Greenpeace Raporuna Tepki - Son Dakika
Ekonomi

Greenpeace Raporuna Tepki

""ilaç katkısı"" iddialarına tepki gösterdi.

29.03.2012 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yavuz Karaduman - Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, Greenpeace'ın Türkiye'de üretilen sebze ve meyve ürünleriyle ilgili hazırladığı rapordaki

""ilaç katkısı"" iddialarına tepki gösterdi. Aygun, "Bilimsel ve teknik ayrıntıları henüz açıklanmamış olan sözde rapor ne yazık ki tek taraflı, kasıtlı ve yanıltmaya yönelik bir haber durumundadır" dedi.

Aygun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk tarım sektörünün son yıllarda bir çok kez gerçekdışı ve yanıltıcı bilgilendirme girişimleriyle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Yüz binlerce çiftçiyi, milyonlarca çiftçi ailesini ve ondan önce 75 milyon tüketiciyi yakından ilgilendiren bu kasıtlı haber, zirai ilaç üretim ve kullanımı ile ilgili gibi görünse de Türk tohumculuk sanayisini ve 500'ün üzerindeki tohumculuk şirketi üyemizi üzmüştür"dedi.

Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri olarak Greenpeace'in raporunu art niyetli bir girişim olarak değerlendirdiklerini anlatan Aygun, şunları söyledi:

"26 Mart 2012 tarihinde Almanca olarak yayımlanan ve henüz söz konusu örgüt tarafından tam şekli ve İngilizce versiyonu açıklanmayan bu rapor, aslında yurt dışında Türkiye yaş ve işlenmiş sebze ve meyve ihracatına bir darbe vurmak, yurt içinde ise hükümete ve tüm toplum kesimlerine "organik tarım" lehine bir baskı yapmaktan başka bir amaç gütmemektedir. Bilimsel ve teknik ayrıntıları henüz açıklanmamış olan bu sözde rapor ne yazık ki tek taraflı, kasıtlı ve yanıltmaya yönelik bir haber durumundadır. Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri olarak bunu art niyetli bir girişim olarak değerlendiriyoruz. Kim tarafından, nereden ve nasıl alındıkları ve ne şekilde analiz edildikleri bilinmeyen az sayıdaki örneği esas almak suretiyle, ülkemizde yetiştirilen sebze ve meyve ürünlerine böylesine bir 'kara etiket' vurulması anlamlıdır."

-"Türkiye'de tarımsal üretim iyi denetleniyor"-

Aygun, Türkiye'den ihraç edilen her türlü sebze ve meyvenin, ithalatçı ülkeler tarafından çok sıkı kontrol ve testlere tabi tutulduğu belirtti.

Greenpeace örgütünün zaman zaman ulusal ve uluslararası politikalar bağlamında tartışılan iş ve eylemler yaptığını hatırlatan Aygun, şunları söyledi:

"Türkiye'den ihraç edilen her türlü sebze ve meyvenin, ithalatçı ülkeler tarafından uzun yıllardan beri çok sıkı kontrol ve testlere tabi tutulduğu bilinmektedir. Örneğin yurt içinde uygulanan ve insan sağılığını öne çıkartan

'İyi tarım uygulamaları', 'Tarladan sofraya', 'Reçeteli zirai ilaç satışı' gibi değişik programları ile yine son zamanlarda sayıları hızla artan özel ve kamu laboratuvarlarını ve sayıları giderek artan test ve analizleri yok saymak mümkün müdür- Öyle anlaşılıyor ki, zaman zaman ulusal ve uluslararası politikalar bağlamında tartışılan iş ve eylemler yapan bu örgüt, Türkiye'ye bir çeşit organik tarım dayatması yapmakta, Avrupa ülkelerine ve Türkiye'nin diğer meyve-sebze ihraç pazarlarına ise adeta Türkiye'den mal almayın demektedir. Adı geçen örgütün bunu yaparken Türk üretici ve tüketicilerini asılsız iddialarla, delilsiz ve dayanaksız şekilde suçlaması ise hiç kimseyi şaşırtmamalıdır"

- TEKİRDAĞ

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Greenpeace Raporuna Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TSKB, deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek oluyor
    12:04 TSKB, deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek oluyor

    Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek olmak amacıyla kaynak anlaşmalarıyla çalışmalarını sürdürüyor. Banka, deprem bölgelerindeki yeniden yapılanma çalışmalarını yerinde inceleyerek iş insanlarıyla temaslarda bulunuyor. TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, bölgenin ekonomik ve sosyal anlamda iyileşebilmesi için çalışmaların kapsamını her geçen gün büyüttüklerini belirterek, depremden etkilenen illerin kalkınması ve bölge ekonomisinin dayanıklı hale getirilmesi için tüm faaliyet kollarıyla çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

  • Türkiye'nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı
    12:00 Türkiye'nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı

    Türkiye'nin hamsi ihracatı bu sezon yüzde 33 artışla 9 milyon 477 bin 178 dolara ulaştı. İhracat miktarı ise yüzde 101 artışla 2 bin 745 ton olarak gerçekleşti. Hamsiye en çok talep ise Belçika, Fransa ve Almanya'dan geldi.

  • Tunceli Mazgirt'te CHP'li başkanın devraldığı belediyenin 45 milyon lira borcu var
    11:57 Tunceli Mazgirt'te CHP'li başkanın devraldığı belediyenin 45 milyon lira borcu var

    Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde CHP'nin adayı Ümit Tayhava'nın belediye başkanlığını kazanmasıyla birlikte belediyenin 45 milyon lira borcu olduğu ortaya çıktı.

  • Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi
    11:43 Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi

    Kuşadası Limanı'ndan gelen Bahamalar bayraklı 'Star Legend' isimli kruvaziyer, Muğla'nın Bodrum ilçesine ulaştı. Gemide bulunan 180 yolcu ve 199 personel, pasaport işlemlerinin ardından turistik ilçeyi gezdi. Turistler, Paşatarlası ve Kumbahçe sahilinde alışveriş yaparken bazıları da sahilde güneşlendi. Geminin akşam saatlerinde Rodos Limanı'na hareket edeceği belirtildi.

  • TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı
    11:43 TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,19 iken bu anket döneminde yüzde 44,16'ya, dolar/TL beklentisi ise 40,53'den 40,01 TL'ye geriledi. TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay ve 3 ay sonrası için beklenti yüzde 50 oldu.

  • Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı
    11:36 Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, şubat döneminde ücretli çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 4,1 artış gösterdi. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı ise aylık olarak yüzde 0,6 arttı.

  • Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü
    11:35 Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, hanelerde kullanılan şebeke suyunun ilk 2 tonunu 1 liradan fiyatlandırma kararı aldı. Sonraki kullanım kademelerinde ise yüzde 30 indirim yapılacak. Ayrıca aboneliklerde uygulanan kartlı su sayacı zorunluluğu da kaldırıldı.

  • Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor
    11:28 Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor

    Yapay zeka destekli teknolojilerle, rüzgar santrallerinin çalışması esnasında santrale yaklaşan kuş, yarasa gibi canlıların hareket kayıtları tutularak, tekrarlanan durumlarda santralin devre dışı bırakılması ile olası güç kayıpları ve hasarlar engelleniyor, canlı ekosistemi korunuyor.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli
    11:27 CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 2024 OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranının gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bağcıoğlu, OYAK yönetim organlarında temsilde adalet ilkesi ve liyakat ilkelerine uygun şekilde tüm statülerin temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.


Advertisement