanın gayretinde olduklarını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi EBRD, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin enerji projelerine destek veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement