İso Başkanı Tanıl Küçük."Altını Kalın Çizgilerle Çizmek ve Netleştirmek İsterim Ki, İso, Nace... - Son Dakika
Ekonomi

İso Başkanı Tanıl Küçük."Altını Kalın Çizgilerle Çizmek ve Netleştirmek İsterim Ki, İso, Nace...

İso Başkanı Tanıl Küçük."Altını Kalın Çizgilerle Çizmek ve Netleştirmek İsterim Ki, İso, Nace...

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı C.Tanıl Küçük, İSO'nun NACE kodları belirleme sürecinin tamamen dışında olduğunu belirterek, düşüncelerin dile getirilmesi hakkı kullanılırken, İSO'yu hedef alacak veya hedef alındığı izlenimini düşündürecek...

23.01.2013 18:11

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı C. Tanıl Küçük, İSO'nun NACE kodları belirleme sürecinin tamamen dışında olduğunu belirterek, düşüncelerin dile getirilmesi hakkı kullanılırken, İSO'yu hedef alacak veya hedef alındığı izlenimini düşündürecek tarzda açıklamalardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

İSO Ocak ayı Meclis toplantısında konuşan Küçük, ekonomik programda 2013 için büyüme beklentisinin yüzde 4 olduğunu hatırlatarak, 2009'un küçülme, 2010 ve 2011'in hızlı büyüme, 2012'nin ise yavaşlama, bir başka deyişle, frene basma ile geçtiğini söyledi.

Bu dört yılda ekonominin lokomotifinin yine sanayi olduğunu dile getiren Küçük, "Sanayimiz, yine her koşulda, üretim ve rekabet mücadelesini devam ettirdi. Krizden çıkışa ve büyümeye önemli katkıda bulundu" dedi.

Tanıl Küçük, geçen süre içinde sanayi sektörünün mücadelesine destek olma hedefi ile çalıştıklarını anlatarak, yeni çalışma dönemindeki seçim tarihinin 14 şubat olarak belirlendiğini açıkladı.

Seçimler öncesinde, NACE uygulaması nedeniyle Meslek gruplamaları ile ilgili gerçekleşen değişikliklere de değinen Küçük, sürece ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflandırması anlamına gelen NACE, Avrupa Birliği tarafından geliştirilen bir kodlama sistemi. AB'ye uyum çerçevesinde, bu sistem, bizde de, 2008 yılından itibaren kullanıma girdi. Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, TÜİK, KOSGEB gibi kurumlar, firmaların faaliyet alanlarını bu kodlara göre sınıflandırmaya başladı.

Üst kuruluşumuz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de (TOBB) 2009 yılındaki oda seçimleri öncesinde bu kod sistemine geçmişti.

Diğer taraftan, NACE sistemini kullanmaya başlayan kurumların her biri, aynı firmaya, kendi önceliğine göre bir NACE kodu verdiği için kurumlar arasında da sorunlar yaşanıyordu. TÜİK'in gıdacı dediğine, SGK inşaatçı diyebiliyordu. Ortaya çıkan yapı karşısında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı harekete geçti ve durumun düzeltilmesi görevini de TOBB'a verdi."

Bu görevi verirken, TOBB'un, hangi kurumlarla birlikte çalışacağı, nasıl bir yöntem izleyeceği gibi konuların da detaylandırıldığı bilgisini veren Küçük, TOBB'un, süreci, Gelir İdaresi, TÜİK ve SGK ile birlikte yürüttüğünü ifade etti.

Süreçte, firmaların NACE faaliyet kodları belirlenirken, Gelir İdaresine verilen beyannamelerde, en yüksek cironun sağlandığı faaliyet alanının, şirketin asıl faaliyet kodu olarak tespit edilmesinin esas alındığına değinen Küçük, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İlk aşamada TOBB, kayıtlarında bulunan bir milyondan fazla şirkete,ciro bilgilerine göre faaliyet kodları belirlemiş ve belirlediği bu kodları, gönderdiği tebligatla şirketlere bildirmiştir. İlk gönderide adreslerinde bulunmayan yaklaşık 520 bin şirkete daha sonra, ikinci kez tebligat yapılmıştır. Bu aşamada da bulunamayan 64 bin şirkete ise telefonla ulaşılıp adresleri bulunarak, tekrar tebligat yapılmış ve sonuçta, aktif olan tüm şirketlere ulaşılarak, NACE kodları tebliğ edilmiştir.

Daha sonra, 21 ulusal gazetede ilan verilerek, tüm şirketlerden, TOBB'un un web sayfasından NACE kodlarını kontrol etmeleri ve varsa itirazlarını bildirmeleri istenmiştir. Bu süreç sonunda, tebliğ edilen faaliyet kollarına 18 bin itiraz gelmiş ve bu 18 bin itirazdan, 15 bin tanesi haklı bulunarak kodları değiştirilmiştir."

Küçük, neticede NACE kodları belirlenirken, şirketlerin kendi beyanları ve itirazlarının esas alındığına vurgu yaparak, itirazlar doğrultusunda oluşan nihai faaliyet kodları üzerinden, son olarak da, oda ve borsaların meslek gruplarının belirlendiğini kaydetti.

-"TOBB'daki görevim nedeniyle ben hedef alınabilirim ama İSO sürecin dışında tutulmalı"-

Geçtiğimiz günlerde, bazı meclis üyelerinin, bu değişikliklerle ilgili görüş ve düşüncelerinin basına yansıdığını hatırlatan İSO Başkanı Küçük, "Şunu söylemek isterim ki odalarımızda seçim süreçleri, demokratik kural ve teamüller çerçevesinde işlemiştir ve işlemeye devam etmektedir. Düşüncelerin dile getirilmesi, elbette ki, temel bir demokratik haktır. Ancak, bu hakkımızı kullanırken, İSO'yu hedef alacak veya hedef alındığı izlenimini düşündürecek tarzda açıklamalardan kaçınmak gerektiğini hatırlatmak isterim" ifadelerini kullandı.

İSO'nun NACE kodları belirleme sürecinin tamamen dışında olduğunun altını kalın çizgilerle çizmek ve netleştirmek istediğine dikkati çeken Küçük, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"NACE süreci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından dizayn edilmiş ve TOBB tarafından yürütülmüştür. Evet, ben, TOBB'da başkan yardımcısıyım ve bu görevim, süreçle ilgili sorumluluğum olduğunu düşündürebilir ve kişi olarak beni hedef haline getirebilir. Bunu anlıyorum ancak, biraz önce de altını çizdim, şimdi bir kez daha vurgulamak istiyorum ki, İSO mutlaka sürecin dışında tutulmalıdır, herkes bu noktaya özen göstermelidir.

Süreçle ilgili olarak, benim konumuma gelince, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri olarak bizler, NACE çalışması için, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na yetki devri yaptık. Bunun da nedeni, oda başkanları olarak, daha sonraki süreçte sıkıntıya düşmemizin önüne geçmekti. Sayın Hisarcıklıoğlu da Yönetim Kurulu'nun kendine verdiği bu yetkiyi profesyonel kadrolara devretmiştir. NACE çalışmasının, radikal bir yeniden yapılanma olduğu açıktır."

Tanıl Küçük, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın da NACE'yi devrim niteliğinde bir çalışma olarak değerlendirdiğini hatırlatarak, böyle kapsamlı ve köklü yeniden yapılandırmalarda, devrim niteliğindeki çalışmalarda, bazı tarafları memnun etmeyecek değişikliklerin, eksiklerin, yanlışların olmasının şaşırtıcı bir durum olmadığını beklenebilecek, normal bir durum olduğunu söyledi.

-"Düzeltme talepleri için hukuk yolu açık"-

TOBB'da görevli olmasının yanlışları sahipleneceği ya da savunacağı anlamına gelmeyeceğini belirten Küçük, "Yanlış yapılmış olabilir veya alınan bazı kararlar, öngörülmeyen yanlış sonuçlara yol açmış olabilir. Önemli olan, yanlışların, eksiklerin yol boyu düzeltilebilmesi, giderilebilmesidir. Şahsen, ben, TOBB'da bu düzeltme iradesini görüyorum. Ayrıca, şunu da hatırlatmak isterim ki, benim TOBB'daki görevim, mayıs ayına kadar devam edecektir" dedi.

İSO Başkanı Tanıl Küçük, TOBB'daki görevinin ve mayıs ayına kadar olan sürenin NACE'nin ana felsefesinin dışına çıkıldığında mutabık kalınan, bariz yanlışları düzeltmek adına, bir avantaj olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, aynı zamanda düzeltme talepleri için, hukuk yolunun açık olduğunu da hatırlattı.

İSO Meclis üyelerinden bazıları da yaptıkları konuşmalarda, son dönemde yaşanan tartışmalara değinerek, İSO'nun gücünün zayıfladığı, gruplama sisteminin eksikleri, sanayicilerin hakkaniyetli temsil edilmediği yönünde eleştirilerde bulundu.

(Son)

Muhabir: Eda Topcu

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İso Başkanı Tanıl Küçük.'Altını Kalın Çizgilerle Çizmek ve Netleştirmek İsterim Ki, İso, Nace... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement