TİM Başkanı Gülle, "Birleşik Krallık Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti" programında konuştu Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

TİM Başkanı Gülle, "Birleşik Krallık Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti" programında konuştu Açıklaması

TİM Başkanı Gülle, "Birleşik Krallık Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti" programında konuştu Açıklaması

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, geçen yıl 11 milyar 236 milyon dolarla en fazla ihracat yapılan ikinci ülkenin Birleşik Krallık olduğunu belirterek, "Aynı dönemde ithalatımız ise 5 milyar 582 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

18.10.2021 16:43  Güncelleme: 21:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, geçen yıl 11 milyar 236 milyon dolarla en fazla ihracat yapılan ikinci ülkenin Birleşik Krallık olduğunu belirterek, "Aynı dönemde ithalatımız ise 5 milyar 582 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamlarla Birleşik Krallık, 5 milyar 655 milyon dolar ticaret fazlası verdiğimiz bir ülke oldu." dedi.

Gülle, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB), Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) desteğiyle çevrim içi düzenlediği "Birleşik Krallık Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti" programının açılışında yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlamasından bu yana TİM ve ihracatçı birlikleri olarak 73 ülkeden 95'inci sanal ticaret heyeti organizasyonuna imza attıklarını söyledi.

Birleşik Krallık'ın 2020'nin sonunda Avrupa Birliğinden (AB) çıkma sürecinin tamamlandığını hatırlatan Gülle, TİM olarak gerekli girişimlerde bulunup ihracatçıların talep ve beklentilerini ilgili makamlarla paylaştıklarını, Ticaret Bakanlığının özverili çalışmasıyla 1 Ocak'ta Birleşik Krallık-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanarak yürürlüğe girdiğini anlattı.

Serbest Ticaret Anlaşması'yla, en büyük ikinci ihraç pazarı olan Birleşik Krallık ile ticari bağların herhangi bir olumsuz etkiye maruz kalmadığını dile getiren Gülle, "Birleşik Krallık, 2020 yılında pandeminin getirdiği tüm olumsuzluklara rağmen kayıpsız kapattığımız bir pazar. 2020 yılında 11 milyar 236 milyon dolarla en fazla ihracat yaptığımız ikinci ülke Birleşik Krallık oldu. Aynı dönemde ithalatımız ise 5 milyar 582 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamlarla Birleşik Krallık, 5 milyar 655 milyon dolar ticaret fazlası verdiğimiz bir ülke oldu." diye konuştu.

Gülle, Birleşik Krallık'ın son 10 yılda ithalatının yüzde 12 düşmesine rağmen Türkiye'nin bu ülkeye ihracatının yüzde 40 artmasının dikkate değer bir gelişme olduğunu vurguladı.

Türk ihraç ürünlerinin bu pazarda önemli bir itibar ve gelişme potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son derece başarılı rakamlara ulaştığımız bu pazarda yılbaşında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'nın da olumlu etkisiyle 2021'in ilk 9 ayında, Birleşik Krallık'a ihracatımız yüzde 28 artışla 9,7 milyar dolara ulaştı. Bu başarılı rakamda öne çıkan sektörler, geçen seneye göre yüzde 63 artışla 2,2 milyar dolara ulaşan otomotiv sektörü, yüzde 23 artışla 1,5 milyar doları aşan hazır giyim sektörü ve yüzde 46 artışla 1,5 milyar dolara ulaşan elektrik elektronik sektörü oldu. Bu yıl itibarıyla Birleşik Krallık, sektörümüzün en büyük üçüncü pazarı konumunda. Umuyoruz ki çalışmalarımız neticesinde Birleşik Krallık ile olan ticaret hacmimiz kısa sürede 20 milyar dolara ulaşacaktır. İkili ticari ilişkilerimizde lokomotif sektörümüz olan otomotiv, bu hedefe ulaşmamızda da öncü sektör olacak."

Otomotiv sektörünün, küresel tedarik zincirinde yaşanan tüm aksaklıklara, ham madde ve çip krizine, liman yoğunluğuna ve magnezyum tedarik sorununa rağmen ihracatını geçen yıla göre yüzde 24 artırarak 21,2 milyar dolar dış satıma imza attığını aktaran Gülle, "Bugün, yeni yatırımlarla, Türkiye'nin otomobili TOGG'la, yeni nesil batarya üretim tesislerimizle, otonom araç projelerimizle bu uzun yoldaki yürüyüşümüze büyük bir inanç ve azimle devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

"Birleşik Krallık son dönemde en önemli ihracat potalarımız arasında bulunmaktadır"

OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Sabuncu da otomotiv endüstrisi olarak üretimi sekteye uğratan gelişmelerden en az düzeyde etkilenmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirtti.

Ticaret heyeti programında 21 Türk firmanın, Birleşik Krallık'tan yaklaşık 30 orijinal ürün üreticisi (OEM), after market ithalatçısı ve önemli tedarik sanayi firmalarıyla görüşme sağlayabileceğini bildiren Sabuncu, "Birleşik Krallık son dönemde en önemli ihracat potalarımız arasında bulunmaktadır. Otomotiv tedarik sanayi, Birleşik Krallık ihracatımızdan ortalama yüzde 5, toplam otomotiv ihracatımızdan da ortalama yüzde 10 pay alan çok önemli bir pazar kolunda yer almakta ve en önemli 5 ihracat pazarlarımız arasında yerini korumaktadır." bilgisini paylaştı.

Sabuncu, geçen yıl gerçekleştirdikleri sektörel ticaret heyetinden bu yana birçok değişim yaşandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Dünya ticaretinde ve üretimde yaşanan krizler ve sektörümüzdeki dijital dönüşünün yanı sıra Brexit süreci de ikili ilişkilerimizi etkileyen en önemli olaylardan biri oldu. Brexit kararı açıklandığından itibaren gelişmeleri ilgiyle takip eden ve oluşabilecek olumsuzluklara karşı çalışmalar yapan ülkemiz, Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşması'nı imzaladı. Bugün geldiğimiz noktada, bu anlaşmanın ikili ticaret ilişkilerini güçlendirerek devam etmesinde ne kadar başarılı olduğunu görüyoruz. Türkiye, Birleşik Krallık ile en hızlı Serbest Ticaret Anlaşması'nı imzalayan ülkelerden biri olarak 2021 yılı başında yaşanabilecek olumsuzlukları gidermiş oldu. Geçen ay Birleşik Krallık, yüzde 20 ihracat artışıyla ülke bazında ihracatta ilk sıraya yükseldi. Yine bu yılın başından beri yaptığımız ihracatı incelediğimizde, geçen yıla göre değer bazında yüzde 63 gibi önemli bir artış yaşanmıştır. 2020 yılında gerçekleştirdiğimiz 2,3 milyar dolarlık ihracatı, bu yılın ilk 9 ayında geçmiş bulunuyoruz."

Orhan Sabuncu, etkinliğin katkısıyla gelecek dönemde Türkiye ile Birleşik Krallık arasında, sektör temsilcileri arasındaki iş birliğinin daha da güçlenmesini, ticari ilişkilerinin gelişmesini ve Türkiye'nin Birleşik Krallık pazarında etkisinin artmasını umduklarını sözlerine ekledi.

Londra Ticaret Başmüşaviri Tarık Sönmez ise İngiltere'ye yapılan ihracat ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi.

22 Ekim'e kadar sürecek sektörel ticaret heyeti programında, Türk firmaları ile Birleşik Krallık'tan ana ve tedarik sanayisi firmalarının temsilcileri ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TİM Başkanı Gülle, 'Birleşik Krallık Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti' programında konuştu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tunceli Mazgirt'te CHP'li başkanın devraldığı belediyenin 45 milyon lira borcu var
    11:57 Tunceli Mazgirt'te CHP'li başkanın devraldığı belediyenin 45 milyon lira borcu var

    Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde CHP'nin adayı Ümit Tayhava'nın belediye başkanlığını kazanmasıyla birlikte belediyenin 45 milyon lira borcu olduğu ortaya çıktı.

  • Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi
    11:43 Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi

    Kuşadası Limanı'ndan gelen Bahamalar bayraklı 'Star Legend' isimli kruvaziyer, Muğla'nın Bodrum ilçesine ulaştı. Gemide bulunan 180 yolcu ve 199 personel, pasaport işlemlerinin ardından turistik ilçeyi gezdi. Turistler, Paşatarlası ve Kumbahçe sahilinde alışveriş yaparken bazıları da sahilde güneşlendi. Geminin akşam saatlerinde Rodos Limanı'na hareket edeceği belirtildi.

  • TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı
    11:43 TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,19 iken bu anket döneminde yüzde 44,16'ya, dolar/TL beklentisi ise 40,53'den 40,01 TL'ye geriledi. TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay ve 3 ay sonrası için beklenti yüzde 50 oldu.

  • Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı
    11:36 Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, şubat döneminde ücretli çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 4,1 artış gösterdi. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı ise aylık olarak yüzde 0,6 arttı.

  • Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü
    11:35 Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, hanelerde kullanılan şebeke suyunun ilk 2 tonunu 1 liradan fiyatlandırma kararı aldı. Sonraki kullanım kademelerinde ise yüzde 30 indirim yapılacak. Ayrıca aboneliklerde uygulanan kartlı su sayacı zorunluluğu da kaldırıldı.

  • Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor
    11:28 Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor

    Yapay zeka destekli teknolojilerle, rüzgar santrallerinin çalışması esnasında santrale yaklaşan kuş, yarasa gibi canlıların hareket kayıtları tutularak, tekrarlanan durumlarda santralin devre dışı bırakılması ile olası güç kayıpları ve hasarlar engelleniyor, canlı ekosistemi korunuyor.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli
    11:27 CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 2024 OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranının gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bağcıoğlu, OYAK yönetim organlarında temsilde adalet ilkesi ve liyakat ilkelerine uygun şekilde tüm statülerin temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.


Advertisement