Çocuk yaşta geçirdiği havale sonucu görme kaybı yaşayan ve göz bebeği beyazlayan Özgür Adal'a "göz dövmesi" umut oldu. 28 senedir estetik kaygısı yaşadığını söyleyen Adal "göz dövmesi" ile hem kontak lensten kurtuldu hem de özgüvenini geri kazandı.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, travma, kaza ya da bir hastalık nedeniyle ortaya çıkan görme kaybının ardından gözler normal formunu kaybedip istenmeyen bir şekilde renk değişikliği ortaya çıkabiliyor, bu da kişilerde estetik kaygısı yaratıyor.
Gözlerinde beyaz bir renk oluşan ve bundan rahatsız olan görme engelliler için göz dövmesi umut oldu.
Verilen bilgiye göre, İstanbul'da yaşayan 28 yaşındaki Özgür Adal'ın da çocuk yaşta geçirdiği havaleye bağlı olarak sol göz retinası dekole olmuş ve katarakt ortaya çıkmış.
Estetik kaygısı yaşayan Adal, Medipol Mega Üniversite Hastanesi hekimlerinin başarılı operasyonuyla artık daha rahat bir şekilde sosyal yaşantısına devam ediyor.
Açıklamada müdahaleyi gerçekleştiren, Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Cafer Tanrıverdi ve Doç. Dr. Şenay Aşık Nacaroğlu'nun değerlendirmelerine de yer verildi. Tanrıverdi ve Nacaroğlu'nun sürece ve dövme uygulamasına ilişkin verdikleri bilgiye göre, hasta estetik kaygılarla kendilerine başvurdu. Küçük yaşta havale sonucu görme kaybı yaşayan hastanın gözünde beyaz renkte katarakt ve retina dekolmanı bulunuyordu. Göz bebeği siyah olan prostetik kontak lens kullanan hasta, lensi artık yan etkilere bağlı takamıyor ve sol gözündeki beyazlık kendisini rahatsız ediyordu.
Normalden kalın olan söz konusu kontak lensler çok konforlu bir kullanıma sahip olmadığı gibi, sabah takıp akşam çıkarılması gerekiyor. İlk başta estetik kaygısını gidermek için hastaya katarakt ameliyatı yapılması düşünüldü fakat retina dekolmanından dolayı hastanın göz sağlığı bu ameliyata uygun değildi. Bu tür vakalarda gözde küçülme oluşabileceğinden estetik amaçlı bile olsa katarakt cerrahisi yapılamıyor. Hasta, sol gözünde ışık hissi bulunmadığından retina dekolmanı ameliyatına da uygun görülmedi. Değerlendirmeler ve yapılan tetkikler sonucunda hastanın göz bebeğine "Göz Dövmesi" yapılmasına karar verildi.
Halk arasında "Göz Dövmesi" olarak bilinen tekniğin steril dövme boyalarıyla yapıldığını aktaran Doç. Dr. Tanrıverdi, "Bu işlemi dışarda dövme yapılan boyalarla yapıyoruz fakat bu boyalar steril olarak bize geliyor. Hastamıza lazer yardımı ile 15 dakika süren ameliyat ile boyayı göz bebeğine enjekte ettik. Bu yöntemi her hastaya uygulayamıyoruz. Uygun olmayan hastalarda ise özel enjektörler yardımıyla 'Göz Dövmesi' yapıyoruz. Böyle durumlarda estetik kaygıyı gidermek için gözün yerine protez göz yapmamız gerekebiliyor. Biz hastanın protez takmasının yerine kendi gözünün yerinde kalmasını daha çok istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Aşık Nacaroğlu ise, "Göz Dövmesi tekniğinin, korneası uygun olan hastalarda güvenli bir şekilde uygulanabilir. Bu uygulama görmeyen gözlerde göz bebeğinin ortasına, gören ancak ışık saçılmaları yaşayan, iris hasarı olan hastalarda ise göz bebeğinin dışındaki bir alana uygulanır." bilgisini verdi.
Son Dakika › Ekonomi › Görme engelliler için göz dövmesi umut oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?