Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AB ve ABD arasında sürdürülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin, Türkiye dışarıda bırakılarak sonuçlandırılması halinde Gümrük Birliği'ni sürdürmenin çok zor olacağını söyledi.
AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu Üyesi Karel De Gucht ve Belçika Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Johan Vande Lanotte ile bir araya gelen Zeybekci, daha sonra Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği'nde basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'nin dış ticaretindeki payı yüzde 40'ı aşan AB ile 1995 yılında imzalanan ve 1996 başında yürürlüğe giren Gümrük Birliği anlaşmasının bugünün ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak olduğunu belirten Zeybekci, AB ile serbest ticaret anlaşması imzalayan üçüncü ülkelerle ticarette haksız rekabetle karşılaşılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Zeybekci, AB ile serbest ticaret anlaşması imzalayan Cezayir ve Meksika gibi ülkelerin Türkiye'ye gümrüksüz mal satma imkanına kavuşurken ikili anlaşma bulunmaması nedeniyle Türk ihracatçıların aynı haktan yararlanamadığını ve Gümrük Birliği'nde, bu gruptaki ülkeleri Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalamaya zorlayacak bir mekanizma bulunmadığını anlattı.
Söz konusu ülkelerle ticaret hacminin büyük bir yekun tutmaması nedeniyle bugüne dek katlanılabilen bu mağduriyetin 5'inci tur görüşmeleri tamamlanan AB-ABD serbest ticaret ve yatırım ortaklığı anlaşmasının hayata geçirilmesi halinde sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Zeybekci, "Eğer Türkiye (içinde) olmadan TTIP müzakereleri tamamlanır ve uygulamaya geçilirse Gümrük Birliği'ni devam ettirmek çok zor hale gelir. Bu ekonomik blokun dışında kalması Türkiye'nin kabul edebileceği bir şey değildir" dedi
Türkiye'nin bu konudaki haklı taleplerini Avrupalı ve Amerikalı mevkidaşlarına anlatmaya devam edeceğini belirten Zeybekci, muhataplarına çeşitli formüller önerdiğini ve bu soruna mutlaka çözüm bulacaklarını söyledi.
Zeybekci, bu kapsamda AB'nin üçüncü ülkelerle sürdürdüğü veya başlatacağı serbest ticaret anlaşması müzakerelerinde Türkiye'nin masada yer alması ve bu olmuyorsa AB'nin imzalayacağı bu kapsamdaki anlaşmalara Türkiye'nin otomatik olarak dahlinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, bir diğer alternatif olarak AB'nin üçüncü ülkelere, Türkiye ile paralel müzakere yürütmelerini şart koşabileceğini belirtti.
Tarım, hizmetler ve kamu alımlarının kapsam dışında tutulmuş olmasının Türkiye açısından Gümrük Birliği'nde bir diğer memnuniyetsizlik kaynağı olduğunu kaydeden Zeybekçi, "O gün (1995'te) haklı sebepler olabilir ama bugün bu sektörlerin dışarıda bırakılmasını dezavantaj olarak görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Son Dakika › Ekonomi › Ekonomi Bakanı Zeybekçi'nin basın toplantısı - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?