Girişimci Bilgi Sistemi Faaliyete Geçti - Son Dakika
Ekonomi

Girişimci Bilgi Sistemi Faaliyete Geçti

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:(1) "3 milyon girişimin verilerini sanal kodlarla ve firma bazında eşleştirme yöntemiyle GSB'de birleştirdik" "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, GİB, SGK, KOSGEB, TÜİK, TPE ve TÜBİTAK'ın verilerini GSB'de bir araya getirdi" "Yaklaşık.

19.09.2014 13:11

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 3 milyon girişimin verilerini sanal kodlarla ve firma bazında eşleştirme yöntemiyle Girişimci Bilgi Sistemi'nde (GBS) birleştirdiklerini belirtti.

Bakan Işık, GBS'nin faaliyete geçmesi ve Türkiye Reel Sektörü Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bir sistem ya da yapı ölçülemezse bunu yönetmenin mümkün olmadığını, GBS'nin de bu ihtiyaçtan doğduğunu söyledi. Türkiye'nin 2023 hedeflerine varması için sektörel rekabet gücünü artıracak mikro alanlarda reforma ihtiyaç duyulduğunu anlatan Işık, makroekonomik reformların mikroekonomik reformlarla desteklenmesinin kendileri için çok önemli olduğunu, bunun için tarım, sanayi ve hizmetler gibi bütün alt sektörleri ve aralarındaki ilişkileri ortaya koyan kapsamlı bir bilgi sistemine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Işık, GBS ile 8 kamu kurumundaki verileri veri setlerine, ardından anlamlı bilgileri bilgi madenciliği yoluyla dönüştürüp, analizlerini yaptıklarını ve politika yapıcılar için önemli bir kaynak sunduklarını ifade eden Işık, burada sloganlarının "doğru veri, etkin analiz" olduğunu dile getirdi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türk Patent Enstitüsü (TPE) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) verilerini GBS'de bir araya getirdiği bilgisini veren Işık, buradaki verilerden anlamlı veri setleri üretip, bunlardan analizler yaptıklarını ve analizler sonrasında da bazı kararlar aldıklarını vurguladı.

Işık, 3 milyon girişimin verilerini sanal kodlarla ve firma bazında eşleştirme yöntemiyle GBS'de birleştirdiklerini aktararak, mal ve hizmet üretiminin yapıldığı iller arasındaki ticaretin ilk defa bu kadar derli toplu bilgilerine ulaşılacağının altını çizdi.

"2015 itibariyle toplulaştırılmış veri setlerinden isteyen herkesle paylaşma imkanına sahip olacağız"

Işık, Türkiye'de yerleşik ticari kazanç üreten tüm girişimlerin GBS içerisinde yer aldığını söyledi. Zirai kazancın bunun içerisinde olmadığını ama ticari kazanç üreten zirai işletmelerin de GBS'de bulunduğunu belirten Işık, "Sivil toplum örgütleri (STK), vakıflar ve dernekler bu işin içerisinde değil ama bunların gider, kazanç üreten işletmesi varsa bizim kapsamımız içerisinde" dedi.

Işık, bütün firmaların aktif, net satış, kar ve borçluluk gibi mali yapılarının, sanayi işletmelerinin kapasitelerinin ürün bazında, firmaların fiili üretimlerinin, ithalat ve ihracat değerlerinin, herhangi bir ilin hangi ilden mal satın alıp sattığının da bilineceğine işaret etti. Yaklaşık 500 veriyi ölçek, sektör, bölge ve teknoloji düzeyine göre raporladıklarını anlatan Işık, bazen Türkiye'nin sanayi envanterinin olmadığına yönelik eleştiriler duyduğuna dikkati çekerek, "Aslında Türkiye'nin şu anda sanayi envanterinden çok daha ileri bir veri tabanı var. Bu da GBS" ifadelerini kullandı.

Işık, GBS'nin çok dinamik bir yapı olduğunu kaydederek, şu anda 8 kurumun verilerinin bu sisteme entegre olduğunu, diğer kurumların verilerinin de buraya entegre olacağını dile getirdi. GBS'nin hedef kitlesinin kamudaki karar alıcılar, girişimciler, üniversiteler, araştırma enstitüleri, STK'lar, özel araştırma kuruluşları ve bireysel araştırmacılar olduğunu aktaran Işık, 2015 itibariyle toplulaştırılmış veri setlerinden isteyen herkesle paylaşma imkanına sahip olacaklarını vurguladı.

Işık, bugün itibariyle GBS'nin web sayfasını hizmete sunduklarını, şu anda bazı verilere ulaşmak istediğini belirten araştırmacılar, STK'lar ve medya mensupları için gizlilik ve veri güvenliliğini esas alan çalışma yürüttüklerini, şirketlerin ticari sırlarını ve gizli bilgilerini deşifre etmeyecek bir mekanizmayı oluşturduktan sonra veri setlerini paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Girişimci Bilgi Sistemi Faaliyete Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement