IEA Başkanı Birol'dan enerjide bir dönem yüksek fiyatlar yaşanacağı uyarısı - Son Dakika
Ekonomi

IEA Başkanı Birol'dan enerjide bir dönem yüksek fiyatlar yaşanacağı uyarısı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, bugün ilk küresel enerji krizinin yaşandığını belirterek, "Mevcut fiyatlardaki volatilite ve yüksekliğe bakarsak, bu kriz kısa bir dönemde bitmeyecek gibi görünüyor.

20.05.2022 17:11  Güncelleme: 20:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, bugün ilk küresel enerji krizinin yaşandığını belirterek, "Mevcut fiyatlardaki volatilite ve yüksekliğe bakarsak, bu kriz kısa bir dönemde bitmeyecek gibi görünüyor. Hepimizin belli bir dönem volatil ve yüksek fiyatlarla yaşamaya alışması gerekiyor." dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen, MÜSİAD Uluslararası Enerji Zirvesi'nin açılışına video mesaj gönderen Birol, enerji sektöründe daha önce de krizler olduğunu ama bu krizlerin petrolde yaşandığını ifade etti.

Rusya- Ukrayna Savaşı'nın sürdüğü bu dönemde Rusya'nın birkaç ay öncesine kadar dünyanın bir numaralı petrol ve gaz ihracatçısı ve kömür piyasalarının önemli bir oyuncusu olmasının Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yaşanan enerji krizindeki en önemli etken olduğunu aktaran Birol, şöyle devam etti:

"Bugün ilk küresel enerji krizini yaşıyoruz. Mevcut fiyatlardaki volatilite ve yüksekliğe bakarsak, bu kriz kısa bir dönemde bitmeyecek gibi görünüyor. Hepimizin belli bir dönem volatil ve yüksek fiyatlarla yaşamaya alışması gerekiyor. Bu dönem tüm dünyada ekonomi için özellikle enflasyonist baskılar açısından zor olacak gibi görünüyor. Ekonomilerde daralma ve resesyon riski son derece büyük. Daha önceki krizlerde de yine enflasyonist baskılar oldu ama 70'lerde yaşanan petrol krizi sadece resesyon ve enflasyon artışına neden olmadı, krize karşı alınan tedbirler enerjide ciddi inovasyon ve sıçramalara neden oldu."

Petrolde yaz, doğal gazda kış döneminde sorunlar olabilir

Yakıt verimliliği ve nükleer enerjideki gelişmelerin bu dönemlerde öne çıktığını aktaran Birol, "Petrol krizine cevap olarak birçok ülke nükleer santral inşa etti. Bugün kullanılan nükleer santrallerin yüzde 40'ı petrol krizlerinin ardından inşa edilenler." dedi.

Birol, şu anda içinden geçilen küresel enerji krizinin de sadece enflasyonist baskı ve ekonomik büyümeyi yavaşlatmasıyla değil ülkelerin değişik enerji politikalarıyla da cevap vermesi şeklinde tezahür edebileceğini anlattı.

Bu yaz petrol piyasası, kış aylarının ise doğal gaz piyasası açısından sıkıntılı geçebileceğini dile getiren Birol, "Petrolde talep yazın daha da artıyor. Azalan arza karşı yükselen talep fiyatları daha da artırabilir, arzda eğer bir artış gelmezse güzel sürprizler olmazsa. Biz iki büyük arz dalgası sunduk petrol piyasalarına. Hala petrol stok arzımızın yüzde 90'ına yakını stoklarda mevcut. Eğer arz temininde büyük sorunlar çıkarsa piyasaya sürebiliriz." diye konuştu.

Yenilenebilir enerjide rekor bekleniyor

Birol, 1970'lerde olduğu gibi mevcut durumun ülkelerin enerji politikalarında ciddi değişikliklere neden olduğunu vurguladı.

Bazı enerji teknoloji yatırımlarının hızla arttığını aktaran Birol, şöyle devam etti:

"Bunlardan ilki yenilenebilir enerji. Bu yıl biz yenilenebilir enerjide 320 gigavatla rekor kapasite artışı bekliyoruz. Enerji verimliliğinde bina ve arabalarda ciddi bir iyileşme olacağını gözlemliyoruz. Üçüncüsü ise nükleer teknolojiler. Nükleerde ciddi bir dönüş var. Avrupa'daki birçok ülke, Kanada, ABD, Japonya, Güney Kore, Hindistan nükleer projelerini hızlandırdı. Bu da son derece olumlu bir gelişme."

Birol, enerji politikalarındaki değişikliğin birçok temiz ve yerli teknoloji fiyatlarının ucuz olmasını sağlayacağına işaret ederek, bu teknolojilerin iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji güvenliğinin sağlanması açısından gelecek döneme damga vuracağını sözlerine ekledi.

IEA Başkanı Birol\'dan enerjide bir dönem yüksek fiyatlar yaşanacağı uyarısı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi IEA Başkanı Birol'dan enerjide bir dönem yüksek fiyatlar yaşanacağı uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu
    14:00 Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Tanzanya arasındaki ticaret hacminin arttığını ve hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Yılmaz, Afrika kıtasıyla olan ticaretin de önemli ölçüde arttığını vurgulayarak, Türk müteahhitlerinin Tanzanya'da üstlendiği projelerin başarılı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türk iş insanlarını Tanzanya'ya yatırım yapmaya teşvik etti.

  • 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:59 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, Perşembe günü İstanbul'da gerçekleşti. Forum, Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin genişletilmesi konularında temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.

  • Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    13:59 Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde yapılan bir işyerine düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 10 ton 950 gram sahte markalı deterjan ve 66 bin 430 çeşitli markalara ait ambalaj ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.

  • Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi
    13:53 Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi

    Şahinbey Belediyesi tarımsal üretimi desteklemek amacıyla 10 milyon adet domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz fidesi dağıttı. Dağıtımın birkaç gün süreceği ve tüm çiftçilere ulaşılması hedeflendiği açıklandı.

  • GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi
    13:41 GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi

    Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB), 2023 yılı Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Toplantıda, 2023 yılında yaşanan ihracat düşüşü ve sektördeki zorluklar değerlendirildi. GATHİB Başkanı Fikret Kileci, üyelerin dirençli bir duruş sergilediğini belirtirken, uluslararası talep daralması ve 6 Şubat depremlerinin ihracatı olumsuz etkilediği vurgulandı. Ayrıca, 2023 yılında en fazla ihracat yapılan mal grupları ve ülkeler de açıklandı. GATHİB, 2024 yılında da yoğun bir takvimle çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.

  • Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:39 Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, İstanbul'da gerçekleşti. Forumda, iki ülkenin ikili ekonomik ve ticari ilişkilerinin büyüme kaydettiği vurgulandı. Türk ve Çinli şirketlerin temsilcileri, yeni ortaklıklar geliştirmek üzere ikili görüşmelerde bulundu. Türkiye ve Çin arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği güçlü seyrediyor.

  • CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi
    13:35 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun et fiyatlarına yaptığı yüzde 25 zammın geri alınmasını talep etti. Gürer, dar gelirli vatandaşların et alabilme imkanının zorlaştığını belirterek, zamın geri alınması ve sübvansiyonlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

  • CHP Milletvekili Ali Öztunç: Emekliler Açlık Ücretine Mahkum Ediliyor
    13:31 CHP Milletvekili Ali Öztunç: Emekliler Açlık Ücretine Mahkum Ediliyor

    CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, SGK'ya yapılan transferlerin artmasına rağmen emeklilerin açlık ücretine mahkum edildiğini belirtti. Öztunç, bu durumun AKP, saray düzeni ve Erdoğan'ın sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

  • Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı
    13:21 Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı

    Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte üreticiler şeker pancarı tohumlarını toprakla buluşturmaya başladı. Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan ve her anı zahmetle geçen şeker pancarı üretimi, aylar süren emeklerin sonunda sökülmeye başlanıyor. Devletin verdiği desteklerle çiftçilerin yüzü gülerken, on binlerce dekar alanda ekim mesaisi sürüyor. Pancar üretimiyle hem aile bütçesine hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sağladıklarını söyleyen Adem Zengin isimli çiftçi, 'Allah devletimize zeval vermesin. Bizlere sağladığı imkanları kullanarak on binlerce dönüm alanda pancar ekiyoruz' dedi.


Advertisement