Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de bir mikro çip fabrikası kurulacağını bildirerek, "Türkiye'de savunma sanayi projelerinin güvenilirliği ve sektörün hızlı gelişmesi açısından TÜBİTAK ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı koordinasyonunda bir mikro çip fabrikasının kurulması çalışmalarını başlattık. İnşallah Türkiye bir mikro çip fabrikasını kazanacak" dedi.
Işık, Elektrik-Elektronik Sektörü Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, çok hızlı gelişmelerin yaşandığı bir dünyada geleneksel olanların direnmekte zorlandığını belirterek, böyle bir dünyada Türkiye'nin 2023 hedeflerinin olduğunu ve elektrik-elektronik sektörünün bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde temel teşkil ettiğini söyledi.
Bakanlık olarak sektör toplantıları gerçekleştirdiklerini, burada sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerini dinlediklerini anlatan Işık, şuana kadar mobilya ve hazırgiyim dışında tüm sektörlerle toplantılar yaptıklarını dile getirdi.
Işık, toplantılarda ortaya konulan görüşlerin her birinin tek tek not alındığını vurgulayarak, uygulama imkanı olan görüşlerin hayata geçmesi için ciddi gayret gösterdiklerini kaydetti.
Elektrik-elektronik gibi ciddi potansiyeli olan bir sektörde Türkiye'nin cari açık verdiğini aktaran Işık, "Şu ana kadar 13,4 milyar dolar ihracata karşı, 24,6 milyar dolar ithalatımız var. Burada yerli üretimi artırma ihtiyacımız son derece gerekli. Elektronik sektörü Ar-Ge, inovasyon ve tasarım açısından son derece kritik bir sektör. Bununla ilgili bazı adımlar da attık" şeklinde konuştu.
- "Elektronik alanında yatırım yapmakla ilgili çok önemli kararları hayata geçireceğiz"
Bakan Işık, tasarım ofislerini de Ar-Ge merkezleri gibi destekleme kararı aldıklarını anımsatarak, buradaki sayıyı 10 olarak belirlediklerini, bu rakamı yarıya indirme veya iki katına çıkarma yetkisini de Bakanlar Kurulu'na verdiklerini ifade etti.
Işık, tasarım ofisi yada Ar-Ge merkezinden hizmet alan kişi ya da şirketlere vergi avantajı sağladıklarına da değinerek, "Herkes kendi tasarımını yapmayabilir. Tasarım ofisi profesyonel olarak hizmet verirse, hem kendisi hem de hizmet alanlar vergi avantajından yararlanacak ki bu sistem sürdürülebilir olsun. Bunu son derece önemsiyoruz. İnşallah bu hafta Meclis'te bunu kanunlaştırabilirsek çok iyi olacak. Eğer kanunlaştıramazsak, seçimden sonra Meclis açılır açılmaz bu konunun takipçisi olacağız ve kanuni düzenlemeleri yapacağız" diye konuştu.
Elektrik-elektronik sektörünün bir taraftan ihracatçı, bir taraftan ithalatçı konumunda bulunduğuna dikkati çeken Işık, konuşmasına şöyle devam etti:
"35-40 milyar dolar arasında bir ticaret hacmine sahibiz. 6 bin işyerimiz, 163 bin de çalışanımız var. Sadece beyaz eşya sektörünün cirosu 5 milyar dolar civarında. Bütün elektrik ve elektronik sektörü olarak, özellikle elektrikli teçhizatta yerlilik oranımız yüzde 52. Elektrikli teçhizatta ihracatımız 8,2 milyar dolar, ithalatımız 7,1 milyar dolar. Ancak, işin diğer tarafına, bilgisayar, elektronik ve optik ürünlere geldiğimiz zaman imalat sanayi içindeki payı, yerlilik oranımız yüzde 32'de. Cironun tüm imalat sektörü içindeki payı yüzde 1,2 ve ihracat içindeki payı yüzde 2,2. Bu noktada bu sektörde almamız gereken çok mesafe olduğunu biliyoruz."
Bakan Işık, Türkiye'de elektronik alanında yatırım yapmakla ilgili de çok önemli kararları hayata geçirecekleri bilgisini vererek, "Teşvik sistemimizi baştan aşağı yenileyeceğiz. Şu anda Bakanlar Kurulu'nda imzaladığımız kararnameye göre; yüksek teknolojili ürünler ki elektronik ve bilgisayar bu kategoride, Türkiye'nin neresinde yatırım yaparsanız yapın 5. Bölge Teşviki'nden yararlanacaksınız. Eğer Organize Sanayi Bölgesinde yaparsanız bu yatırımı, 6. Bölge Teşviki'nden yararlanacaksınız. Bu sektör açısından son derece önemli gördüğümüz bir karardır" şeklinde konuştu.
"İnşallah Türkiye bir mikro çip fabrikasını kazanacak"
Bakan Işık, yazılım konusunu ayrıca değerlendirdiklerini ve yazılım strateji belgesi hazırladıklarını belirterek, "İnşallah yakında nihai noktaya getirmiş olacağız" dedi.
Kamu alımlarında, ileri teknolojide yüzde 15 yerli üretim lehine fiyat avantajı getirdiklerini anımsatan Işık, "Bu tercih değil bir zorunluluk. Bundan da bütün firmalarımızın faydalanmasını istiyoruz. Eğer bu kanuna ve yönetmeliğe uymayan uygulamalar olursa da bunun bizimle de paylaşılmasını istiyoruz. Amacımız bu sektörleri kamu alımları yoluyla da desteklemek. Bununla ilgili kanun yürürlükte, mevzuat hazır. Sizlerden beklentimiz bu imkanları kullanmanız ve bu imkanlar vesilesiyle üretiminizi artırmanız" şeklinde konuştu.
Işık, özellikle yüksek teknolojili ürünlerle iş bitirme belgesi sorununu da çözdüklerini aktararak, herhangi bir firmanın iş bitirme belgesi olmadığı için kamu ihalesine girmeme problemi olmayacağını söyledi.
"Eğer ürününüz teknolojik ürünse biz bakanlık olarak size teknolojik ürün deneyim belgesi vereceğiz ve bu iş bitirme belgesi yerine geçecek" diyen Işık, bu sektörün çok hızlı gelişen bir sektör olduğunu ve sektörde iş bitirme belgesi problemi yaşanmasını istemediklerini ifade etti.
Bakan Işık, enerji verimliliğinin Türkiye açısından kritik derecede önemli bir konu olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sanayide elektrik motorlarının verimliliğine yönelik bir program başlattık. Maalesef şu anda enerji yoğunluğunun en fazla olduğu ülkelerden biriyiz. Bir birim malı üretmek için OECD'de bir birim enerji kullanılırken, Japonya'da 0,75 birim, Türkiye'de ise 1,5 birim. Bu bizim açımızdan kabul edilemez bir durum. Yaptığımız değerlendirmede elektrik motorlarının verimli motorlarla değiştirilmesi halinde bir buçuk yılda tüm masrafı amorti ettiğini gördük. Sektör içerisinden bu dönüşümlerde yol almak isteyenleri bu programa davet ediyoruz. İstiyoruz ki mümkün olan en yüksek düzeyde yerlilik oranıyla bu değişimi ve dönüşümü sağlayalım."
Bakan Işık, Türkiye'de bir mikro çip fabrikası kurulacağını bildirerek, "Türkiye'de savunma sanayi projelerinin güvenilirliği ve sektörün hızlı gelişmesi açısından TÜBİTAK ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı koordinasyonunda bir mikro çip fabrikasının kurulması çalışmalarını başlattık. İnşallah Türkiye bir mikro çip fabrikasını kazanacak" şeklinde konuşmasını tamamladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de katıldığı toplantıda Işık, daha sonra sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerini dinledi.
Son Dakika › Ekonomi › Elektrik-Elektronik Sektörü Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?