Güney Akım'ın Avusturya Ayağı 2017'de Başlayacak - Son Dakika
Ekonomi

Güney Akım'ın Avusturya Ayağı 2017'de Başlayacak

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin Avusturya ziyaretinde, Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller ve OMV Üst Yöneticisi Gerhard Roiss ile Güney Akım Avusturya şirketinin kurulması için bugün Viyana'da bir bir ortaklık anlaşması imzaladılar.

24.06.2014 17:52

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin Avusturya ziyaretinde, Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller ve OMV Üst Yöneticisi Gerhard Roiss ile Güney Akım Avusturya şirketinin kurulması için bugün Viyana'da bir bir ortaklık anlaşması imzaladılar. Güney Akım boru hattının Avusturya aşamasının 2017'nin başında başlaması planlanıyor.

Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, anlaşma tarafların Macaristan sınırından Baumgarten'a uzanacak olan yıllık 30-32 milyar metreküp kapasiteli Güney Akım doğalgaz boru hattının Avusturya kısmının inşası için işbirliği anlaşması imzalandı. Antlaşmayla, Avusturya'da doğalgaz boru hattının inşası için mutabakat sağlanan nihai yatırım kararı alındı.

Anlaşmanın yanı sıra 2014-2016 yılları için Eylem Planı da imzalandı. Belge inşaat izinlerinin Aralık 2015'e kadar alınmasını öngörüyor. Güney Akım boru hattının Avusturya aşamasının 2017 başında başlaması planlanıyor. İmza töreninde bir konuşma yapan Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller, "Güney Akım büyük enerji şirketleri tarafından desteklenen bir projedir. OMV ile imzalanan anlaşma Avrupa için yeni bir doğalgaz iletim ağı tesis etme vaadimize güç katmaktadır. Güney Akım Avrupa pazarlarına Rus doğalgazı tedariki noktasında ek güvenlik ve esneklik güvencesi getirecektir" dedi.

Gerhard Roiss ise "Bugünkü anlaşma yaklaşık 50 yıllık ortaklığımızı yeni bir seviyeye yükseltti. Gazprom ve OMV Güney Akım projesiyle, Avrupa'nın, özellikle de Avusturya'nın enerji tedarik güvenliğini teminat altına almaktadırlar. Bu anlaşma Baumgarten'ın temel Avrupa doğalgaz merkezi olarak üstlendiği rolünü de güçlendirmektedir" ifadelerini kullandı.

-İLK GAZ AKIŞI 2017'DE-

Güney Akım, Gazprom'un doğalgaz ihracat rotalarını çeşitlendirmek ve transit risklerini azaltmak için geliştirdiği bir proje. Karadeniz üzerinden Güney ve Orta Avrupa'ya uzanan 63 milyar metreküp kapasiteli bir doğalgaz boru hattı inşasını amaçlayan altyapı projesinden ilk gaz akışı 2017 yılının başında sağlanacak. Boru hattı nihai kapasitesine ise 2018 yılında ulaşacak.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Güney Akım'ın Avusturya Ayağı 2017'de Başlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement