İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Yeni nesil robotlar fabrikalarda, kamusal alanlarda hatta evlerde artık hayatın olağan bir parçası haline gelecek." dedi.
İnovatif Girişimci, Fütürist ve Türkiye Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alphan Manas'ın konuk olarak katıldığı İSO aylık olağan toplantısı "Bilim ve Teknolojinin Işığında Değişen İş-Üretim Anlayışı ve Geleceğe Dair Öngörüler" başlığıyla düzenlendi.
Toplantının açılışında konuşan Bahçıvan, otomasyon ve robotik alanında hayret verici gelişmeler yaşandığını, yakında yeni nesil robotların fabrikalarda, kamusal alanlarda hatta evlerde artık hayatın olağan bir parçası haline geleceğini kaydetti.
Robotikle birlikte malzemenin de gelişerek üretimin daha ucuz ve daha esnek olmasına imkan sağladığına değinen Bahçıvan, yapay zeka ve derin öğrenmenin, geleceğin dünyasının en önemli rekabet alanlarından biri olacağını bildirdi.
Bahçıvan, "Makineler öğrenme becerilerini geliştirerek, sadece insanların yapabileceği düşünülen alanlarda daha çok boy gösteriyor. 2020 gibi yakın bir tarihte dünyadaki akıllı ve bağlantılı nesnelerin sayısının 50 milyarı bulması bekleniyor. Makinelerin birbiriyle iletişimi artarken otomasyon ve iletişim süreçlerinde insana daha az görev düşüyor." diye konuştu.
Bilim ve teknolojideki gelişmelerin, ekonomik gelişmenin ve küresel rekabetin temel dinamiğini oluşturduğunu kaydeden Bahçıvan, 4. Sanayi Devrimi ya da Sanayi 4.0 olarak da adlandırılan dijital dönüşüme dikkat çekti.
Bu dönüşümün kısaca üretim teknolojileri ile gelişmiş bilişim teknolojilerinin birleşmesini ve böylece verimliliğin artırılmasını ifade eden Bahçıvan, şunları kaydetti:
"Geçmiş meclis toplantılarımızda bu yeni sanayi devrimini detaylı bir şekilde ele almıştık ve ülkemizin bu devrimi kaçırma şansının olmadığını belirtmiştik. Şimdi, bilim ve teknolojide yaşanan gelişmelerin taşıdığı önemli bir sosyal boyuta dikkati çekmek istiyorum. Yeni nesil üretim anlayışı, mesleklerde de hızlı bir değişime yol açmakta. Otomasyon nedeniyle eski meslekler kaybolurken, yeni meslekler ortaya çıkıyor. Bundan 25 yıl önce ülkemizde 8 bin civarında iş tanımı yapılırken bugün 12 bin iş tanımı olduğu belirtiliyor. Yani daha önce var olmayan meslekler bugün hayatımızın bir parçası haline gelirken geçmişteki birçok meslekte hayatımızdan çıkıyor."
"KDV Kanunu'nda değişik öngören kanun tasarısının meclise sevk edilmesi sanayiciler açısından sevindirici"
Bahçıvan, Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nda değişiklikler öngören kanun tasarısının meclise sevk edilmesinin sanayiciler açısından sevindirici bir durum olduğunu söyledi.
KDV uygulamalarının, sanayinin kıt kaynaklarından kamuya adeta bir işletme sermayesi şeklinde transfer yükü getirdiğini belirten Bahçıvan, "Türkiye'de tüketim vergisi olarak adlandırılan KDV, biz sanayici ve üreticiler için son 30 yıl içinde adeta bir üretim vergisine dönüşmüştü. Çünkü nihai yük hep üreticinin ve sanayicinin üzerinde oldu. İSO olarak açıkladığımız 2016 yılı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmamızdaki sanayicimizin devletten KDV alacağı 6 milyar liraya çıkmış bulunuyor." ifadelerini kullandı.
"Nisan ayında çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz"
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla oda seçimlerinin Nisan 2018 tarihine ertelendiğini kaydetti.
Bahçıvan, "Odalar ve Borsalar Kanunu'nun bize verdiği yetkiyle, nisan ayında seçim sorumluluğumuzu yerine getirmek için çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. İlçe seçim kurulu tarafından da onaylanan seçim kararımıza 2 Nisan 2018 tarihinde Meslek Komiteleri seçimleriyle başlıyoruz. Meslek Komiteleri seçimlerinin ardından 7 Nisan 2018'de ise Oda Meclis Başkanlık Divanı, Yönetim Kurulu, Disiplin Komisyonu, TOBB Delegeleri ve Meslek Komitesi Başkanları seçimlerini yapacağız." diye konuştu.
İSO olarak IHS Markit ile Eylül 2015'te başlattıkları iş birliği çerçevesinde, dünyada ekonomik aktivitenin en önemli öncü göstergelerinden biri olan Satınalma Yöneticileri Endeksi'ni (PMI) her ay Türkiye ve İstanbul için yayınladıklarını kaydeden Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uzun bir aradan sonra gerek dünyada gerekse ülkemizde eş zamanlı olarak yüksek seviyelere ulaşan PMI verileri ışığında günümüzdeki gelişmeleri ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentileri tartışmak amacıyla 13 Mart 2018'de Dünya ve Türkiye Ekonomisine PMI Perspektifinden Bakış başlığı ile bir konferans düzenliyoruz. Konferansa ülkemizin ve Markit'in önde gelen ekonomistleri katılacak."
"Hepimiz kutunun içerisinde düşünüyoruz"
İnovatif Girişimci, Fütürist ve Türkiye Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alphan Manas ise "Hepimizin gelecek ile ilgili bakışlarında temel sıkıntı hep kutunun içerisinde düşünüyoruz. Örnek verecek olursak 1925 yılında Teksas San Antonio, TX gazetesinde yayınlanan Hugo Gernsback'in gelecek tahmininde 1975 yılında telefonların ekranlı olacağını söylemiş." diye konuştu.
Telefonların görüntülü olduğunu ama telefonları iki parça olarak Gernsback'in gördüğünü aynı şekilde görüntülü görüşmeyi düşündüğünü telefonu hala çevirmeli olarak gördüğünü belirten Manas, "Kutunun dışında düşünemediği için belki geleceği görebiliyor ama elindeki malzeme ile görüyor." açıklamasında bulundu.
Son Dakika › Ekonomi › İso Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?