Şanlıurfa'da pilot pamuk tarlalarında uygulanan "Gece Sulama" projesi sayesinde pamuk üretiminde yüzde 30 artışın sağladığı bildirildi.
Harran Üniversitesi (HRÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ve beraberindeki akademisyenler, projenin uygulandığı tarlalarda incelemelerde bulundu.
Mutlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin sudan tasarruf sağladığını buna bağlı olarak erozyonunu önlediğini ifade ederek, projenin etkilerinin daha net görülebilmesi için taşlık ve toprağı verimsiz tarlaların seçildiğini aktardı.
Proje sayesinde az sulanan araziden daha fazla verim elde edildiğini vurgulayan Mutlu, "Bir karıştan fazla toprak olmayan yerde gece sulamasıyla 5 bin dekarlık bir alanda hem daha az su kullanarak hem daha fazla ürün almışlar. Örneğin bu arazide 300 kilo alınan yerde 635 kilo ürün almışlar. Hem suyun az kullanımı hem de verim adına önemli proje, emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.
HRÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Aydemir de projenin bir ilk olmasına rağmen oldukça başarılı tamamlandığını söyledi.
Projenin en iyi tarafının çiftçiyle beraber çalışmak olduğunu anlatan Aydemir, amaçlarının çiftçilerin refah seviyesini, ürünlerin ise verimliliğini artırmak olduğunu kaydetti.
Aydemir, projenin tüm üniversitelere örnek olması gerektiğine değinerek, "Çiftçilerimiz bizim söylediklerimizi harfiyen yerine getirirlerse bunun olumlu sonucu ortaya çıkıyor. Bu tarla normalde 5'nci 6'ncı sınıf bir arazi olasına rağmen sadece su uygulamasının kısıtlı veya kontrollü bir şekilde ve gece verilmesi sağlandı. Uygulama ile yüzde 30 daha fazla verim aldık" diye konuştu.
Çiftçilerden Abdussamat Turan ise iki tarlasını proje dahilinde suladığını ve ürün veriminin arttığını kaydetti. - Şanlıurfa
Son Dakika › Ekonomi › Harran Üniversitesinde Yapılan Gece Sulaması Pamukta Verimi Artırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?