Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ihracattaki fiyatını, artık artırması gerektiğini ve bunu da Ar-Ge, inovasyon ve ileri teknolojili ürünlerle gerçekleştirebileceğini belirterek ihracatçılara, "Arkadaşlar, bundan sonra sizden "hamallık' yapmamanızı rica ediyorum Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ihracattaki fiyatını, artık artırması gerektiğini ve bunu da Ar-Ge, inovasyon ve ileri teknolojili ürünlerle gerçekleştirebileceğini belirterek ihracatçılara, "Arkadaşlar, bundan sonra sizden "hamallık' yapmamanızı rica ediyorum. İhracatımızın kilogram fiyatı 1 dolar 58 sente çıkmış. Bizim de ihracatımızı minimum 3 dolar seviyesine çıkarmamız gerekiyor" diye seslendi.
Çağlayan, Uluslararası Kadın Girişimciler Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, bakanlık olarak bu toplantıyı yapmayı kendilerine görev kabul ettiklerini söyledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e "Fato Bacım" diye hitap eden Bakan Çağlayan, "Bana göre alanında en iyi marka olmuş, hatta "The Fato' diye söylediğim, Fato Bacım'ın bakanlığı ile bu işin yapılması, bana göre son derece önemliydi" dedi.
Konuşmasını esprili bir anlatımla sürdüren Bakan Çağlayan, "Beni bilenler bilir. Konuşmaya başladığım zaman, freni patlamış bir kamyon gibiyim. Nerede duracağım belli olmaz. Hele böylesine çok değerli kadın girişimcilerimizin ve onlara destek olmak için bugün burada olan yurt dışından gelen katılımcıların olduğu bir ortamda" dedi.
-"ALLAH BİZE DOĞALGAZ VERMEDİ AMA EN CESUR GİRİŞİMCİLERİ VERDİ"-
Çağlayan, girişimciliğin anlamının "cesur" demek olduğunu ve dünyadaki engelleri değil, fırsatları görmeyi gerektirdiğini söyledi. Türkiye'nin bu konuda erkeği, kadını, genci ve yaşlısı ile ciddi bir girişimcilik ruhu olduğunu belirten Bakan Çağlayan, "Allah bize doğalgaz vermedi ama bize dünyanın en cesur, en başarılı kadın-erkek girişimcilerini verdi. Böylesine önemli bir gücü verdi" diye konuştu.
Türkiye'de girişimcilik oranının, 2006 yılında yüzde 6.1 olduğunu, bu oranın 2012'de tam iki katına çıkarak yüzde 12.2'ye yükseldiğini dile getiren Bakan Çağlayan, "Bu Türkiye'nin son 6 yılda özel sektör ve girişimcilik açısından geldiği mesafenin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir rakamdır" dedi.
-"KADIN İSTİHDAM EN FAZLA BAKANLIĞIMIZDA"-
Kadın çalışan konusunda kendi bakanlığından da örnek veren Bakan Çağlayan, "Benim bakanlığımın yaklaşık 2 bin 300'ün üzerinde çalışanı var. 2 bin 300 kişinin yüzde 40'ı kadın. Zannediyorum ki bakanlıklar içinde, Türkiye'de en fazla kadının istihdam edildiği bakanlık, iftihar ederek söylüyorum ki benim bakanlığımdır" dedi.
-"KİŞİ BAŞINA GELİR ARTTI"-
Türkiye'nin her alanda geliştiğini ve büyüdüğünü, ihracatını da artırdığını dile getiren Bakan Çağlayan, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa 2012 yılında 197 milyar dolar düzeyinde, neredeyse 200 milyar dolara yakın ihracat geliri elde edildiğini vurguladı.
Kişi başına gelir seviyesi ve insanların yaşam kalitesinin de arttığını belirten Çağlayan şunları söyledi:
"10 yıl önce Türkiye'de, kişi başına gelir 3 bin 500 dolardı. Geçen yıl 10 bin 504 dolar oldu. Gelmiş olduğumuz seviye önemli."
-"FRENCİLER, GAZCILARIN ÖNÜNE GEÇTİ"-
Türkiye'nin, dünyadaki daralmaya rağmen geçen yıl ihracatını en hızlı artıran ülkelerden olduğunu belirten Çağlayan şunları kaydetti:
"Türkiye ekonomisi bana göre, daha da fazla büyüyebilirdi ama maalesef frenciler, gazcıların önüne geçtiler. Bende gazcı olarak ve sürekli gaza basmaktan yana olan biri olmama rağmen, Türkiye ekonomisi yüzde 2.2 büyüdü."
-"EURO BÖLGESİNİN 10 YILA İHTİYACI VAR"-
Krizin geçen dört yılda Avrupa'ya çok şey kaybettirdiğini ve bilhassa Euro Bölgesi'nde 10 ülkenin, 2008 yılı öncesine dönmesi için en az 10 yıla daha ihtiyaçları olduğunu belirten Çağlayan, bugün Avrupa'da 26.5 milyon insanın işsiz kaldığını, krizin en büyük darbeyi istihdama yaptığını vurguladı. Türkiye'de ise son dört yılda 5 milyon yeni istihdam yaratıldığını belirten Çağlayan, sadece geçen yıl 1 milyon yeni istihdamın oluşturulduğunu kaydetti.
-HEDEF, 60 MİLYAR DOLAR ARGE HARCAMASI -
Tükiye'de Ar-Ge ve inovasyona dayalı projelere önem verdiklerini belirten Çağlayan, girişimci ve ihracatçılara, "Arkadaşlar sizlerden hamallık yapmamanızı rica ediyorum. Bilhassa bundan sonra yüksek teknolojili, Ar-Ge'ye, inovasyona dayalı özellikli, önemli projeler gerçekleştirmenizi istiyorum. Bu konuda teknoloji, inovasyonu fazlasıyla önemsiyoruz" diye seslendi.
Ar-Ge'ye geçen yıl yapılan harcamanın 11 milyar TL olduğunu hatırlatan Çağlayan, "Ancak 2023' de bir hedefimiz var. Toplam milli gelirimizin biz, yüzde 3' ü kadar AR - GE yapalım istiyoruz. Bu ne demek biliyor musunuz? 2 trilyon dolarlık 2023'teki milli gelirin yüzde 3'ü demek, 60 milyar dolar Ar-Ge harcaması yapacak demek. Bunu yapmak zorundayız" dedi.
-"İHRACATIMIZI 3 DOLAR SEVİYESİNE ÇIKARTMAMIZ GEREKİYOR"-
Türkiye'nin ihracattaki artışında artık, fiyatı artırması gerektiğinin altını çizen Bakan Çağlayan, "2009 yılında Türkiye, ihracatının 1 kilogramını 1 dolar 16 sente geliyor. 2012'de Türkiye ihracat rekoru kırarken, ihracatımızın kilogram fiyatı 1 dolar 58 sente çıkmış. Ancak yetmez. Japonya ihracatın kilogramını 3 dolar 92 sente, Almanya 3.75 dolara yapıyor. Bizim de ihracatımızı minimum 3 dolarlar seviyesine çıkarmamız gerekir. Bunun yolu nereden geçer? Tekrar söylüyorum, Ar-Ge, inovasyon, yüksek teknoloji ve yüksek katma değerden geçer" diye konuştu. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Ekonomi Bakanı Çağlayan: Hamallık Yapmamanızı Rica Ediyorum - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?