İstanbul Sanayi Odası Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) 2016'nın ilk ayında 50.9'a geriledi imalat sektöründe büyümenin ivme kaybederek de olsa sürdüğüne işaret etti. Türk Lirasının yeniden zayıflamasıyla girdi fiyatları enflasyonu son 4 ay içinde ilk kez Ocak'ta yükseldi. Firmalar nihai ürün fiyatlarını son üç ayın en yüksek hızında artırdılar.
Markit'in İstanbul hazırladığı İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Ocak ayında da kritik eşik değer 50,0'nin üzerinde kalarak faaliyet koşullarındaki iyileşmenin devam ettiğine işaret etti. Böylelikle PMI, son üç aydır üst üste pozitif bölgede ölçüldü. Aralık ayında 52.2 değeriyle son 13 ayın en yüksek değerine ulaşan PMI endeksi, Ocak ayında 50.9'a gerileyerek imalat sektöründeki büyüme hızının yavaşladığını gösterdi. Ayrıca PMI uzun dönem ortalaması olan 50.9 ile aynı düzeyde ölçüldü.
Yeni siparişler ve üretimdeki artışa karşılık ihracat siparişleri jeopolitik faktörler ve belirsizliğin etkisiyle geriledi. Aralık ayında dip yapan girdi fiyat enflasyonu ise hızlandı.
Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, "Türk imalatçıları 2016'ya geçen yılın başına kıyasla daha iyi giriş yaptı" dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı:
"PMI üst üste üç ay eşik değer 50,0'nin üzerinde ölçüldü ve Ocak ayında uzun dönemli ortalamasıyla aynı seviyede gerçekleşti. Ancak yeni iş hacmindeki büyüme hızının yavaşlaması imalat sanayi sektörünün yakın geleceğe ilişkin performansı konusunda şüphe oluşturdu. Jeopolitik faktör ve belirsizliklerden dolayı yeni ihracat siparişleri Ocak ayında geriledi. Ayrıca Türk lirasının yeniden zayıflaması firmaların girdi maliyetleri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturdu."
Markit açıklamasında, "Bazı firmalar bunun jeopolitik faktörler ve belirsizliklerin dış talebi olumsuz etkilemesinden kaynaklandığını ifade ettiler. Bu arada, girdi fiyatları enflasyonu Aralık'ta gözlenen düşük değerine kıyasla güçlendi. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50.0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret ediyor" denildi.
Açıklamaya göre, jeopolitik faktörler ve belirsizliklerden dolayı yeni ihracat siparişleri Ocak ayında geriledi. Bunun sonucu olarak da yeni iş hacmindeki büyüme Ocak ayında hız kesti. Yeni siparişlerdeki güçlenmeyle imalat üretimindeki büyüme, üç ay üst üste olacak şekilde devam etti.
İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.
Son Dakika › Ekonomi › İso Türkiye Pmı: İmalat Sanayisinde Büyüme Hızı Yavaşladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?