GTO'nun yeni ihracat rotası: Şili - Son Dakika
Ekonomi

GTO'nun yeni ihracat rotası: Şili

GTO\'nun yeni ihracat rotası: Şili

Gaziantep Ticaret Odası, üyeleri için yeni pazarlar oluşturmak ve yeni ihracat rotaları çizmek için yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekleyerek, GTO bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Dış Ticaret İstihbarat Merkezi organizasyonuyla "Şili ile Ticaret ve Yatırım Fırsatları" toplantısı düzenledi.

17.11.2021 12:29  Güncelleme: 12:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Ticaret Odası, üyeleri için yeni pazarlar oluşturmak ve yeni ihracat rotaları çizmek için yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekleyerek, GTO bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Dış Ticaret İstihbarat Merkezi organizasyonuyla "Şili ile Ticaret ve Yatırım Fırsatları" toplantısı düzenledi.

Gaziantep'in Şili ile ticari ilişkilerinin, yeni fırsatların ve Şili ekonomisinin derinlemesine irdelendiği toplantı GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıdırım, Şili Gaziantep Fahri Konsolosu Özgür Özdağlı, GTO Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Akdoğan, ProChile -Şili Ticaret Ofisi Ticaret Direktörü Özge Tüysüzoğlu Garate ve GTO üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Şili'nin genel ekonomik durumu, ticari altyapısı, yatırım fırsatları, ithalat-ihracat için potansiyel sektörler ve devlet teşvikleri hakkında sunumların gerçekleştirildiği toplantının açılış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, Latin Amerika'da Türkiye Cumhuriyeti'ni tanıyan ilk devletin Şili olduğunu ve bu nedenle Şili halkıyla aralarında bir gönül bağı olduğunu vurguladı. Yıldırım, "Şili bizim için her zaman dost ve kardeş ülkedir. Latin Amerika'da ülkemizi ilk tanıyan devlet olan Şili ile ve halkıyla gönül bağımız var. Bu toplantıyla bir araya geliş sebebimiz, bu gönül bağını ticaret bağıyla pekiştirmek dedi.

"Şili'yi daha yakından tanımak istiyoruz"

GTO olarak üyelerinin ticaret ufkunu geliştirmek ve yeni pazarları keşfetmelerini sağlamak amacıyla pek çok etkinlik düzenlediklerini ifade eden Başkan Yıldırım şöyle devam etti:

"Bugüne kadar pek çok ülkenin değerli büyükelçileriyle, ticaret müşavirleriyle, iş insanlarıyla üyelerimizi bir araya getirdik, yeni iş birlikleri kurulmasına öncülük ettik. GTO olarak biz, uzman ekibimizle sürekli bir arayış içerisindeyiz. Yegane amacımız; dünyada ayak basılmadık ülke bırakmamak. Genetik kodlarımıza işlemiz ticaret anlayışımızla tüm ülkelere ulaşmak ve alışveriş yapmak istiyoruz. Biliyoruz ki ticaret yalnızca karşılıklı maddi kazanımları değil, kültürel ve sosyal kazanımları da beraberinde getiriyor. Biz, dost ülke Şili'yi çok daha yakından tanımak, ticari ve kültürel ilişkilerimize yeni bir boyut kazandırmak istiyoruz."

"Şili ile ticaret hacmimiz artıyor"

Toplantıda yaptığı konuşmada ticari rakamlara da değinen Yıldırım, Şili ile ticarette Gaziantep lehine bir tablo olduğunu ve 2021 yılında toplam ticaret hacminde kayda değer bir gelişme gördüklerini belirterek, "2020 rakamlarına göre Gaziantep'in Şili ile yaklaşık 30 milyon dolarlık bir dış ticaret hacmi var. Geçtiğimiz yıl ihracatımız 16,5 milyon dolar, ithalatımız ise 13 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. 2021 yılının ilk 9 ayına, Ocak- Eylül dönemine baktığımızda bir önceki yıla oranla hacimde bir artış görüyoruz. 2020 Ocak-Eylül döneminde yaklaşık 23 milyon dolar olan toplam hacmimiz 2021 Ocak-Eylül döneminde 28 milyon dolara ulaşmış. Bu 28 milyon doların 16 milyon doları şehrimizden Şili'ye yapılan ihracat, 12 milyon doları ise Şili'den yaptığımız ithalat Gaziantep'in ve Şili'nin potansiyelini değerlendirdiğimizde bu rakamların çok daha üzerine çıkabileceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"Şili ve Gaziantep arasında köprü görevi görmek istiyoruz"

ProChile -Şili Ticaret Ofisi Ticaret Direktörü Özge Tüysüzoğlu Garate, Başkan Yıldırım'ın ardından Şili'nin sunduğu fırsatlar, avantajlar ve ülke ekonomisi hakkında sunum gerçekleştirdi. GTO üyelerinin sorularını yanıtlayan Garate, "Şili ve Gaziantep arasında köprü görevi görmek istiyoruz. Şili ile ticaret yapmak isteyen tüm GTO üyelerine destek olmak ve onları en doğru şekilde yönlendirmek için hazırız" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi GTO'nun yeni ihracat rotası: Şili - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak
    20:39 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. İlk birleşimde alınan kararla, 1 Haziran'dan itibaren tüm abonelere indirim uygulanacak.

  • Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı
    20:38 Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı

    Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli, Vali Ekrem Canalp ve AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun katıldığı bir törenle atıldı. Kooperatifin bölgeye hitap edeceğini belirten Vali Canalp, tesisin kentin geleceği için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Milletvekili Nasıroğlu ise kooperatifin başarı hikayesi olduğunu ve açılışını 2025'te birlikte yapacaklarını söyledi.


Advertisement