Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, tasarım ofislerini Ar-Ge merkezi gibi destekleme kararını artık hayata geçireceklerini söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa'da 'Tekstil Sektörü Çalıştayı'na katıldı. Burada açıklamalarda bulunan Işık, "Özel sektörün her zaman yanında olduk. Önemli neticeler de alındı. Türkiye bugün dünyanın 180 ülkesine ürün ihraç ediyor. Son 12 yılda ihracat yaklaşık 4 kat arttı. Bu yeni dönemde daha dinamik, esnek, verimli ve rekabet gücü yüksek üretim prosesleri geliştirmeliyiz. Ekonomimizin rekabet gücünü geliştirecek, yerli sanayimizi güçlendirecek ve kalkınmada sürdürülebilirliği sağlayacak yeni bir vizyon oluşturmalıyız. Biz bunun için 3 Y'nin yani 'yerli, yenilikçi ve yeşil' üretim anlayışının vazgeçilmez olduğunu her fırsatta vurguluyoruz. Yerli üretimle sanayimizi geliştirmek, inovatif bir anlayışla ürün çeşitliliğini ve niteliğini artırmak ve üretirken de çevreyi korumak istiyoruz" dedi.
"TEKSTİLDEN VAZGEÇMEK DİYE BİR LÜKSÜMÜZ OLAMAZ"
İhracat ile ilgili açıklamalar yapan Işık, "İhracatta kilogram değeri 1,5 dolarlık ürünler yerine ortalama 4 - 4,5 dolar civarındaki ürünleri üretmek ve geliştirmek durumundayız. Rekabet, 10 liralık tişörtü marka ve tasarımla 100 liraya satabilmek alanında yaşanıyor. Tekstil sektöründeyiz ve tekstil sektöründe ortalama kilogram ihracat fiyatımız 10 doların altında, şu anda 600 dolar kilogram fiyatı olan kumaş üreten firmalarımız var. Nasıl üretiyor? Ar-Ge ve inovasyon sonucu. Bunu yakaladığımız zaman Türkiye'nin önü açık. Bugüne kadar tekstil sektörü düşük teknolojili bir sektör gelişmiş ülkeler tekstil sektöründen çekiliyor, biz de çekilelim anlayışı kesinlikle doğru bir anlayış değil. Elbette tekstil sektöründe yapmamız gereken işler var. Tekstil bizim en güçlü sektörümüz. Tekstilden vazgeçmek diye bir lüksümüz olamaz. Yapmamız gereken daha yüksek katma değeri olacak ürün anlayışını hayata geçirmek. Bu da Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor" diye konuştu.
"TASARIM OFİSLERİNİ AR-GE MERKEZİ GİBİ DESTEKLEME KARARINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ"
Tasarım ofislerini Ar-Ge merkezi gibi destekleme kararını artık hayata geçireceklerini anlatan Işık, "Şu anda kanun taslağımızı hazırladık. İnşallah yakında Bakanlar Kurulu'na kanun teklifi olarak meclise sunacağız. Maksadımız katma değeri yüksek ürünler geliştirmek, kendi tasarımını kendi yapan şirketler. Ayrıca tedarik arzının da güvenli şekilde sürdürülmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte daha yakın iş birliği ile tekstil sektörümüzün daha yüksek katma değerli üretim yapan, Türkiye'nin ihracat üretim ve istihdamına katkı sağlayan sektör olması yönünde çalışacağız" şeklinde konuştu. - BURSA
Son Dakika › Ekonomi › Fikri Işık: 'Tasarım Ofislerine Destek Vereceğiz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?