Hızlı Şirketlerin Lideri 'Hizmetçi Ruhuyla' Çalışır - Son Dakika
Ekonomi

Hızlı Şirketlerin Lideri 'Hizmetçi Ruhuyla' Çalışır

Hızlı Şirketlerin Lideri \'Hizmetçi Ruhuyla\' Çalışır

'Hızlı Yavaşı Yer' Yaklaşımının Öncüsü Jason Jennings, Dünyanın En Hızlı ve Performansı En Güçlü Şirketlerinin Dört Ortak Sırrını, "İşe Para İçin Girmemişlerdir. Çalışanlar Kendini Şirket Sahibi Gibi Görür. Şirkette Hizmetçi Ruhlu Bir Lider Vardır" Sözleriyle Açıkladı.

22.11.2007 02:20

’Hızlı yavaşı yer’ yaklaşımının öncüsü Jason Jennings, dünyanın en hızlı ve performansı en güçlü şirketlerinin dört ortak sırrını, "İşe para için girmemişlerdir. Çalışanlar kendini şirket sahibi gibi görür. Şirkette hizmetçi ruhlu bir lider vardır" sözleriyle açıkladı.

’HIZLI yavaşı yer’ yaklaşımının öncüsü ve Jennings Solutions Başkanı Jason Jennings dünyanın en hızlı ve performansı en güçlü şirketlerinin dört ortak sırrını şöyle paylaştı: "İşe para için girmemişlerdir. Eksi alışkanlık, davranış biçimleri ve egolarından vazgeçme sanatında ustadırlar. Çalışanlar kendini şirket sahibi gibi görür. Şirketin başındaki lider şirketi bir steward (uçuş görevlisi-hostes) gibi yönetir."

SEBEP PARA DEĞİL: Perakende Günleri’nde konuşan Jason Jennings, ilk sırrı şu detaylarla anlattı: "Bu şirketlerin başarılarının ardında mutlaka parayla hiç ilgisi olmayan bir sebep var. Dünyanın en çok dolar milyoneri yaratan şirketi Microsoft’un kurucusu Bill Gates çok para kazanmak için bu işe girmedi. O tüm dünyadaki bilgisayarların yazılımını sunmak istedi. Finansal performansı iyi şirketleri incelediğimizde başarılarının parayla ilgisi olmadığını gördük. Sebep bir misyon değildir. Yaptığınız şeyi yapmanız için manevi nedeninizi bilmenizdir."

VAZGEÇME SANATI: Jennings şirketlere hız ve iyi performans kazandıran ikinci sırrı ise ’vazgeçme sanatında usta olmak’ diye tanımladı. Eski alışkanlıklardan, eski davranış biçimlerinden ve egodan vazgeçilmesi gerektiğini Jennings, "Vazgeçtiğinizde daha kolay ayak uydurursunuz. Rakiplere daha iyi odaklanırsınız. Hız kazanırsınız" dedi.

PATRON ÇALIŞANLAR: Üçüncü sırrın çalışanların kendini iş yerinin sahibi gibi hissetmesini sağlamak olduğunu kaydeden Jennings, "Eğer bunu sağlarsanız şirketi sahiplenen çalışan patron gibi düşünür, patron gibi davranır. Herkes şirkete ekonomik değer yaratmanın önemini bilir. Ve herkes yarattığı ekonomik değere göre ücretlendirilmelidir" diye konuştu.

İŞ TANIMI SAÇMALIĞI: İş tanımı kavramına şiddetle karşı çıkan Jennings, dünyadaki en saçma sapan şeyin iş tanımı olduğunu söyledi. Jennings şöyle devam etti: "Birini işe aldın ve ona diyorsun ki senin işin şunlar. Başka bir şeye bulaşma. İş tanımı verirsen kimse iş sahibi gibi davranmaz. İş sahibi gibi davranmalarına izin verirsen karar verme hakkı doğru insanlarda olur. Hatadan herkes sorumludur. Hata yapmaya da fırsat verilmeli."

HİZMETÇİ RUHLU YÖNETİCİ: Doğru liderliğin başarıyı getiren dördüncü sır olduğunu belirten Jennings, bir steaward (uçuş görevlisi-hostes) gibi liderin hizmet etme ruhuna sahip olması gerektiğini kaydetti. Jennings, şunları söyledi: "Dünyanın en hızlı ve başarılı şirketleri geleneksel liderler tarafından yönetilmez. Steward’lar tarafından yönetilir. İyi bir steaward hizmet vermeyi kısa vadede kendi çıkarının üstünde tutar. Kılavuz olur, egoları yoktur. Üstün lider bilgiyi paylaşır, erişilebilir, işin içindedir, duruşu vardır, yüzeysel değildir, koçluk ve kılavuzluk eder, sabırsızdırlar ve sonuca ulaşmak ister."

Jason Jenning’e göre dünyanın en hızlıları

Nebraskalı katalog firması Cabelas: Spor malzemeleri satıyor, Her yıl 1400 sayfalık katalog basıyor ve 250 milyon kopya dağıtıyor. ABD’de 23 eyalette mağazaları var.

İsveç’li kıyafet üreticisi H&M: Şirket 10 yılda değerini 50’ye katladı. 28 ülkede 60 bin çalışanı var.

O’Reilly oto yedek parçacısı: 74 yaşındaki Chap Oreilly, bir mağaza açtı ve otomotiv parçaları satıyor. ABD’de 2400 mağazaya ulaştı.

İsveç mobilya devi IKEA: Şirket her yıl çalışan başına 1.4 milyon lira kazanıyor.

40 yılın en başarılı firması World Savings

THINK Big Act Small (Büyük düşün, küçük davran) kitabının hazırlık safhasında 44 bin şirketle görüştüklerini ifade eden Jason Jennings, dünyadaki en hızlı, en üretken ve en tutarlı büyüyen şirketleri belirlediklerini söyledi. Jennings, "Dünyanın en iyi şirketi Microsoft mu? Hayır. Bence 40 yılın en etkileyici firması Kaliforniyalı iki girişimcinin kurduğu ve hisse başına kazançlarını yılda yüzde 20 artıran World Savings" dedi.

7 yılda 14 bin 500 kişi katıldı

7’incisi düzenlenen Perakende Günleri bugüne kadar 11 bin 703 kişiyi ağırladı. Bu yıl ise perakende günlerine 2 bin 800 kişi katılıyor. Böylece katılımcıların sayısı 14 bin 503’e çıkıyor. Bugüne kadar Perakende Günleri’ne katılan konuşmacıların sayısı ise 233. Bu yılki organizasyonda ise 46 oturumda 62 konuşmacı bulunuyor.

En pahalı konuşmacı 400 bin dolar alan Pele oldu

PERAKENDE Günleri’ne katılan konuşmacılar arasında bugüne kadar en yüksek bedel futbolun efsane ismi Pele’ye ödendi. The Sunday Times’ın "Pele nasıl hecelenir? TAN-RI" diye övdüğü Pele’nin bugünkü oturumda konuşmacı olarak ikna edilmesi 8 ay sürdü. ABD eski başkanı Bill Clinton’un konuşma ücretine yakın ücret talep eden Pele, 7 yıldır düzenlenen Perakende Günleri’nin en pahalı konuşmacısı olacak. Clinton’ın konuşma ücreti olarak 400 bin dolar talep ettiği biliniyor.

Taklitle mücadeleye katkı ödülü İsmail Çalışkan’ın oldu

TAKLİTLE mücadeleye katkı ödülü Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Selçuk Güzenge tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan’a verildi. Güzenge "İki yıldır yaptığı çalışmalarla Türk polisi yurtdışında da yüzümüzü ağartan işler yaptılar" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Hızlı Şirketlerin Lideri 'Hizmetçi Ruhuyla' Çalışır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement